The Last of Uncharted (porovnání TLOU s Uncharted)
Blogy čtenářů Článek The Last of Uncharted (porovnání TLOU s Uncharted)

The Last of Uncharted (porovnání TLOU s Uncharted)

sweat55

sweat55

Snad každý hráč zná studio Naughty Dog (ND), které stojí za několik velkých Playstation sérií. Na starou, dobrou PSone studio vytvořilo ikonu herního…

Reklama

 

Snad každý hráč zná studio Naughty Dog (ND), které stojí za několik velkých Playstation sérií. Na starou, dobrou PSone studio vytvořilo ikonu herního průmyslu Crashe, na mladší sestru PS2 zase Jak and Daxter, no a na dnešní konzoli PS3 sérii Uncharted. Jenže to není všechno, co na PS3 tihle vývojáři vytvořili. Minulý týden totiž vyšla další nová značka, a to hra The Last of Us. Je to jenom kopie Uncharted, nebo je to něco nového.

Crash, Jak and Daxter nebo Uncharted. Každý PS měl jednu velkou sérii od Naughty Dog. A minulý týden se k nim přidala nová značka.........

Trocha historie Naughty Dog.

Uncharted

V roce 2008 vyšla hra, v té době ještě neznámého jména Uncharted: Drakes Fortune. Šlo vlastně o nového Tomb Raidera, kde jste se chopily role dobrodruha Nathana Drakea. Jelikož nechci spoilerovat, napíšu pouze toto: Ze hry se stal velmi obrovský hit, na Tomb Raidera se na chvíly zapomělo a vývojáři se mohli vrhnout na pokračování. No a o rok později vyšlo pokračování. Jak jsou některá pokračování horší, tohle bylo o hodně lepší než první díl. Hodnocení se o bodík zvíšilo, a z Drakea se stala opravdová legenda.

Rozdělení týmu.

Po velkém úspěchu s Uncharted 2 se tým rozdělil na dvě části. Jedna se vrhla na pokračování Uncharted a druhá začla pracovat na úplně nové značce. Jakmile vyšlo Uncharted 3 které do prasátek v ND nasypalo nemálo peněz (ano, i třetí díl se stal hitem) mohla se ta záhadná nová hra oznámit. A tak studio oznámilo svojí další hru.

 

Poslední z nás

Ano, studio Naughty Dog umí dělat skvělé hry. Stejně jako Uncharted tak i oznámení The Last of Us mi udělalo radost. Zaprvé proto, že to dělalo studio ND a za druhé proto, že to byla nová značka. No, hra měla velké ambice. Proč to tedy dopadlo , tak jak to dopadlo. Hra se odehrává 20 let po vypukuntí takzvané houbové infekce, kdy svět skončí a moc toho po něm nezůstalo. Města se vrátila do nadvlády přírody, člověk už nemá co ztratit a těch posledních lidí co zbylo musí bojovat o přežití. Hlavní hrdina se jmenuje Joel, který musí přepašovat jednu osobu ven z karanténí zóny.

Na začátku hry hráč zažije vypuknutí infekce. Musíte se dostat pryč z města, tak volíte jízdu autem. Jenže ulice jsou zacpané, infikovaní jsou všude a ve městě vládne chaos. Joel sebou veze svojí dceru, jenže se něco zvrtne. No to by byl už moc velký spoiler, tak nebudu psát co se stalo dále. Dodám jen, že je to jeden z nejlepších začátků hry, jaký jsem kdy zažil.

 

Porovnání s Uncharted

 

Takže po krátké historii her od ND jsem se dostal k tomu, proč jsem tento článek vůbec začal psát. Srovnání Uncharted s The Last of Us. První co srovnám bude příbeh. Zatímco každý díl Uncharted je o honbě za pokladem, který se zvrtne na záchranu světa, to Tlou má mnohem dospělejší a pomalejší příběh. Né že by se nějak táhl, jen není tak akční. TLOU je o záchraně, záchraně sama sebe před infekcí, před světem a před vlastní minulostí. Tím tak se tak trochu dostávám k hratelnosti. Je totiž úplně jiná. Musíte se plížit, taktizovat a hlavně přemýšlet. A rozhodně nemůžete ( ono to ani nejde ) rozdávat headshoty jak dřív. Člověk musí taky počítat a hlídat si každý výstřel, protože nábojů je opravdu málo. Joel se také oproti Nathanovy neuzdravuje, když je v klidu, ale jen pokuď naleznete nějakou lékárničku.

 

Příběh je oproti Uncharted dospělejší a pomalejší.

Vyzuální orgie

Jelikož se vývojáři rozhodli použít stejný Engine jaký byl v Uncharted, hra vypadá v podstatě stejně. Jen textury vypadají o něco lépe. Kdo ale viděl Uncharted, ví jak je grafika okouzlující. Další nádherou, této skvělé hry, je to poslouchat. A teď nemluvím a dabingu, který je naprosto dokonalý, teď myslím Soundtrack. Minule, v Uncharted, byl sountrack parádní, k pralesu, horám a k poušti se skvěle hodil. Ale teď! Je to neskutečně skvělá hudba. K zničenému světu se vážně hodí. Vždy budete překvapeni, když vám v dané situaci začne hrát ta Hudba.

Co je tedy lepší ? : Víte, ono vlastně nemá ani moc cenu srovnávat ty dvě hry. Obě jsou dokonalá jízda. Obě mají skvělou hratelnost, fascinující dabing a zvuk, nádhernou grafiku a velmi kvalitní prostředí. Doporučuji obě hry jak Uncharted trilogii, tak novinku The Last of Us.

 

Pokuď jste si myslely, že je to jen jakési pokračování Uncharted, tak jste se opravdu spletly. THE LAST OF US je skvost. Je to hra, která vám zůstane v mechanice ještě hodně, hodně zůstane. Je to hra této generace.

 

PS : Můj první článeček.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama