Těžební stanice kryptoměn složená ze 78 kusů RTX 3080
Novinka Těžební stanice kryptoměn složená ze 78 kusů RTX 3080

Těžební stanice kryptoměn složená ze 78 kusů RTX 3080

Ondřej Partl

Ondřej Partl

58
Platformy Windows PC

Takhle vypadá obrovský mining rig s přezdívkou Berta 2.

Reklama

Těžení kryptoměn za pomoci grafických karet představovalo (a i nadále představuje) poněkud nemalý problém, jelikož jejich využití a kupování lidmi pro tyto účely se může projevit na jejich cenách i dostupnosti.

Proto se není příliš čemu divit, že těžař se jménem Simon Byrne po zveřejnění fotek jeho obrovské těžební stanice s přezdívkou Berta 2 rozpoutal na internetu poměrně vášnivou debatu a reakce.

Tato stanice je totiž složená ze 78 kusů karet GeForce RTX 3080, což je karta, jejíž dostupnost je velice omezená. Celý tento rig se následně navíc ještě pyšní RGB podsvícením, jak můžete vidět v náhledovém obrázku.

Těžební stanice kryptoměn složená ze 78 kusů RTX 3080

Pokud by vás zajímalo, jak moc se sestavení této stanice vyplatí, tak podle serveru TechArp je jasné, že poměrně dost.

Kdybychom celkovou aktuální cenu karet zaokrouhlili, tak se dostáváme víceméně na 100 000 amerických dolarů (2 135 325 Kč). Tato sestava by následně měla být schopná vygenerovat zhruba 17,3447586 ETH (Ethereum - kryptoměna) měsíčně, což má aktuálně hodnotu asi 17 829 dolarů (cena brána v době psaní článku). Když od toho odečteme cenu za elektřinu v Las Vegas, tak se dostáváme na nějakých 15 663 dolarů měsíčně, respektive 187 596 dolarů ročně.

Z toho následně vyplývá, že se jeho investice vrátí zhruba za 6 měsíců a 12 dní, tedy měsíční návratnost je nějakých 15,66 %, což není skutečně málo. Samozřejmě to je za předpokladu, že nedojde k propadům hodnoty samotné kryptoměny, která se pohybuje bleskovou rychlostí.

Ostatně už od oznámení řady RTX 30xx jsme zde měli různé zprávy o tom, že těžení kryptoměn je opět na vzestupu, přičemž se v kuloárech dokonce tradovalo, že NVIDIA těžařům prodala karty z této série v hodnotě 175 miliónů dolarů, což mohlo být jedním z důvodů, proč aktuálně trpí na nedostupnost.

Každopádně bude ještě zajímavé tuto scénu sledovat.

Na závěr jen pro zajímavost uvedeme, jak vypadala Berta 1, tedy jeho předchozí stanice.

Těžební stanice kryptoměn složená ze 78 kusů RTX 3080

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama