The Gaming history: Call of Duty
Blogy čtenářů Článek The Gaming history: Call of Duty

The Gaming history: Call of Duty

Dominik Kuznik

Dominik Kuznik

Jak se malá trilogie dostala na neuvěřitelných 8 dílů a top žebříček prodejnosti ? To se dozvíte v tomto článku ...

Reklama

Jak se malá trilogie dostala na neuvěřitelných 8 dílů a top žebříček prodejnosti ? To se dozvíte v tomto článku ...

 

 

Call of Duty I

 

Roku 2003 vydalo v té době ještě mladičké studio svou již druhou hru která nesla název Call of Duty. Hra byla zasazená do dění 2. světové války a vy jste měli možnost vžít se do role vojáků hned z několika zemí, kterými bylo Rusko, Británie a Amerika. V multiplayeru jste dostali možnost zkusit si zahrát i za hlavního nepřítele kterým bylo Německo. Dočkali jsme se celkem 23. různorodých misí a 27. zbraní jako byl napřílad americký Bar nebo britský Sten. V tomto díle jsme se také poprvé potkali s Cpt. Pricem. Roku 2004 jsme se dočkali datadisku nazvaným united Offensive.

 

 

Call of Duty II

 

Rok 2005 sebou přinesl již druhý díl této oblíbené FPS a stejně jako její první díl byla hra zasazena do 2. světové války. Dočkali jsme se trochu lepší ale stále velmi podobné grafiky. Ve hře se nacházelo celkem 27 misí a 37 zbraní což bylo o hodně víc než v předchozím díle. Dočkali jsme se také mnohem větší rozlohy map a snad hlavní novinkou byla spolupráce mezi NPC postavy a hráči. V každé misi jste tak dostali jednoho nadřízeného který vám pomáhal v úspěšném dokončení mise.Hlavním lákadlem hry byl ale Multiplayer který se hraje v hojném počtu dodnes. Druhý díl se stal jednou z nejlépe hodnocených her roku 2005.

 

 

Call of Duty III

 

Vyšlo v roce 2006. V tomto díle bylo vynecháno Rusko, místo něj jsme si mohli zahrát za Poláky a Kanaďany. Narozdíl od minulích dílů na hře pracovalo studio Treyarch a hra vyšla jen na konzole. To zapříčinilo že se hra nedostala do širšího povědomí hráčů, tak nějak se neuchytila a ani zdaleka nebyla tak úspěšná jako předchozí díly.

 

 

Modern Warfare

 

Neúspěch Treyarchu se Activisionu zřejmě nelíbil a tak se ke čtvrtému dílu vrátlilo studio Infinity Ward a to bylo správné rozhodnutí. V Modern Warfare jsme se dočkali hned několika zásadních změn. Tou první bylo že se hra přesunula jak už název napovídá na moderní bojiště, přesněji do Iráku a Iránu. Druhou velkou změnou byl nový Engine nazvaný Proprietary který přidal hře hodně na kráse. Poslední velkou změnou byl příběh ... Zmizela možnost hrát za vícero národů ale za to byl více kladen důraz na příběh. Hra nabídla celkem 20 misí zasazených do tří aktů a Prologu což je o hodně méně než u předchozích dílů, za to ale byly mise o hodně delší. Na výběr bylo z 27. zbraní a vrátil se Cpt. Price, což bylo zvláštní ale nakonec jsme se dozvěděli že Cpt. John Price působil v Modern Warfare a Cpt. Price zase v původní trilogii a dělilo je od sebe 70 let. Hra vyšla roku 2007 a hned se stala jednou z nejprodávanějších her.

 

World at War

 

Tuto hru dostalo na starosti opět studio Treyarch a hra se vrací k původní trilogii. Ve hře jsme se dočkali dvou hratelných národů a to Američanů a Sovětů. Hra se vrací do období druhé světové války, na výběr je z 15. misí což je dost málo a zbraní je také po skromnu, za zmínku stojí snad jen plamenomet který není v žádné z předchozích her. Nejzajímavější částí hry je multiplayer ve kterém najdete tzv. Zombie mod díky kterému hra alespoň trochu vynikala ale stejně jí to nepomohlo od níznké prodejnosti. Hra vyšla v roce 2008.

Modern Warfare 2

 

Po dalším ne z cela povedeném díle se opět vrací Infinity Ward s dalším dílem Modern Warfare. S ním příchází opět nový Engine nazvaný IW 4.0 (IW 2.0 byl použit pro COD 2) a posouval grafické možnosti zase o něco dále. Hra se opět rozděluje do tří aktů a 18. misí. Dočkali jsme se navýšení zbraňového arzenálu který nyní čítá něco kolem 52. zbraní všeho druhu. Hra vás zavede do Ruska, Brazílie, Kazachstán, Afghánistánu a také USA. To vše v roce 2016. Ve hře hrajete hned za několik postav – Joseph Allen, Gary „Roach“ Sanderson, James Ramirez a nakonec za Johna „Soapa“ MacTavishe. Opět je kladen velký důraz na příběh a hra se okamžitě stala jednou z nejprodávanějších her roku 2009.

 

 

Black Ops

 

Další rok, další Call of Duty, to to se stalo téměř pravidlem a tak se s rokem 2010 vrací Treyarch aby dokázal že umí udělat TOP hru. A tak vzniklo Black Ops. Hra se odehrává v obdobís tudené války, přesněji mezi lety 1945 až 1968. Hra je vyprávěna skrze vzpomínky. V těch se hráč dosti nesouvisle přemisťuje v různých obdobích života agenta Masona. Do hry jsou vsazeny pojízdná vozidla ale bohužel jich je po skromnu.Ve hře se objevilo úctihodných 50 zbraní a běží na Enginu IW 3.0 což je ale oproti Modern Warfare 2 krok zpět. Hlavním tahákem byl tentokrát příběh ve kterém se objevil starý známý Cpt. Price z druhého dílu a mlutiplayerový mod Zombies. Hra obdržela v recenzích dost smíšené hodnocení, přesto se ale stala jednou z nejprodávanějších her toho roku.

 

 

Modern Warfare 3

 

Série Call of Duty vydělává každý rok ohromné částky peněz a tak proč si ještě nepřivydělat. Hned další rok tedy vzniká Modern Warfare 3 kterého se ujal Infinity Ward a navazuje na zakončení druhého dílu. Konečně se ve hře vydáte do všech koutů světa, například Německo, New York, Francie, Rusko a dokonce i do České republiky. Do hry se vecpalo neuvěřitelných 83 zbraní a hra je opět jak už to bývá zvykem rozdělena do tří aktů. Engine zůstal na čísle 4.0 ale přesto byl značně vylepšen a navazující příběh opravdu graduje. I když už od Black Ops se nad hrou začínala svrhávat vlna kontroverze a negativních ohlasů, přesto se hra udržela na nejvyšších příčkách prodejnosti.

 

 

 

 

Black Ops 2

 

Ještě tento rok by jsme se měli dočkat dalšího Black Ops na kterém opět dělá Treyarch. Příběh se točí kolem modernizace armády kdy jsou vojáci čím dál častěji nahrazovány UI roboty a další vojenskou technikou. Hra staví na novém Engine děláném přímo pro Black Ops 2, přesto ale vypadá pěkně zastarale. V multiplayeru by jsme se měli dočkat map ve kterých budou použitelné letouny a také roboti.

 

 

 

 

 

 

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama