Star Trek: Bridge Commander
Blogy čtenářů Recenze Star Trek: Bridge Commander

Star Trek: Bridge Commander

Dneska to asi bude jenom něco pro opravdové Trekkies a pro fandy vesmírných simulací a starších her, které ještě byly dělné pro náročné hráče. Svou…

Reklama

Dneska to asi bude jenom něco pro opravdové Trekkies a pro fandy vesmírných simulací a starších her, které ještě byly dělné pro náročné hráče. Svou původní recenzi jsem trochu upravil, protože jsem s ní nebyl tak úplně spokojený a myslím že si tento blog zaslouží něco trochu lepšího. Představím vám totiž hru kterou, pokud jste jako já vyrůstali na této slavné sérii, nesmíte minout. Jde o starší kousek z roku 2002 Star Trek Bridge Commander, který se bohužel nedočkal dalšího pokračování.

Tam kam se dosud člověk nevydal

Tentokrát se bohužel s kapitánem Kirkem nevydáme tam, kam se dosud člověk nevydal přesuneme se do období kdy se vesmírem potulovala třída lodí Sovereign známe z posledních Star Trek filmů s kapitánem Picardem. Do role kapitána se ale tentokrát dostanete právě vy  nutno říct že U.S.S. Dauntless je trochu jiná lodička než ta s kterou se za svými dobrodružstvími vydával kapitán Kirk. Váš příběh ale bohužel začíná smutnou událostí v systému Vesuvi, při které zemře váš kapitán, a tak se jako první důstojník musíte ujmout velení a celou událost vyšetřit.

Během úvodní mise vás bude čekat milé shledání se slavným kapitánem Jean-Luckem Picardem, kterého samozřejmě namluvil sám Sir Patric Steward. Kapitán Picard se ze začátku stane vaším rádcem, kterého se můžete na vše zeptat. Naučíte se ovládat loď za pomocí vašich důstojníků, což je opravdu vítaná změna, oproti nekonečně složitým vesmírným simulátorům.  To co má jaký důstojník na starost se pravý Trekkies nebudou muset učit, vše je tu autentické.

Toto jsou cesty hvězdné lodi Dauntless...

Tvůrci hry se totiž snažily hráče do hry co nejvíce vtáhnout, tak aby se na můstku lodi cítil jako na skutečné lodi. Máte tu totiž svého prvního důstojníka, který se stará o formální záležitosti jako je vyhlašování různých stupňů pohotovosti, dále důstojníka u kormidla, který se stará o samotné řízení lodi, vědeckého důstojní a inženýra a samozřejmě taktického důstojníka, který se stará o samotný boj a zbraňové systémy. Vy se tak v ideálním případě staráte jenom o rozdávání rozkazů a přesně tak to má být. K dobrému pocitu samozřejmě přispívá i dnes už poněkud papírová grafika, v roce 2002 to zas tak špatné nebylo.

 

Samotné modely lodí nejsou vůbec špatné, i když čas ukázal že i v tomto enginu se dá dosáhnout lepšího výsledku, ale o tom až později. Možná jste si všimli, že jsem mluvil o tom že bych rád viděl nějakou starší  hru předělanou do CryEnginu 3, a tím jsem myslel v první řadě právě tuto. Soundtrack je také na přijatelné úrovni a to včetně nadabování postav. Celkový dojem je tak opravdu dobrý, škoda jen že dnes už takové Star Trek hry nevycházejí.

Taktická simulace

Kromě klasického ovládání za pomocí vašich důstojníků můžete loď ovládat i podobně jako v novějším Star Trek: Legacy, ovšem je tu jeden podstatný rozdíl, Star trek: Bridge Commander je totiž simulátor, a tak tu máme mnohem více nastavení a různých možností. Fanoušky Star Treku jistě potěší například nastavování síly faserů, možnost měnit typ torpéd a způsob jejich vystřelení, možnost vyslání sondy,  možnost vysílání nouzového signálu a v připadě nouze samozřejmě i možnost opustit loď v řiditelných záchranných modulech a také možnost nastavit autodestrukci.

Vše je tady co se týče autentičnosti, tak jak má být. Lodě mají počet torpéd takový jaký by zhruba odpovídal velikosti a zaměření dané lodi. Navíc máte přístup k encyklopedii, nebo chcete-li databázi lodí, která opravdu potěší. Možn vás potěší že je tu možnost nastavitelné taktické simulace, kde vyberete i loď protivníka, a tak můžete porovnat libovolné lodě přímo, což je docela znatelný rozdíl oproti Legacy. Další velmi znatelná změna je samotný způsob boje, kde můžete zaměřovat jednotlivé části lodě, vše pak záleží na vaší taktice.

Modifikace a asimilace

U podobných her jsou velmi důležité i různé modifikace. Pro názornost jsem pod článek umístil i video s jednou z těch opravdu rozsáhlých. V samotné hře totiž není moc velké množství lodí což samozřejmě tyto modifikace mění. Budete si tak moci vyzkoušet bitvy s velkým množstvím různých známých i neznámých lodí a nutno říct že tyto modifikace vylepšují i ty lodě které už v původní hře byly.

Bridge Commander je tak opravdu povedenou hrou rozšiřitelnou hrou ve které vás v základu čeká osm zajímavých kapitol. Hra je samozřejmě ve stylu seriálu Star Trek: The Next Generation, který už asi nesplňuje požadavky na moderní seriál, přeci jenom v Hvězdné bráně je více srandy. I tak si ale myslím že je Bridge Commander povedeným vesmírným simulátorem. Abych to tak nějak shrnul, pro fanoušky série je tato hra nutnost, pro fanoušky vesmírných simulátorů možnost a pro ostatní asi zbytečnost, ale právě o tom to je.

 

,,Nekonečný vesmír, toto jsou cesty hvězdné lodi Enterprise na její pokračující misi, vydávat se za poznáním tajemných nových světů, hledat nové formy života a nové civilizace, odvážně se pouštět tam, kam se dosud člověk nevydal."

 

[embed]http://www.youtube.com/v/RC4q-63yu-0[/embed]

Star Trek: Bridge Commander

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Systém řízení lodi
Pěkné zpracování
Propracovanost boje
Možnost zamířit na určitou část lodi
Možnost opustit loď, přivolat posily
Mimika postav
Že nemá pokračování
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama