Téma: Jaký je přístup k Indie scéně na českém webu.
Blogy čtenářů Článek Téma: Jaký je přístup k Indie scéně na českém webu.

Téma: Jaký je přístup k Indie scéně na českém webu.

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Posledních pár měsíců sleduji trošku podrobněji Indie scénu její rozvoj, tituly a informovanost o ní. Překvapuje mě, že většina herních webů o…

Reklama

 

Posledních pár měsíců sleduji trošku podrobněji Indie scénu její rozvoj, tituly a informovanost o ní. Překvapuje mě, že většina herních webů o polovině titulů, které jsou velmi kvalitní, prakticky vůbec neinformuje. Není zde vidět žádná snaha a ani zájem propagovat kvalitní hry. Na scéně jsou desítky či dokonce stovky Indie klenotů, které by se mohli bez větších problémů rovnat AAA průměru.

 

Důvod proč neinformovat

Ten prakticky neexistuje. Pro recenzenta by mělo být důležité hledat kvalitní tituly a podávat o nich informace které si zaslouží. Občas je sice náročné protřídit kvalitní kousky od těch méně kvalitních ale, když si člověk projde tímto procesem, dokáže lépe rozpoznat kvalitní dílo. Je zde určitá svoboda. Autor není zatížen tím, že musí dát krásnou známku i přes kritické hodnocení. Přiznejme si to, že hodnocení je občas mírně nadsazené, do určité míry vycucané z prstu. Musí být zajímavé napsat článek, v kterém píšu, jak herní optimalizace hapruje a v pozdějším hodnocení hry tento aspekt ani neuvedu jen proto, abych náhodou nepoškodil hodnocení hry.

Jistě občas se k nám dostanou některé kousky, které by mohli určité publikum zaujmout. Ale to se stává skutečně výjimečně. Je to celkem škoda že 90-99% herních titulů, které nejsou z vnitrozemí, se k nám jednoduše nedostane přes reklamní záplavu AAA značek. Je to, protože nemají dostatečný rozpočet na reklamu? Tím že nejsou kvalitní, to ve většině případů rozhodně nebude.

 

Důvod proč informovat

Těch důvodů je zde skutečně mnoho. Nejvýraznější je asi originálnost oproti AAA titulům, které neustále čerpají ze stejné nebo minimálně podobné studnice nápadů a myšlenek. Tento styl jednoduše hráčům AC a CoD stačí k tomu, aby pro ně hra byla plnohodnotným titulem. Já hledám něco nového, proto jsou pro mě Indie hry jasnou volbou. Kde jinde bych narazil na bojiště první světové války, možnost si zahrát na boha či dokonce na Skyrim smíšený s Banished? Nikde jinde než na Indie scéně se to jednoduše nestane. Na těchto dílech se většinou podílejí vývojáři, kterým prostě už lezlo krkem dělat věci, na které se jednoduše nemohli ani podívat. Jsou zde tituly, které přesáhli milion prodaných kusů a zde o nich znovu není ani zmínka. Což je trošku zahanbující, neoslavit úspěch kvalitních her.

Neříkám však, že každý titul je úspěšný a skutečně stojí za zmínku. Indie trh je už tolik přeplněn, že se najde velká část projektů, které svou výjimečností nedokáží prorazit silnou konkurenci na trhu. Některé prorazí, ale později zjistíte, že sliby které jste na začátku KS kampaně dostali, zatím nejsou a pravděpodobně asi ani nebudou splněny.

 

Je to jen Alfa

Na začátku si člověk řekne, že přeci nebude hrát neoptimalizovaný titul plný bugů. Když se vám podaří tento zádrhel překousnout a občas zavřít oči před řadou nedokonalostí. Můžete dostat jednoduše skvělé herní zážitky. Naštěstí po pár titulech dostanete něco kvalitního a snaha vývojářů je trošku na jiné úrovni než je zvykem. Většinou odpovídají ceně, ta odpovídá hodnotě produktu a většinou není moc přehnaná.

Kdo by to řekl, ale poslední dobou se často stává, že i oficiální AAA titul má stejné mouchy jako třeba hra která je právě v alfa verzi. Neoptimalizované a zabugované tituly, se jednoduše stávají samozřejmostí na trhu. Některým hrám tento aspekt zůstává i rok po vydání a to nepočítám tu řadu povedených DLC. A právě u těchto kousků by člověk očekával trošku kvality vzhledem k ceně, kterou za ní člověk zaplatí.

 

Indie moře

Lovit zde se rozhodně vyplatí, protože občas můžete narazit na pořádného žraloka, který má potenciál překonat tituly s mnohanásobnou mediální kampaní. Čím více se v Indie moři budete potápět tím více vás zaujme a osloví. Otevře vám oči a hlavně uvidíte, že jsou zde i jiné možnosti než předražené hry od AAA firem. Problém je to, že si je musíte najít sami český web, zato totiž není placený. Nikdy se nepřestávejte dívat a zkoušet kvalitní tituly.

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama