Spiders se topí v problémech, vývojáři vyhlásili stávku
i Zdroj: Nacon/Spiders
GreedFall 2 Novinka Spiders se topí v problémech, vývojáři vyhlásili stávku

Spiders se topí v problémech, vývojáři vyhlásili stávku

Filip Svoboda

Filip Svoboda

6
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Situace dopadá i na vývoj GreedFall II.

Reklama

Vývojáři z francouzského studia Spiders vyhlásili stávku na 2. a 3. září. Vymezují se tak proti rozličným problémům ve studiu a dle svých slov dlouhodobému ignorování ze strany vedení. Důvody své nespokojenosti shrnují v otevřeném dopise publikovaném prostřednictvím francouzských herních odborů. Podepsalo se pod něj 44 z 95 zaměstnanců.

„Tento dopis adresovaný našemu vedení navazuje na dřívější otevřený dopis a stávku z 19. ledna, které se vedení rozhodlo neignorovat. Od té doby se rozběhla jednání o mzdách, ale situace ve studiu se nadále zhoršovala. Dnes se s lítostí [opět] veřejně ozýváme a doufáme, že to konečně přiměje vedení jednat v nejlepším zájmu zaměstnanců a společnosti,“ uvádějí text vývojáři.

Problémy ve firmě dělí na řadu bodů. Vedle v poslední době relativně standardních požadavků na vyšší mzdy nebo umožnění práce z domova upozorňují třeba na organizaci společnosti, kterou vlastní vydavatel Nacon. „Ztrojnásobení velikosti studia během tří let a zahájení vývoje dvou projektů naráz společnost s největší pravděpodobností nepředpokládala ani neplánovala. Její struktura se proměnila jen velmi málo, pokud vůbec,“ popisují.

Kompletní vydání GreedFall II o necelý rok později se zdá být těžko dosažitelné.

Dále poukazují na selhání společnosti, pokud jde o zastoupení žen. Aktuálně jich je 17 %, v produkčních týmech ještě o 5 % méně a mezi lidmi opouštějícími Spiders dokonce 41 %. Odcházejí také zkušení zaměstnanci, což se má projevovat na kvalitě a organizaci vývoje GreedFall II: The Dying World.

Autoři neskrývají pochyby a rozčarování: „Příprava hry na vydání v early accessu je bolestivá, o čemž svědčí několikeré zpoždění, a kompletní vydání hry o necelý rok později se zdá být těžko dosažitelné, protože zbývá ještě mnoho práce.“ Do předběžného přístupu na Steamu přitom pokračování GreedFallu dorazí už 24. září.

Vývojáři požadují nápravu ve vyjmenovaných bodech včetně přímého jednání s vedením v čele s ředitelkou Anne Devouassoux. To jim dosud nemělo být umožněno. Zástupci společnosti ani vydavatelství se k situaci nevyjádřili.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama