Subjektivně: Alien Swarm
Blogy čtenářů Recenze Subjektivně: Alien Swarm

Subjektivně: Alien Swarm

Při svém minulém článku jsem narazil na celkem větší problémy co se týče objektivnosti. U blogů je opravdu složité být objektivní. Každému se líbí…

Reklama

Při svém minulém článku jsem narazil na celkem větší problémy co se týče objektivnosti. U blogů je opravdu složité být objektivní. Každému se líbí něco jiného. Někdo raději strategie a někdo zase FPS a tak dále.

Proto jsem se rozhodl udělat takový mini-seriál který by se zabýval hrami pouze z mého pohledu. Tudíž se bude lišit od mých ostatních článků tím, že objektivnost půjde zcela stranou. Bude to souhrn dojmů z hraní a celkový pohled na hru z očí hráče, který ocení kvalitní zábavu.

Když se tedy v nadpisu objeví před názvem hry slovíčko "Subjektivně", už můžete tušit o co půjde.

 

Pro dnešek bych se chtěl zaměřit na mou velmi oblíbenou hru: Alien Swarm.

Hra od Valve. To by některým z vás mohlo stačit. Valve je hold záruka nejvyšší kvality. Ale co je nejzajímavější, Alien Swarm je zcela zdarma! A když říkám zdarma, nemyslím tím kupodivu princip minitransakcí či něco podobného jako Battlefield: Heroes, kde je sice hra "Free-to-Play", ale bez minitransakcí si tam ani pořídně nezahrajete. Prostě nemáte šanci.

Ovšem to by nebylo Valve kdyby se o své fanoušky nedokázalo postarat a tak si získal srdce statisíců hráčů, kteří hru hrají dodnes, stejně jako já.

Pak že jsou jen odpadky zdarma...

Hru si tudíž můžete dopřát zcela zdarma, ale to neznamená že se jedná o nějaký brak. Právě naopak. Hra je neskutečně zábavná a graficky na úrovni.

O co se tedy jedná? Celou hrou můžete projít až ve čtyřech hráčích (co-op). Během hry projdete celou základnu ovládanou emzáky (alieny chcete-li) rozdělenou do několika úrovní. Střílíte emzáky, sbíráte zkušenosti (dovednostmi můžete dosáhnout až do 27 levelu) a užíváte si! Ve hře si vyberete jednoho z osmi členů skupiny rozdělených do 4 tříd (technik, seržant, medik a kulometčík). Toto rozdělení je velice zásadní, protože záleží na správné kombinaci členů a dokonce i zbraní (zbraní je tu opravdu mnoho). Právě týmová spolupráce a taktika je v této hře zásadní.

Pokud si zkusíte zahrát na Johna Ramba a myslíte si že vše dokážete zvládnout sami pouze s nějakým silným kalibrem, šeredně se mýlíte.

 

Nejlepší je si sehnat přátele a hrát s nimi, jelikož se znáte a dokážete se lépe domluvit a tím pádem i lépe taktizovat. Ovšem já to zvládl i s jedním polákem, rusákem a nejspíše angličanem. Ano, domluva byla otřesná jelikož jsme tam všichni plácali naši lámanou angličtinu míchanou našimi rodnými jazyky. Ale o zábavu bylo alespoň postaráno. Zážitků a vtipných či dokonce dojemný (ano, i u freeware hry se dočkáte epických momentů) momentů je plno a bylo by na hodiny to vše vypisovat.

 

Všude emzáci

Druhů nepřátel sice není tolik, ovšem jejich počet někdy přesahuje i limity čínského obchodního centra. Zvláště potom když si zvolíte mod Unleashed, který zdvojnásobí počet mimozemských potvor a udělá vám ze hry masovou řežbu. Časem si vypilujete triky na všechny emzáky a obejít "tank" (pro naší skupinku název pro jednoho většího emzáka) už bude hračka.

Ve hře na vás bude atakovat několik druhů mimozemského hmyzu, kteří zamořili základnu kterou máte osvobodit. Oficiální názvy nejsou tak vám můžu uvést pouze naše slangové celkem trefné výrazy pro tento odpudivý hmyz, například "sekáč", "násoska", "chobotničky", "tank", "blitkař" a další... (názvy jsou opravdu pestré, ale ujišťuji vás, že až si hru zahrajete, poznáte proč jim připadly takováta jména).

 

Celou dobu tu píšu a ještě jsem ani nepoznamenal jednu z nejzákladnějších vlastností hry.

Je z ptačí perspektivy. Někoho z vás jsem možná odradil, ale ujišťuji vás, že právě tento pohled vám nabízí pohodlnou a nejvýhodnější kontrolu svého týmu a okolí (ovšem existují i mody, které vám vloží FPS pohled ten jsem, ale nezkoušel jelikož je podle mě u takovéto hry úplně na nic). Systém hraní se nedá jen tak popsat, to se musí zažít

Subjektivně: Alien Swarm

Verdikt

Hru bych shrnul jako nejlepší freeware vůbec! Je vidět, že Valve je prostě třída a opět zvýšila laťku kterou ani některé plnohodnotné hry nepřekonají. Hra vás jednoduše chytne a už nepustí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafika
Množství variant (zbraně, schopnosti, postavy)
Pohled
Různorodost lokací
Různorodost alienů
Že je to zcela zdarma
Pouze jedna mapa/kampaň
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama