Tak co ta FIFA 16 ?
Blogy čtenářů Článek Tak co ta FIFA 16 ?

Tak co ta FIFA 16 ?

Nathan Drake

Nathan Drake

Po velice dlouhé době a zároveň pauze, co se sportovních her týká se mi před nedávnem dostala do rukou nebo spíše do mého PS4 tolik očekávaná FIFA 16.…

Reklama

 

Po velice dlouhé době a zároveň pauze, co se sportovních her týká se mi před nedávnem dostala do rukou nebo spíše do mého PS4 tolik očekávaná FIFA 16. Jako zastánce fotbalu Pro Evolution Soccer, který jsem poprvé hrál na PS1, se mi k tomuto oblíbenému fotbalu chtělo opět po dlouhé době vrátit. Jelikož na PS4 vyšli zároveň FIFA 16 a PES 2016 volba byla dost těžká. Nicméně po odehrání dema prvně zmiňovaného jsem byl příjemně překvapen. Fifa se mi hrála naprosto perfektně! Nestačil jsem žasnout, kam se to až pohlo, co se týká realističnosti fotbalu. Už to nebyla dokola ta stará Fifa, kde se s jedním hráčem dá na kteroukoliv obtížnost prosolovat až ke gólmanovi nebo kde bylo jedno jestli dostanete jednu nebo čtyři červené karty. Demo mě velmi zaujalo, a tak moje volba byla vcelku jasná.

 

Jelikož jsem neměl možnost vyzkoušet demo Pro Evolution Socceru nebo si ho u někoho zahrát, tak jsem musel vsadit jen na jednu kartu a Black Friday mi moje váhání ještě o něco usnadnil.

Poslední PES, který jsem hrál byl 2008, tenkrát ještě na PC, s kterým jsem byl nadmíru spokojen a seděl u něho od rána do večera. Z dosavadních vynechaných titulů jak PES tak FIFA jsem bohužel nemohl sledovat jednotlivé pokroky obou titulů, tak nemohu přesně říct v čem je dnešní FIFA o tolik jiná než její předchůdci. Co se týká mě samotného je pro mě letos tento titul, co se fotbalu týká velké bum. Takže vlastně možná není zase tak špatné, že jsem předchozí tituly nehrál, aby mi neubraly moje nadšení. Nicméně žádná hra se neobejde bez chyb, a některých vyloženě jak otravných, tak nepochopitelných situací je i tady. Zkusím to trošku rozvést a k jednotlivým situacím se vyjádřit jak to vidím pouze já ze svého pohledu.

TYČKA, TYČKA A…..ANO ZASE TYČKA

Myslím, že nejsem sám, kdo se u tohoto nejednou naštval. Nevím jak to vývojáři vymýšleli, ale dávat v každém zápase tři tyčky soupeřovi, přičemž on Vám tři vrátí je trochu asi nesmysl. Určitě se tohleto stalo už někdy i v reálném fotbale, někdy prostě mají hráči pech, ale určitě se to nestává v každém druhém zápase. Samozřejmě ty nejvíce nenávistné situace jsou ty, když se snažíte srovnat skóre. Kolikrát si říkám, jak se to asi bude hrát s někým a jak bude reagovat, když nastřelí tyčku. Dle mého názoru, se už jen mávne rukou a řekne se: ´´Hele, takových dneska ještě padne.´´ Snad nebudu tohoto názoru sám a taky nebudu sám, kdo by uvítal v příštím dílu trochu toto zredukovat. Přeci jen je to fotbal a ne kovařina!

ROZHODČÍ JE …………

Co se týká toho pána s píšťalkou, který má v rukou celé utkání, tak jsem doposud nenašel vhodná slova. Tolikrát co rozhodčí písknul doposud do píšťalky, tak to nepískl za celou historii série FIFA. Je až neuvěřitelné, co si dovolí rozhodčí písknout. Je to ještě horší jak v samotné České lize. Obrání balónu, lehce strčení, nebo jeho úžasné pískání penalt. Co se týká šestnáctky, tak tam mám kolikrát pocit, že máme protihráče přivítat, a říct jim, že jsme rádi, že jsou tady a ne se je snažit zastavit v útoku. Fascinuje mě taky jeho opožděné pískání offsidových situací. Ono se to uvítá jednou za čas, zvláště když dá člověk gól a on pak pískne offside až po vstřelení branky, ale zase se to takhle nedá dělat pořád. Co se týká tohohle, tak si nedovedu představit něco takového v opravdovém fotbalu a už vůbec ne v prestižních ligách.

NEMOTORNÍ HRÁČI A HLAVNĚ ŽÁDNEJ SPĚCH

Někdy se mi zdá, že zpracování přihrávek je nadlidský výkon i pro hvězdy světové třídy :D. Vážně toto je spíše úsměvné až tragické někdy. Kolikrát je fakt poznat, že balón je kulatý, ačkoliv mám silné pochyby, že si jsou toho někteří hráči vědomi. Spíše většina teda. Určitě tohleto mohlo být lépe vyřešeno. Tady mi to přijde, že je to stylem: Učíme se hrát fotbal. Co se týká držení míče, práce s ním a podobně, tak tam bych si opravdu přál o pár procent vylepšit.

Stalo se Vám už, že se Vám dva hráči srazily a oba padli k zemi jak po knockoutu od Vladimira ? Ano ? Pak jste tu správně! Chápu, že takhle občas asi někdy, i když asi spíše zřídka dva hráči zavadí, ale zase se to nesmí přehnat. Stalo se mi to dokonce i pří rozehrávce na středu hřiště, to bylo opravdu hodně kuriózní, zvláště když jsem hnedka přišel o míč. Chtěl bych vidět jak se někde takový Messi či Ronaldo nebo další hvězda světového fotbalu několikrát srazí se svým spoluhráčem. Tato situace je naprosto už depresivní. Člověk má pocit, že potřebuje dva ovladače, aby tu bandu bláznů na tom hřišti pořádně ovládal.

Ovšem moje velice oblíbená situace, díky které mi už umřelo několik nervových buněk, je ta kde Vašeho hráče srazí protihráč k zemi a on se ani neráčí pořádně postavit. V této situaci hra pokračuje, vesele si tam ostatní kopou mezi sebou, zatímco hráč který padl k zemi se hodinu skládá zpátky na nohy, což je naprosto deprimující. Balón metr od něho a ho to nezajímá. Prostě až vstanu, tak vstanu ne ? Co bych si neodpočal, není tak ? Takže toto je až neuvěřitelné a opravdu to nesnáším.

 

ZNAČNÉ PLUSY

Po troše opravdu nervyrvoucích záporných bodech bych rád přidal ty kladné, a to můžu říct že opravdu velice kladné. Opravdu mě to hodně překvapilo, že i přes ty mínusy, co hra z mého pohledu má, jsou ty plusy takové, že ty mínusy přebijí a nutí mě hru zapínat a hrát znovu a znovu. Kromě krásného grafického zpracování, o kterém se nechci rozepisovat, ale třeba ho zmínit pro lepší náhled na hru, se mi líbí jednotlivé obtížnosti.

OBTÍŽNOSTI DÁVAJÍ SKUTEČNĚ ZABRAT

Osobně se mi vede velmi dobře na obtížnost Proffesional a dosti bídně na World Class. O Legendary mluvit nebudu, ještě jsem nezkoušel abych nemusel vyhodit ovladač oknem :D. Opravdu obtížnosti jsou skvělé vymyšleny. Týmy skutečně připomínají skutečnou hru, kterou v reálu preferují.  Třeba zmínit Barcelonu, která ráda drží balón, je dosti náročné jí ho zebrat nebo Realu Madrid, kde je velmi výrazný Ronaldo, tak jak to je doopravdy. Na World Class je pro mě velmi těžké porazit i slabí tým, který logicky betonuje branku a využivá křídla ke kvalitní útočné akci. Líbí se mi skutečný přehled protihráčů, jejich taktika a schopnost snažit se opravdu zápas dotáhnout do výherního konce.

HVĚZDY JSOU SKUTEČNĚ HVĚZDY

Z předchozích titulů ať už na PC nebo některou PS, bylo úplně jedno jestli má hráč celkovou formu 3/10 nebo 10/10.Vždy šlo s takovým hráčem pracovat, dostat se do šestnáctky a zakončit. Tady je to skoro nemožné. Co se mi líbí nejvíc, je například, že takový Neymar si v pohodě obejde i čtyři hráče, často proniká do šestnáctky a má většinou pozitivní zakončení, tak jak je tomu ve skutečnosti. Messi nestřílí z dálky, Ronaldo provádí kvalitní standartní situace, Wallcot je skutečný rychlík a Zlatan je prostě hračička. Jde tak přesně poznat, kterého hráče si raději více hlídat, na kterého si dát obzvláště pozor. Nevím jestli to takto bylo poznat u předchozího titulu, ale tady je opravdu kvalita světových hráčů dosti cítit. Vytváření nebezpečných situací od kvalitních záložníků, které pak zakončí kvalitní hrot je tu zcela běžné. Toto mě zde velmi potěšilo a rozdíl v kvalitě jednotlivých hráčů je značně poznat.

 

CELKOVĚ

Celkově tedy FIFU 16 hodnotím velmi pozitivně. I přes ty mínusy, které mi lezou opravdu krkem, se podle mého názoru letošní díl velice povedl. Herní systém, kličky, parádičky, kombinace tlačítek pro různé akce, vytváření šancí, hra jak středem tak po křídlech, schopnosti jednotlivých hvězd a k tomu krásnou grafiku, dělají z FIFA 16 perfektní fotbalový zážitek, i když je opravdu často mít potřebu nervy z oceli. Za mě hodnocení 8/10.

 

Na závěr jedna krásná akce od Oxlade

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KXNnZ3FtI2Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama