The Room - co se skrývá v podivném boxu?
Blogy čtenářů Recenze The Room - co se skrývá v podivném boxu?

The Room - co se skrývá v podivném boxu?

Ylbirda

Ylbirda

Vydejte se po stopách přítele a objevte nový element s neznámou silou.

Reklama

Vydejte se po stopách přítele a objevte nový element s neznámou silou.

Fireproof Games je nezávislé studio, jež vzniklo v roce 2012 v anglickém Guildfordu. Známí jsou díky sérii The Room, jež byla původně vyvinuta pro mobily, ale první dva díly jsou nyní dostupné i na počítač a je možné, že bude převeden i zbytek série. Dnes vám chci představit první díl, jež dokonce získal cenu BAFTA.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QZN17joscRo?rel=0&amp;controls=0&amp;showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Na cestě za poznáním

Jako neznámý hlavní hrdina se rozhodnete navštívit svého kamaráda. Ten však v domě, kam vás pozval, není. Na půdě naleznete podivnou krabici a pár dalších záhadných předmětů. Ukáže se, že krabice je ve skutečnosti trezor, který v sobě skrývá cosi jako domeček. Vaším cílem je dostat se až do středu a neobvyklou strukturu postupně rozložit. O to se budete snažit během pěti kapitol. V první kapitole, jež slouží jako tutoriál, se budete potýkat s již zmíněným trezorem. V tom vám pomůžou nejen různé předměty, poznámky a nápovědy, ale také barevné sklíčko, které vám umožní vidět věci, které pouhé oko nespatří.

 

Beze sklíčka se opravdu neobejdete, na začátku každého úseku se rozhodně vyplatí, vše s ním projít. U ploch sice po chvíli rozeznáte, zda je průhledná, či ne (jiné zbarvení), ale tajné vzkazy umístěné všude možně po mechanismech opravdu neodhalíte. Zacházení s ním navíc není nijak těžké, na pravé straně obrazovky má svou vlastní ikonu.

 

 

Pátý element

Cílem vašeho putování je pátý element, jež váš přítel označuje jako „null“. Je to element, jenž byl znám už antickým kulturám, ale nebylo jasné, jak funguje, či zda je možné ho stvořit. Je to však něco, o co se váš přítel pokoušel a zanechal za sebou také své zápisky, díky kterým se můžete dozvědět víc.

Nechci zde prozradit příliš mnoho, ale mám dojem, že příběh stejně není tak důležitý, ačkoli na něj druhý díl navazuje. Prim zde hrají hádanky, ať už budete otevírat trezory, otáčet knoflíky, sestavovat podivné obrazce, či hledat cestu pro laserový paprsek. Úkoly, které vás čekají jsou rozmanité a jejich obtížnost se samozřejmě taky liší. Ve většině případů jsou ale založeny na nějaké mechanice, již musíte zprovoznit.

 

 

Cit pro detail

The Room je point and click hra s nádherným vizuálem. Pohybujete se minimálně, jelikož se celou dobu soustředíte na předmět, jež máte před sebou. Tím můžete samozřejmě rotovat, dívat se na něj z různých úhlů a s pomocí brýlí můžete odhalit další kroky. Prohlížet si můžete také všechny předměty, které nasbíráte do svého inventáře. A když říkám můžete, myslím spíš musíte. Předměty lze stejně jako centrální „krabicí“ rotovat, můžete je rozšroubovat nebo roztáhnout či otevřít. A to je mnohdy zásadní pro váš posun kupředu.

 

 

V téhle hře jde víc než jindy o cit pro detail. Musíte být opravdu pozorní, a to není pro všechny. Jsou hráči, kteří budou na první pohled vědět, že s tímhle divným šroubovákem odšroubuji tenhle divný šroub. Ale jsou také hráči, kteří tohle všechno vůbec nevidí. Ti pak budou možná odkázáni na nápovědy. Ty se objevují jednou za čas a nabízí vám nepřímou nápovědu. Například ve stylu „něco je na boku té truhličky“. Intervaly nápověd nemůžete nastavit, ale nejsou zas tak dlouhé, aby se to nedalo vydržet. Já osobně jsem hrála The Room asi čtyřikrát a stále se najdou místa, kde váhám a koumám, co se po mně chce (třeba právě kvůli nepozornosti a neprozkoumání terénu).

 

 

Doufám, že spíše než mé vysvětlování vás navnadí screenshoty z první a druhé kapitoly. The Room se hodí pro každého milovníka adventur a point and click her, který se nebojí výzvy a má dobré oči.

The Room - co se skrývá v podivném boxu?

Verdikt

The Room je skvělá hra, která zaujme svým vizuálem, jemným audiem a skvělými hádankami. Příběh do jisté míry ustupuje do pozadí, ale druhý díl na něj navazuje. Pokud máte chuť lámat si trochu hlavu a cca 5 hodin času, určitě se na The Room podívejte. A pokud se vám zalíbí, můžete plynule přejít k dalším dílům.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafická úprava
hádanky
integrované nápovědy
atmosféra
cena
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama