Spider-Man: Shattered Dimensions – spidey na čtyři způsoby
Spider-Man: Shattered Dimensions Recenze Spider-Man: Shattered Dimensions – spidey na čtyři způsoby

Spider-Man: Shattered Dimensions – spidey na čtyři způsoby

Jakub Vitásek

Jakub Vitásek

3

Když se na začátku tohoto roku šéf Activison, Bobby Kotick, nechal slyšet, že poslední hry na motivy Pavoučího muže byly hrozné, zvedla se v hráčích naděje na lepší zítřky. Jak to tak vypadá, tvůrci si uvědomili, čím vylepšit hratelnost.

Reklama

Z textu výše se může zdát, že je tedy tento díl něčím naprosto revolučním a v rámci série dosahuje nevídaných rozměrů. Opak je však pravdou, jelikož si vypůjčuje bojový systém z předchozího dílu, Web of Shadows, a navazuje zejména na některé díly animované série Spider-Man z roků 1994-1998. Skalní příznivci Pavoučího muže by tudíž měli být jako doma.

Co je nového?

Ještě než se pustíme do klasické formy recenze, sluší se zmínit, že je tentokrát hra atmosférou hodně odlišná kupříkladu od zmiňovaného Web of Shadows. Oproti temné grafice a vážné atmosféře se totiž tentokrát setkáváme s mnohem příjemněji napsaným a vizualizovaným příběhem, jímž nás provází Stan Lee, a na nic si nehraje. Děj je vhodný pro nedělní ráno a nepotřebujete ani příliš zapojovat mozek, abyste se z vtipného pojetí krajně vtipné zápletky královsky pobavili. Kromě temné atmosféry je pryč také otevřený svět, což některé může trošku zamrzet (včetně mě), kompenzuje to však intenzivnější hratelnost a progrese příběhu.

Ten pojednává o rozbití artefaktu jménem „Tablet of Order and Chaos,“ jenž měla známá firma Mysterio v úmyslu ukrást a prodat. Při činu jej klasicky nachytal náš kladný hrdina, všechno se mu ale nepovedlo, protože se ona deska roztříštila na kusy. Spidey tedy musí posbírat všechny kusy artefaktu, které se rozletěly do různorodých dimenzí: Amazing, Ultimate, 2099 a Noir. A právě hraním za odlišné Spider-Many lze získat všechny kusy, potlačit zlo a zachránit Zemi.

Roztříštěné dimenze

Koncept roztříštěných dimenzí se sice na první pohled a na papíře může zdát velice originální, bohužel, odlišná od těch ostatních je jen Noir. V té je poznat motiv Batman: Arkham Asylum, vaším úkolem je totiž držet se v temných koutech a vyřazovat nepřátele postupně a nepozorovaně. Jakmile vás někdo uvidí, musíte se okamžitě schovat a vyčkat, abyste zase mohli sázet rány. Ačkoliv neustálé zastavování dělá z úrovní v Noir velmi opakující se záležitost, alespoň vizualizace vypadá odlišně (hlavně poslední úroveň, v níž si musíte dávat pozor, aby vás neosvětlil některý z ohňostrojů ve městě) a zprvu hraní vcelku baví.

Více povědomé pro fanoušky Spider-Mana pravděpodobně budou dimenze Amazing, Ultimate a 2099. Amazing jednoduše využívá klasické hratelnosti, jež byla přítomna ve všech předchozích dílech, a plní svůj cíl celkem úspěšně, jelikož hráče nenechá se nudit. V univerzu Ultimate se zase můžete těšit na podobnou hratelnost, ale i nové schopnosti díky černému obleku, a v 2099 se dočkáváme volných pádů a více zběsilého postupu. Ani bossové nejsou k zahození, boje s nimi vždy působí velice epicky a jistě na ně budete dlouho vzpomínat.

Stejně jako ve Web of Shadows, i zde přepracovaný bojový systém vdechuje čerstvý vánek do jinak monotónních soubojů s hordami podobných přívrženců některého ze zloduchů. Opět jde využívat klasické údery, komba, ale i házení s nepřáteli pomocí pavučiny či využívání okolí ke zvýhodnění vaší situace. Všechno je tady tak, jak to bylo v předchozím díle.

Žádné Deja Vu

Překvapující je, že se zde neobjevuje příliš mnoho známých protivníků. V Shattered Dimensions nenarazíte ani na doktora Octopuse, ani na Green Goblina, ani na Venom a už vůbec ne na Lizarda. Beenox místo toho zapracoval s Marvelem na nových postavách, jež se objeví v jiných dimenzích: to znamená Hammerhead Noir, Hobgoblin 2099 a Doc Ock 2099.

Co se týče nadabování a motion capture, vícero dimenzí dovoluje najmutí čtyř herců/dabérů. Je zde i hvězda Neil Patrick Harris (známý zejména jako Barney z populárního seriálu HIMYM), jehož dabing zní výborně – nic jiného bychom od něj ani nečekali. Vizualizaci můžete pomocí přiložených obrázků a videa posoudit sami, na tento grafický styl si totiž ještě příliš mnoho lidí nezvyklo. My však zvedáme palec.

Spider-Man: Shattered Dimensions

Verdikt

Pokud souhlasíte s panem Kotickem a věříte, že byly minulé hry o ničem, přeskočte Shattered Dimensions dlouhým skokem. Je to totiž v podstatě to samé (až na absenci otevřeného New Yorku). Pokud jste si ale dřívější hry užívali, není proč váhat, tento díl bude pro vás jako boží dar.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

bojový systém
originální pojetí
více Spider-Manů
dabing a vizualizace
málo známých tváří
občasná linearita (dobře maskovaná)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama