The Escapists 2 – podruhé o něco lépe
The Escapists 2 Recenze The Escapists 2 – podruhé o něco lépe

The Escapists 2 – podruhé o něco lépe

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5

Líbil se vám seriál Útěk z vězení? Tak to tu pro vás možná máme tip.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Nezávislá tvorba zažívá v posledních letech extrémní boom. Prakticky každý den tu máme minimálně dvě až tři díla, které mají na svědomí od korporací oproštění tvůrci. Možná právě proto kvalita takto laděných projektů pomalu, ale jistě klesá. Některá studia si jsou naštěstí schopná určitou kvalitu udržet za pomoci menšího postrkování ze strany distributora, která je chrání před špatnými kroky a megalomanskými rozhodnutími, jež by ohrozila jak vývoj, tak i dlouhodobé fungování celého týmu. Hodně dobře se tento typ práce daří odvádět distribuční společnosti Team17, která v minulosti stvořila řadu zajímavých titulů. Pod její taktovkou před dvěma roky vývojáři z Mouldy Toof Studios vytvořili velmi osobitý 2D simulátor útěků z vězení The Escapists, který nadchl jak komunitu, tak i kritiky. Nyní se k nám řítí se stejně nadějně vypadajícím pokračováním, které by mělo zavedené značce zvýšit renomé. Co myslíte, podaří se The Escapists 2 předčít svého předchůdce?

Dvě alternativní cesty

Když vás zabásnou, máte dvě možnosti. Buď si svůj trest můžete v poklidu odsedět, nebo si ho můžete za pomoci útěku značně zkrátit. Hlavní protagonista The Escapists 2 měl v tomto ohledu odjakživa jasno. Ihned po svém zatčení začal vždy střádat plány, jež mu měly otevřít vrata nápravných zařízení, v nichž byl držen. Dočasnou svobodu si touto cestou získal bezpočtukrát, nikdy však nezůstal mimo vězeňské zdi dlouho, protože ho jeho divoká povaha nutila k tomu, aby páchal jednu lumpárnu za druhou. Nakonec byl poslán do futuristického vězení mimo zemský povrch, z něhož se prozatím nikdo, nikdy nedostal. Podaří se tento kousek právě jemu?

Zmíněná lunární báze je prakticky finálním bodem vaší cesty, předtím než se do něj dostanete, budete muset zdolat deset méně komplexních trestnic a vězeňských táborů, ve kterých byste za normálních okolností rozhodně skončit nechtěli. Vaši neúprosní soudci vás pošlou do řady různorodě navržených zařízení. Některá se budou nacházet uprostřed moře, jiná naopak na okraji nemilosrdné pustiny, která vám nedá nic zadarmo. Čas od času se dokonce octnete v tvrdě střeženém transportním dopravním prostředku (, z jehož útrob se musíte za každou cenu dostat.

„Při troše štěstí opustíte většinu káznic do několika hodin, zabrat vám dá především nastudování mechanizmů jednotlivých lokací, které se od sebe vždy určitým způsobem liší.“

Celkový design herních lokací mi v The Escapists 2 přijde nadmíru povedený. Každé vězení vám nabídne odlišně navrženou úroveň, kterou budete muset za pomoci svého důvtipu a šikovnosti zdolat. Určité mapy vám dají k dispozici méně střežená zařízení, jiné naopak tvrdě strážené káznice, z nichž se vězňům podaří uniknout jen s notnou dávkou štěstí. Osobně jsem byl zřejmě nejvíce zaujat komplexy, jež mi nabídly možnost uniknout skrze síť tunelů, které jsem budoval bez ustání po několik týdnů.

Každodenní rutina

Všechny věznice mají jasně určený denní režim. Ihned po probuzení se musíte dostavit na nástup, kde jsou spočítáni všichni trestanci. Pokud budete na každodenním srazu náhodou scházet, čeká vás pořádný nářez, po němž vás hlídači hodí na pár hodin na samotku. V té čeká na problémisty hrnec plný brambor na loupání. Když se dostavíte včas, většinou se vám nic nestane. Po přepočítání všech obyvatel nápravného zařízení se odeberete s většinou zúčastněných do velké haly, kde budete mít možnost za pomoci plastových příborů konzumovat delikatesy z místní kuchyně. Jasně definovaná linie je v momentu, kdy si naplníte břich, mírně přerušena, protože na vás čeká volný program. V jeho rámci se budete většinou věnovat prohledávání cizích cel, vytváření únikového plánu a plnění úkolů, které vám zadají vaši spoluvězni.

„Milovníkům hromadění nabídne The Escapists 2 skutečně velkou paletu získatelných předmětů. Při prohledávání truhel naleznete ponožky, mýdla, skleněné střepy, staré bedny, knížky a kusy dřeva. Z materiálů lze vytvořit podpůrné pilíře pro tunely či víko ke krabici, v níž následně uniknete.“

Po hodinové pauze následuje několikaminutové statistiky zvyšující cvičení a sprcha, kde se staráte hlavně o to, aby vám neupadlo mýdlo. Ihned po provedení očisty jste posláni buď na jídlo, nebo k personální pracovnici, která vaší postavě přidělí flek, který by mohla zastávat. Nabídku pracovních míst určují především statistiky, jimiž vámi zvolený protagonista disponuje. Pokud si je skrze posilovnu vyzvednete na vyšší hodnoty, můžete začít pracovat kupříkladu v kovářské dílně, zahradnictví, spalovně či kuchyni. V každém zaměstnání budete muset za určitý čas splnit kvóty zadané vedením. Pro lenochy není v The Escapists 2 místo. Když se budete ulívat, po třech směnách vás z dané fušky vyhodí a přijdete o jistý přísun financí. Na konci dne jste opět spolu s ostatními nahnáni do cel a zamčeni až do příštího rána, kdy začne celý vysilující koloběh nanovo.

Bez peněz do vězení nelez

Jak jsem již naznačil v předchozích řádcích, peníze si budete ve vězení obstarávat především prací. Ujmout se můžete buď poctivého řemesla, nebo vedlejších úkolů zadávaných ostatními obyvateli nápravného zařízení. Vaši spoluvězni očekávají, že se jim za určitý obnos postaráte o jejich nepřátele, ukradnete jimi chtěné předměty a upoutáte pozornost stráží, když to budou zrovna potřebovat. Na oplátku vám kromě financí dají čas od času také jeden z mnoha herních předmětů, které vám pomohou na cestě za svobodou.

Milovníkům hromadění nabídne The Escapists 2 skutečně velkou paletu získatelných předmětů. Při prohledávání truhel naleznete ponožky, mýdla, skleněné střepy, staré bedny, knížky a kusy dřeva. Z materiálů lze vytvořit podpůrné pilíře pro tunely či víko ke krabici, v níž následně uniknete. Paleta věcí, které je tu možné vyrobit, překvapivě není o moc chudší než výčet surovin nutných k jejich sestavení. S vysokým intelektem je možno ušít si falešný převlek, vylepšit lopaty nebo sestrojit bezpečnostní kartu, s jejíž pomocí opustíte věznici hlavní branou.

Když vás hlídky náhodou odhalí dříve, než jí projdete, spustí poplach, který na vaší maličkost upoutá pozornost všech bezpečnostních složek. Vypuštění budou psi a na věžích se objeví ostřelovači, kteří po vás budou pálit jeden náboj za druhým až do momentu než padnete k zemi. Permanentní smrt tu prozatím bohužel nenajdete. Vás i vaše spoluvězně vždy po sražení pošlou na marodku, kde se během chvíle dáte do pořádku.

„The Escapists 2 bylo obohaceno o čerstvé mechanizmy, lepší umělou inteligenci, nové mapy, hru pro více hráčů a kooperaci, která je díky nepříliš dobrému navržení a podivně jednající komunitě plné rusky hovořících jedinců spíše na obtíž.“

Zajímavě fungující kooperace

První The Escapists dal hráčům k dispozici jen hru pro jednotlivce. V The Escapists 2 nalezneme jak multiplayer, tak i kooperaci, v jejíž rámci spolu mohou spolupracovat čtyři rozumem disponující jedinci. Ti si mohou navzájem pomáhat při plnění úkolů a otevírat si lokace, které jsou pro jednotlivce neprodyšně uzavřeny, protože jsou vytvořeny právě pro tento herní režim.

Základní myšlenka kooperace je tu zpracována vcelku obstojně. Jejím hlavním nešvarem je dle mého názoru především to, že se postup ukládá jen hráči, který hru založil. Ostatní po odchodu přijdou o všechno, co v průběhu několika desítek minut získali. Podobně navržený systém se nevyskytuje často, přesto jej někteří tvůrci do svých titulů zahrnou. Osobně doufám, že se autoři The Escapists 2 pokusí upravit fungování stávajícího prvku natolik, aby se hraní kooperačního režimu vyplatilo všem, nikoliv jen hostiteli, který může napojené společníky kdykoliv bez pádného důvodu vyhodit.

Čistá hra pro více hráčů je zpracována o něco lépe než kooperace. Na opuštění věznice máte vždy jen jeden den, vítězem je samozřejmě ten, který její zdi opustí jako první. Vzhledem k časové náročnosti máte k dispozici všechny předměty zadarmo. Úkoly, odstřelovači i denní plán jsou vypnuty. Mimoto zůstávají stále otevřeny. Stráže ani přicházející únava však nezmizí, takže si na ně budete muset dávat pozor, stejně jako na ostatní hráče, kteří vám půjdou kvůli vítězství po krku.

Šikovné ručičky

První titul z dílen vývojářského studia Mouldy Toof Studios nás před lety zaujmul především svou neotřelostí a kvalitním návrhem herních lokací. Jejich druhé dílo je na tom podobně jako jeho předchůdce, tvůrcům se ho však podařilo v mnoha ohledech posunout kupředu. Celek byl obohacen o čerstvé mechanizmy, lepší umělou inteligenci, nové mapy, hru pro více hráčů a kooperaci, která je díky nepříliš dobrému navržení a podivně jednající komunitě plné rusky hovořících jedinců spíše na obtíž. Kompletu moc neprospívá ani nutnost opakovat do zblbnutí některé nezáživné akce. Širší spektrum aktivit by mu jen prospělo a možná by se mu skrze ně podařilo vyhnout stereotypu, který je po několika hodinách hraní velmi citelný.

I přes některé nedostatky se toto dílo nebojím označit za nadprůměrný titul, který fanouškům značky dá vše, co od projektů tohoto formátu vyžadují. Pokud náhodou patříte mezi tuto část hráčské obce, klidně si můžete The Escapists 2 zakoupit již nyní. Jestli se však řadíte spíše mezi občasné hráče, neradi opakujete činnosti a nemáte času nazbyt, posečkejte raději na menší slevu.

The Escapists 2
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Veteránům z Mouldy Toof Studios se opět podařilo vytvořit vcelku obstojný titul. The Escapists 2 je slušně navržený kousek, který sází především na kvalitní design úrovní, dobře fungující mechanizmy a čerstvé prvky. Bohužel ho trápí stereotyp a diskutabilně nadefinovaná kooperace, na které musí tvůrci ještě zapracovat. Celek bychom v současném stavu doporučili především fandům prvního dílu. Ostatní by měli s investicí chvíli posečkat.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

čerstvé mechanizmy
lepší umělá inteligence
nové mapy
hra pro více hráčů
nepříliš dobře navržená kooperace
rychlý nástup stereotypu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama