SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC
Novinka SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC

SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC

Jakub Osička

Jakub Osička

4
Platformy Windows PC

SteelSeries se na poli sluchátek opět posouvá o kus dál.

Reklama

SteelSeries Arctis Nova Pro – to jsou nejen sluchátka, respektive herní headset, ale vlastně celý audiosystém umožňující připojení dvou vstupních zařízení. V dnešní recenzi nahlédneme na tato sluchátka, která samozřejmě cílí primárně na hráče, nicméně brand Arctis se rozhodně nevymezuje jen v tomto segmentu.

Cesta k vrcholu headsetů Arctis

Pamatuju si, jako by to bylo včera, když jsem poprvé zkoušel základní model s číslovkou 3 z první řady sluchátek Arctis a byl jsem nebývale překvapený tím, jak daleko dokázalo SteelSeries vytlačit kvalitu zvuku zejména softwarovým doplňkem Sonar Audio do výšin oproti šedému průměru při standardním připojení bez softwaru. Je to už ale mnoho let a dnes mám na hlavě model Arctis Nova Pro v klasickém kabelovém provedení.

SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC

Konstrukce a mikrofon

Konstrukce headsetu hned na první pohled působí prémiově. Pod vnější konstrukcí hlavového mostu je uchycena elastická textilní páska, jejíž délku si můžete nastavit pomocí cvočků uchycených do vnitřní strany. Náušníky jsou velmi měkké a pohodlné. Uvnitř jsou 40mm neodymové měniče se slušným frekvenčním rozsahem 10 – 40.000 Hz, impedancí 38 ohmů a senzitivitou 93 dBSPL.

SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC

Mikrofon ClearCast druhé generace je integrovaný do levého náušníku – zasazený do těla elegantně kopíruje linie sluchátka a jde o klasickou vysunovací konstrukci. Jeho frekvenční rozsah činí 100 – 10.000 Hz a disponuje dvousměrnou charakteristikou s potlačením ruchů. Na náušníku najdete z vnější strany taky roller pro nastavení hlasitosti a fyzické tlačítko na deaktivaci mikrofonu.

DAC - Převodník mezi digitálem a analogem

Samostatný odstavec si zaslouží GameDAC druhé generace – audio převodník do analogového signálu podporující Hi-Res rozlišení audia 96 KHz/24-bit. Na zadní straně najdete 2x USB pro propojení se zařízeními, line-in a line-out. Na boční straně je umístěný hlavní jack pro headset. Modul má k dispozici jednobarevný OLED displej, zabudovaný jednoduchý a výstižný tutoriál a dá se snadno ovládat prostřednictvím velkého kruhu v pravé části a dotykového tlačítka.

SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC

Případně se ale samozřejmě můžete do nastavení vrhnout v prostředí aplikace SteelSeries přímo na počítači. Software nabídne vše na jednom místě a úpravy jsou rychlejší. Prostředí ovládacího centra SteelSeries je tradičně dobře zpracované, vše potřebné zde intuitivně najdete víceméně hned na první záložce.

Jak nám hrají, preceptore?

Jaký je dojem z poslechu? Nejprve jsem vyzkoušel sluchátka samostatně bez digitálního převodníku. Výšky a středy jsou hezky oddělené a zřetelné, pásma se nebijí mezi sebou a středové frekvence jsou plně výrazné (ve vyšších hlasitostech možná až zbytečně moc). První dojem je rozhodně solidní – silný nadprůměr, chybí mi snad jen trochu výraznější basy.

SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC

S využitím DACu se dostáváme zase o level dále, byť si myslím, že takový skok, jako kdysi u Arctis 3 se nekoná. Každopádně - softwarový ekvalizér pomůže na jedno kliknutí s obohacením basových linek – stačí malinko přitavit první dvě pásma a třetí naopak poslat k mírně nižším úrovním. Jednoduše můžete přepínat mezi dvěma souběžně připojenými zařízeními (třeba PC a konzolí). Dojem je zkrátka velmi dobrý. I po hodinách používání navíc zůstávají Arctis Nova Pro opravdu pohodlná. Nikde nic netlačí, uši se nijak zásadně nepotí. Vše je v nejlepším pořádku.

SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC

Co se týče mikrofonu, nahrávání nevyžaduje žádné komplikované postupy. Zvuk nahrávek je relativně slušný a na běžnou komunikaci zcela dostatečný. Zvuk je čistý bez výraznějšího šumu a celkově bych jej zařadil určitě k těm lepším, byť jde stále o malý mikrofon jako součást sluchátek.

SteelSeries Arctis Nova Pro – luxusní herní headset a DAC

Shrnutí

Celkově SteelSeries dokazuje, že se na poli sluchátek opět posouvá o kus dál. Samozřejmě se stále nebavíme o produktu pro ultimátní audiofily, ale není pochyb o tom, že Arctic Nova Pro zvládají reproduktovat audio ve výrazném nadstandardu a uspokojí i náročné uživatele. Nebojím se prohlásit, že Arctis řada skutečně není gamingovým pozlátkem, ale skutečnou řadou působivých audio produktů. Konstrukce je propracovaná, pohodlná a navíc si můžete dopřát i bezdrátovou verzi, které přidá ještě větší variabilitu. Jediným háčkem zůstává cenovka. SteelSeries si zkrátka svého produktu cení taktéž prémiově. Sluchátka můžete zakoupit v době psaní této recenze za 6.990 Kč a bezdrátová verze vás vyjde na 9.390 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama