Temtem míří do předběžného přístupu
Novinka Temtem míří do předběžného přístupu

Temtem míří do předběžného přístupu

David Bernard

David Bernard

2
Platformy Windows PC

Konečně "Pokémon" MMO?

Reklama

Kdo by neznal Pokémony, jednu z nejrozšířenějších značek zábavního průmyslu. Pokud pomineme Pokémon Go, fenomén roku 2016, není na trhu mimo fanouškovské počiny ani jedna Pokémon hra s rozsáhlými online možnostmi. Loňský díl Sword and Shield na Nintendo Switch sklidil rozporuplné reakce, a to převážně díky nízké obtížnosti, minimálním inovacím a chabému endgame obsahu. Osobně se příliš nedivím, jelikož jde opět o recyklát toho, co známe již dlouhá léta. Zarážející je ovšem fakt, že toho v době, kdy se online hry setkávají se značnou oblibou, společnost Game Freak, která Pokémon hry vytváří, nevyužila.

Šance zalepit díru na trhu se chopilo španělské indie studio Crema. V kickstarterové kampani vybralo téměř 600 tisíc dolarů a po více než roce provozu alpha verze, se jejich výtvor dostává k hráčské veřejnosti. Mnoho lidí by mohlo namítat, že se jedná pouze o kopii samotných pokémonů, ale není tomu tak. Samotní vývojáři se netají, že je jejich dítko silně inspirováno zmíněnou sérií, nicméně přidávají mnoho rozdílných aspektů a hra tak díky tomu působí svěžím dojmem. Ano, v jádru jde ale stále o to samé. Pochytat všechny poké...temtemy a stát se tím nejlepším trenérem v celém Archipelagu.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Csx5aK5mZCI&[/embed]

Tím se dostáváme k hernímu světu. Archipelago je tvořeno šesti levitujícími ostrovy, z nichž každý disponuje jiným vizuálem, biomy a potvůrkami. V předběžném přístupu, který začíná 21. ledna, jsou k dispozici ostrovy tři. Zbytek chtějí autoři postupně přidávat až do data vydání, které je naplánováno na rok 2021. Stejně tak bude k dispozici pouze polovina příběhové kampaně a zhruba 70 ze 161 temtemů. Herní doba při vydání předběžného přístupu činí cca dvacet až třicet hodin, ovšem bez započítání PVP, kompletace rosteru temtemů atd., obsahu je tudíž dostatek. Autoři řadí hru k MMO žánru. Zde bych byl ovšem poněkud opatrný a nazval ji spíše kooperační hrou s online prvky. Celou hru totiž můžete projít s kamarádem. Žádné raidy nebo dungeony ve více lidech ale nečekejte.

Velké plus vidím v soubojovém systému. Souboje probíhají vždy výhradně ve formátu 2v2, což umožňuje rozsáhlé taktické možnosti, které jsou navíc umocněny faktem, že zde při boji nenalezneme žádný RNG faktor typu miss, dodge či critical strike. Díky tomu, že do hry autoři zakomponovali i turnaje na bázi PICK and BAN systému, by se mohlo jednat o zajímavou kompetitivní záležitost.

Temtem míří do předběžného přístupu

Mnoho z vás jistě napadne, zda společnosti Nintendo a Game Freak nezatrhnou Temtemu vývoj, jak se již mnohokrát stalo s fanouškovskými počiny. Hra nevyužívá žádné společné assety s pokémony, tudíž takový scénář opravdu nehrozí. Temtem má navíc vyjít i na Nintendo Switch.

Jelikož se nejedná o free to play titul, nenalezneme zde žádné mikrotransakce. Autoři nicméně podotkli, že pokud se ve hře někdy objeví, bude se jednat pouze o kosmetické záležitosti. Vydavatelem je společnost Humble Bundle, spadající pod IGN. Cena pro Evropu je stanovena na necelých 31 eur, tedy zhruba 780 Kč, což je dle mého názoru relativně vysoká částka. Většina indie her se pohybuje v nižším cenovém segmentu. Titul lze zakoupit od 21. ledna na Steamu a Humble Bundle. Early Access bude zatím dostupný pouze pro PC. Vydání na PS4, Xbox One a Nintendo Switch je plánováno na rok 2021.

Temtem míří do předběžného přístupu

Před 21. lednem lze hru zdarma vyzkoušet během stress testů, které probíhají 17.1. od 20:00 do 22:00 a 19.1. od 18:00 do 20:00 našeho času. Klíč k testu lze získat na oficiálním Temtem discordu či na humblebundle a poté použít na Steamu. Poslední stress test nicméně dostál svému jménu a hra byla z důvodu přetížení serverů téměř nehratelná. S tím je ale nutno počítat.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama