Spoilerová recenze/rozbor: Justice League
Blogy čtenářů Článek Spoilerová recenze/rozbor: Justice League

Spoilerová recenze/rozbor: Justice League

Bruce Wayne

Bruce Wayne

16. listopadu 2017 – den, který očekával snad každý komiksový nadšenec, fanoušek, nerd, geek, já. Proč? Justice League! První filmové zpracování…

Reklama

16. listopadu 2017 – den, který očekával snad každý komiksový nadšenec, fanoušek, nerd, geek, já. Proč? Justice League! První filmové zpracování nejslavnější týmovky světa, které mělo v prvním filmu složit ty nejlepší hrdiny a postavit je proti nové a velmi mocné hrozbě. Zda-li film stál za to se dozvíte v článku.

Nevím jak začít… Obvykle články začínám popisem příběhu, ale tady mám jaksi mezery. Takže to vezmu úplně od začátku…

Začalo to v momentu kdy byl film již dotočený a nacházel se v postprodukci. Jeho stopáž byla stanovena na 171 minut. S výsledným materiálem, který nám byl představován v trailerech byl uspokojující, skvělý a nadchl spoustu lidí a to převážně ty co film vyhlížejí už nějakou tu dobu. Bohužel ale režisér Zack Snyder byl nucen od projektu odstoupit z důvodu úmrtí v rodině kdy si na život sáhla jeho dcera Autumn. Tato tragická událost donutila Snydera odejít aby strávil nějaký ten čas po boku své rodiny. Film tím hodně utrpěl – v tomto případě přišel hned o dva producenty protože jedním z nich byla manželka samotného režiséra – Deborah Snyder.

K projektu se nachomýtl režisér prvních dvou Avengerů Joss Whedon, který převzal otěže po Snyderovi. Whedon mi přišel v pořádku – prostě takový nerd/geek, který si vydobyl u WB to, že by chtěl natočit sólovku Batgirl. Tím u mne hodně stoupl v ceně. Bohužel nedlouho nato byli nařízené dotáčky, přetáčky a různé úpravy filmu. A najednou se stopáž zkrouhla na 121 minut z čehož si ještě takových 10-15 minut stáhli závěrečné titulky.

Při sledování filmu mi přišlo jako by ve WB opět nevěděli co s nůžkami. Prostě jakoby vzali natočený materiál a ustřihli kousek tady a pak zase támhle a než jsme se nadáli, dostali jsme film, který ani z jedné čtvrtiny nenaplnil Snyderovu vizi. Nehledě na to, že je film okradený o celých 50 minut materiálu!

Seznam vystřižených/nahrazených a upravených scén

Jak píšu výše tak z filmu se doslova vytratilo celých 50 minut materiálu. To znamená, že celé složení týmu, různé vysvětlivky, všechny lákadla a všechny dotáčky museli být vecpané cca do 1 hodiny 50-ti minut počítáme-li čistý film bez závěrečných titulků. Když jsem si po shlédnutí filmu pročítal seznam vystřižených scén tak jsem se nestačil divit. Pojďme si povědět co se nakonec do filmu nedostalo, bylo kompletně nahrazené a nebo upravené. Vypíšu nějaké ty důležité a můj názor k tomu...

Záběry vzrůstající zločinnosti po smrti Supermana.“ - od smrti Supermana se zvedla zločinnost a proč? Protože je Superman mrtvý... Z celé té zločinnosti je však ukázaný jen moment kdy tam chlápek napadá Araba a pak hurá do banky na nespecifikovaném místě kde zakročuje WW. Nic jiného tam prostě nebylo.

Cameo scény Dinah Lance/Black Canary, Vulka a Iris West. Plus větší účast Mery.“

"Steppenwolf vypráví o Darkseidovi, o starých bozích a o tom proč je ve vyhnanství." - Darkseid tam byl zmíněn jednou avšak v nulové souvislosti...

"Steppenwolf oživuje Supermana a Superman je zlej" – ve filmu ho oživí pomocí Motherboxu a je chvíli zlej než proti němu Batman použije Lois.

Dementní moment kdy se banda dohaduje o to zda využít moc Motherboxu k oživení Supermana a během následujících pěti minut už mají Supermana na nohou.

BW cestuje po světě a zjišťuje informace o Motherboxech..." - o Motherboxech se dozvídá od WW, která by o tom sama neměla mnoho vědět...

"BW zjišťuje informace o paradémonech" - film začíná rovnou lovem jednoho z nich...

"Batman je v kontaktu s Green Lanterny" - myslíte, že tu Lanterni vůbec byli? V jednom momentu před tisíci lety kdy po boku lidí, Amazonek, Atlanťanů a ještě žijících bohů bojovali bok po boku... To bylo vše. Do toho scéna kdy raději Amazonky spáchaly sebevraždu než aby se stali jedním poskoků Steppenwolfa...

Steppenwolf a jeho tažení proti zemi je absolutně neopodstatněné... Prostě „jsem zlej a vy musíte být zničeni“… Nehledě na to, že se ve filmu měl objevit Darkseid – není specifikováno jak přesně, ale možnosti byli buď jak přihlíží Steppenwolfově porážce nebo jako cliffhanger na konci filmu (možná obojí).

Zkoumání Doomsdayova těla.“ - nebylo...

Délka vystřižené finální scény – 25 až 35 minut.“ - bitva byla rozkouskovaná - jednou bylo tohle pak zase tamto, uspěchané a trapně zakončené...

"Deathstroke osvobozuje Luthora z vězení" - ok... Vůbec to tam nebylo - jen potitulková scéna dala možnost dalšímu projektu - sázel bych na Secret Society of SuperVillains nebo Legion of Doom.

Cyborgovo postupné učení svých schopností.“

"Stoneova nehoda, změna v Cyborga a Flashback kdy byl ještě na škole a hrál fotball" - Vic už je Cyborg... Smiřte se s tím…

Sledování ruské rodiny byl jedním z Whedonových příspěvků do filmu.“ - Tohle byly nejhorší momentky filmu. Byly strašně patetické a tak Avengerovské… V celém v tom městě mohlo být tak 10 000 obyvatel a my sledujeme osudy rodiny, které jsou ještě k tomu natočené tak, že je nám jejich osud prakticky ukradený.

Joss Whehon odstranil filmové zrno a přidal více kontrastu a jasu.“ - Též uvrhl film i do jiných barviček...

Oproti drsnějšímu BvS mi Batman ve finálním střihu JL od Whedona přišel strašně pozitivní, jednoduchý a v posledním momentu při boji se Steppenwolfem mě úplně dostalo, jak se ze Supermanova příchodu zatetelil radostí. Obecně i jiné postavy udělal dost usměvavé – třeba když se BW zmínil o tom, že Aquaman umí mluvit s rybami což mu Arthur opětoval s úsměvem.

Celkově byl film hodně podložen takovou to veselou náladou, kterou se snažili navodit rádoby vtipnými scénami. TRAPNÉ!

Whedon byl pro některé scény nucen přetáčet bez účasti některých herců, kteří v tu dobu byli zaneprázdnění na jiném projektu. Výsledkem byla třeba viditelně jiná herečka namísto Gal Gadot v jedné ze scén. A nebo scény s Batffleckem po použití CGI efektů kdy v jedné scéně vypadal jak leklá ryba a v dalším jako po nepovedeném zákroku vyhlazování vrásek.

A takhle bych mohl pokračovat ještě hodně dlouho...

Ale abych jenom nehejtoval…

… napíšu i momenty co se mi na filmu líbily.

- Ačkoliv bylo seznámení se Steppenwolfem prakticky o ničem – ukázka jeho síly a dominance při získávání Motherboxů působila dojmem jako bychom v této bitvě neměli mít žádnou naději.

- Moment kdy WW Batmanovi říká, že ačkoliv jsou členové JL rozhádaný, přesto jsou tým co ho vždycky podrží.

- Moment po oživení Supermana kdy ukazuje svojí dominanci členům Ligy, svou rychlostí vytře zrak Flashovi a oplacení Batmanovi jeho „Do you bleed.“ momentu.

- Moment kdy Diana nechala za pomoci Lasa pravdy upřímně rozpovídat Arthura o tom co si představuje o následující misi a ostatních členech týmu.

Hudební podkres filmu

Po příchodu Whedona se nekonaly pouze dotáčky/přetáčky a „úpravy“ filmu. Došlo i ke změně skladatele. Tom Holkenborga alias Junkie XL, který svůj um předvedl už v Mad Max: Fury Road, 300: Rise of Empire nebo předchozím Batman v. Superman: Dawn of Justice, vystřídal skladatel Danny Elfman. Toto přeobsazení bylo naprosto nesmyslné a stejně mi přijde, že ve filmu byla využita tak čtvrtina jeho skladeb. Hlavně mi přišlo, že to mělo soundtrack strašně nevýrazný jako by tam ani nebyl.

Kromě skladby „Everybody Knows“ na začátku filmu a „Come Together“ si pořádně nevybavím skladbu co se mi prostě vryla do paměti, a kterou bych si následně pouštěl. Třeba takové skladby jako „Beautiful Lie“ nebo „Black and Blue“ z filmu BvS mám strašně rád.

Filmem zazněli dva nám už známé původní motivy z jiných titulů a to z filmů Superman (1978) a Batman (1989).

Zajímavost

Na stránce change.org vnikla petice volající po tom co nám bylo původně slíbeno. Fanoušci se dožadují vydání režisérské edice Zacka Snydera s použitím hudby Junkie XL pro vydání na nosičích (DVD, BluRay). Podívat se a případně podepsat můžete na tomto odkazu - https://www.change.org/p/warner-bros-zack-snyder-s-director-s-and-tom-holkenborg-s-score-for-home-release-e90fef07-11c6-4a9a-9ae8-375c7717dafa

Takže doufám, že až film pořídím do sbírky bude obal zdobit nápis Director‘s Cut a bude to pořádný nářez jaký jsem od filmu očekával nikoliv ten který jsem dostal – KINOPASKVIL.

Závěr

Po titulcích kdy mi dvě titulkové scény dokázaly vykouzlit úsměv na tváři jsem z kina odcházel doslova nasranej! Cestou domů jsem si v hlavě pořád přemítal co bylo na filmu dobré a velkou většinu svých myšlenek jsem pak vecpal do tohoto článku.

Jsem zvědav na názor samotného Zacka Snydera až film uvidí, ale jsem si jist, že nebude zrovna nadšený. Snyder se prokázal jako schopný režisér, umělec, vizionář a detailista, který by něco takového do světa rozhodně nevypustil. Whedon je ten, který nese vinu – ne že by to myslel nějak špatně, ale že neustojí nátlak studia a raději se podrobí. Skvělým opakem je třeba Patty Jenkins kdy se do jejího filmu o Wonder Woman málem nedostala ta skvělá scéna "No Mans Land". A zrovna Justice League to schytal poměrně brutálně.

Bohužel nejsem schopen filmu udělit nějaké hodnocení… Myslím, že článek mluví sám za sebe.

Verdikt

Na Justice League jsem se těšil už od oznámení DC filmového univerza. Nyní už je tady a já jsem velmi, ale opravdu velmi znechucen. Film nesl jméno Zacka Snydera, ale ani zdaleka nenaplňoval jeho kvalit. Ve výsledku jsme dostali 120 minut nesmyslně poskládaných scén včetně závěrečných titulků. Přece co se nevejde se nacpe do dalších filmů – Origins Stories a vyděláme tak balík. A tak místo vytvoření jednoho fakt majestátního díla vytvoří zeslabený odvar, který tomu univerzu nemůže v nejmenším případě dělat čest. Je to Justice League jen jménem, nikoliv činem... Co je na tom nejhorší tak tímto stylem jde WB akorát tak jenom a jenom proti sobě.

Nezbývá nám nic jiného než doufat, že zabere ta petice a my se přece jenom dočkáme nějaké pořádné režisérské edice. Ať se nám WB opováží jenom podstrčit tenhle kinopaskvil na DVD a BluRay.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama