The Flock – s lampičkou proti temnotě
The Flock Recenze The Flock – s lampičkou proti temnotě

The Flock – s lampičkou proti temnotě

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

10

Zaujme vás limitovaný multiplayerový horor The Flock?

Reklama

Zajímavých hororových titulů je na herní scéně jako šafránu. Většinou jde jen o hry pro jednoho osamoceného hráče, který se vypořádá s nástrahami či monstry, která na něj číhají v temnotě. Čas od času se ale objeví kousek, který obsahuje naopak jen multiplayer. Vývojáři z Volgesap se rozhodli, že vytvoří zážitek zaměřený čistě jen na hru pro menší skupinku lidí.

Akce z pohledu první osoby The Flock se ale od ostatních děl zastupujících tento žánr ještě trošku liší. Jeho prodeje jsou značně omezeny tím, že po určitém počtu úmrtí se hra úplně přestane prodávat a nemělo by jí být možné již sehnat. Což je pro The Flock možná dobře, protože díky tomuto aspektu dokáže nalákat řadu zvědavců. Bude ale The Flock stačit k upoutání rozsáhlejší komunity jen zvědavost anebo má co nabídnout i těm, které jednoduše nezajímá limitovaná dostupnost?

Doba temna

The Flock se odehrává roku 3000 na naší drahé planetě. Budoucnost asi nebyla zrovna nejrůžovější, protože lidstvo to má už za sebou. Všude vládne temnota. V ní přežívá už jen jeden druh - Flockerové. Země má stále ale ještě naději. Tou poslední jiskřičkou je pradávný artefakt, který znovu přinese světlo na její povrch. Jeho nositel ale musí být z řad zmíněných Flockerů. Je tedy jen na vás, jestli budete bojovat v kůži lovce či oběti.

Mapy mají v The Flock své kouzlo. Jsou temné, plné atmosféry a hlavně do určité míry originální. První dvě jsou zasazeny v ruinách. Tyto lokace dávají rase Flock hlavně výhodu v tom, že jsou posety řadou soch, které vypadají prakticky stejně jako zástupci tohoto nebezpečného druhu. V jeskynním komplexu, který představuje poslední mapu, jsem na podobné kamenné vyobrazení nenarazil. Prozatímní malý počet bojišť je pro mě dosti zarážející. Tvůrci zřejmě nechtějí svou hru asi dlouho držet při životě, jinak by si na tomto prvku dali možná více záležet.

„Rasa kůží potažených kostlivců Flock by se dala přirovnat k chrličům, stejně jako oni se totiž dokáží členové tohoto druhu proměnit ve stojící sochy, které jsou nezranitelné.“

Z počátku je na mapě vždy pět příslušníků rasy Flock. Po chvíli ale jeden aktivuje prastarý artefakt a prakticky se stane automaticky nepřítelem všech jeho bývalých přátel. Jeho prioritou je aktivovat určité body a přinést na planetu světlo. To se Flock moc nelíbí a tak ho loví. Když ulovíte nosiče, převtělíte se do něj a on se naopak vrátí k údělu lovce. Za jednu hru můžete zemřít, kolikrát chcete. Když je dobré tempo, může celý tým obětovat svůj život až 40x. Přeci jen nic se nemá přehánět. Vyhrát může jen hráč v roli Nosiče. The Flock mi svou hratelností hodně připomněl například AvP či oblíbenou outdoorovou hru Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum. Princip je jako celkem hodně jednoduchý a pochopí ho prakticky každý. Otázka je, jak dlouho jednoduchost dokáže plně pohltit hráče.

Lovci ve stínech

Rasa kůží potažených kostlivců Flock by se dala přirovnat k chrličům, stejně jako oni se totiž dokáží členové tohoto druhu proměnit ve stojící sochy, které jsou nezranitelné. Pohyblivost je v tomto stavu ale skoro na nule, máte možnost jen otáčet mírně hlavou do určitého úhlu. Nepříjemná daň za dočasnou nesmrtelnost, přesto jste jí občas ochotní zaplatit. Hlavně tedy v okamžicích, kdy na vašeho netvora svítí smrtící lampička.

„Když vás lovení ve smečce přestane bavit, můžete se vypravit na osamělou výpravu poutníka. V jeho kůži se ale budete muset postavit svým bývalým bratrům.“

Kamenná forma však není jediná schopnost, kterou rasa Flock má. Mimo ní dokáže využívat i návnady. Ta vypadá stejně jako on a když se od ní trošku vzdálíte, dá se využít krásně jako opěrný bod, na který se teleportujete a následně se vrhnete na nic netušícího nosiče lucerny. Flock loví ve skupině až čtyř nestvůr, takže jejich další výhodou je řev. Díky němu najdete ostatní členy smečky, zastrašíte svou oběť a hlavně posílíte rychlost a odolnost celé skupiny. Lovit ve větším počtu se jednoduše vyplatí.

Ach ta samota

Když vás ale lovení ve smečce přestane bavit, můžete se vypravit na osamělou výpravu poutníka. V jeho kůži se ale budete muset postavit svým bývalým bratrům. Každý chce být Nosičem, přesto jím může být jen jeden. Role této postavy totiž obsahuje to, co u těchto her člověk hledá. Stává se kořistí, malou, ustrašenou obětí, z níž jde cítit odhodlání pro úkol, který před ní stojí. Bojíte se prakticky každého zvuku či pohybu.

„Za předpokladu, že se mi podaří přehlédnout bídnou optimalizace a časté padání do textur, je The Flock vcelku přístupným titulem.“

Vaší jedinou zbraní a ochranou je pradávný artefakt, díky kterému jste se oddělili od své smečky. Ironií je, že mocnou zbraní, jež vás uchrání proti většině úkladů vašich nepřátel, je svítilna. Ač legendární, přesto jen svítilna, která čas od času trpí poruchou, takže ani ona vás nezachrání za všech případů.

Dlouho nevydrží

Za předpokladu, že se mi podaří přehlédnout bídnou optimalizace a časté padání do textur, je The Flock vcelku přístupným titulem. Má však jeden háček. Obsah, který The Flock nabízí, je jednoduše trošku slabší než by od něj asi člověk zpočátku čekal. Většina titulů je schopná pro začátek naservírovat slušnou paletu map či různých aktivit na nich. Zde máme jen základní balíček. DLC sice budou zadarmo, problém je ale v tom, že herním průmyslu není nikdy nic jisté. Takže moc velká sázka na jistotu to též není. Jedinou výhodou je snad jen to, že když zainvestujete do The Flock nyní máte možnost získat hru ještě pro jednoho kamaráda.

Chytrý tah

Tah tvůrců The Flock je rozhodně dobrý. Výstřední a limitované hry vždy přitahovaly zájem širší veřejnosti. Popravdě ale nevím, jestli má The Flock, krom časového tlaku, hráčům co nabídnout. Hra jako taková totiž není ničím extra výrazným a obsah na tom též není zrovna nejlépe. Nabízí se myšlenka, že možná právě to je jeden z důvodů proč musí vývojáři z Volgesapu jejich dílko rychle pohřbít. Rozklad je totiž nezastavitelný. S partou dobrých přátel se může ale jednat o kousek, který by bylo asi škoda tak úplně přehlédnout. Jedná se o mírný nadprůměr, o jehož osudu rozhodne budoucí obsah a to za jak dlouho vlastně The Flock dosáhne požadovaného limitu pro vypnutí.

Počítač na recenzi zapůjčil Grunex.com.

The Flock

Verdikt

The Flock je vydařený titul, jehož nejsilnější zbraní je časová omezenost. Ostatní aspekty už tak oslnivé nejsou. Obsah The Flock je hodně omezený, takže po pár hodinách hrání můžete zabřednout do stereotypu. S partou dobrých přátel je to ale jasná volba.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

atmosféra
role malého nosiče
dovednosti příšer
malý počet map
celková chudost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama