The Secret World - mazák mezi matadory
Preview Článek The Secret World - mazák mezi matadory

The Secret World - mazák mezi matadory

Daniel Kremser

Daniel Kremser

5

Inovativní, nové a lepší. Asi nějak takhle se prezentuje nové MMO od Funcomu, ale opravdu na to má právo?

Reklama

Pokud Vám dnes někdo položí otázku, co v oblasti videoherního průmyslu vynáší nejvíce, nespočet lidí bezesporu napadnou onlinovky. Neuvěřitelně rychle se rozvíjející žánr, vedený jedněmi nenáviděným a druhými uctívaným World of Warcraft. Jen tuhle hru hraje přes 12 milionů hráčů a o touto nepředstavitelnou kupou lidí se každou chvílí svádějí nelítostné souboje. Téměř každý den přichází někdo nový, kdo by si chtěl z tak velkého koláče kus ukousnout. Naděje na úspěch je však pramalá a většina her přináší stále to samé.

Zkostnatělost trhu si už uvědomil i úspěšný distributor Funcom, na jehož kontě se skví tituly jako Age of Conan nebo Bloodline Champions. Norové však potřetí do stejné řeky vkročit nehodlají a naopak se rozhodli stojaté vody MMO trochu rozčeřit svým novým počinem s názvem Secret World.

Tajemný název, tajemná hra

Tak přesně tahle slova hru dokonale vystihují. Na to, že je ve vývoji již úctyhodných 9 let se o ní ví dosti málo a autoři nás více méně odsuzují k tápání ve tmě. Jistojistě tak můžeme zatím jen říci, že půjde o naprosto inovativní MMORPG, jež se bude odehrávat v současnosti, potažmo budoucnosti a konečně se oprostíme od všech těch mečů a fantasy klišé.

Pryč s okoukanými hrami, konečně se blíží něco jiného.

New York, Londýn, Soul

Ano, sice to zní téměř nemožně, ale nejen že herními kulisami stanou právě tato tři města, vývojáři se navíc nebojí experimentovat tak dalece, že do hry zakomponovali třeba i Viktoriánskou Anglii, starověký Egypt, Transylvánii či něco s názvem Věčnost, což má s největší pravděpodobností evokovat peklo. A rozhodně to není zdaleka všechno. Přeci se jedná o hru, jež se neustále vyvíjí a téměř stoprocentně nás tak neminou datadisky. Minimálně my už se dramatických soubojů ve stínu pyramid nemůžeme dočkat a určitě nepohrdneme ani honem na Jacka Rozparovače v křivolakých uličkách Jižního Londýna či upíří genocidou kdesi v Rumunsku.

Skvělé lokace ovšem nejsou samy o sobě úplnou výhrou a chce to alespoň průměrně vypadající grafiku. Secret World bude pohánět „funcomovský“ DreamWordl Egine, jež velice důvěrně znají hráči Age of Conan. Asi si teď říkáte, že technologie vyvinutá v roce 2000 už dnes nic poutavého nabídnout nemůže, avšak autoři údajně přijdou s jeho zcela novou podobou, která určí nové standardy žánru, ať už v grafice či optimalizaci. Sliby tedy prozatím znějí více než fantasticky, snad se jim bude realita podobat alespoň vzdáleně.

Už žádní hobiti a trpaslíci

Nové frakce budou jen a pouze lidé, kteří se budou lišit jak svým myšlením, tak i výbavou a schopnostmi. Pokud si zvolíte Draky, budete začínat v Soulu a do rukou se vám dostane frakce s tisíciletými kořeny, jež vždy stála v pozadí a historii ovlivňovala skrze politiku a úkladné vraždy. Raději volí diplomatickou notu, ale když to jinak nejde, útočí nenadále a jak rychle se objeví, tak i zmizí. Vyhovují hráčům, kteří si potrpí na rychlost a obratnost v kombinaci s pár magickými triky a nebezpečně ostrými katanami.

Ostře kontrastní jsou oproti nim Ilumináti. Ti si užívají moci a lehkomyslně vstupují do běhu dějin, kdy se jim zachce. Svůj původ odvozují od samotných vládců starověkého Egypta, ale těm se nepodobají téměř vůbec. Sídlí v New Yorku a čest je pro ně neznámým slovem. Dávají o sobě vědět bujarými večírky a do jejich řad hrdě vstupují politici i celebrity. Hlavně díky jejich podpoře tak disponují nevyčerpatelnými finančními prostředky, a pokud zvolíte tuhle stranu, můžete se těšit na vymazlené futuristické zbraně a spoustu skvělých udělátek.

Vsadíte na tradici, technickou vyspělost nebo kombinaci obojího?

Jak už to tak bývá, ještě je tady rasa střední, jež kombinuje jak hbitost a nenápadnost Draků, tak i obrovský technologický náskok Iluminátů. Templáři žijí naprosto otevřeně a hrdě se mezi námi nosí již od středověku. Mají své lidi ve všech vládních organizacích a vyznávají čistě povznesené hodnoty. Dbají na tradice a jsou za všech okolností za ty hodné, což se o dvou výše zmíněných říci nedá. Svůj domov mají v Londýně a sází jak na magii, tak na palné a chladné zbraně.

Nové MMO

Jak jste si jistojistě všimli, frakce jsou přeci jen pro hru založenou na realitě dost atypické. Záhy ale pochopíte, že to není s tou realitou až tak horké. Příběh je totiž dosti fantaskní a realitu ohýbá více než s chytře. Secret World nám představí svět skrytý za tím, co tak důvěrně známe my. Svět, který můžeme vidět jen jako členové jedné ze tří tajemných frakcí. Svět plný nebezpečných stvoření jako jsou upíři, vlkodlaci či démoni, kteří spolu neustále bojují o moc. A právě do takového světa se jako agenti dostaneme i my, nejdříve s úkolem paranormální jevy vyhledávat a mapovat, později se však všechno zvrhne v něco většího. Nic však není jen černé a bílé. Každé stvoření může být navzdory svému původu jiné a mezi herní mechanismy se tak přiřazuje i důležitý princip volby mezí tím, co je správné a co ne.

Další výraznou změnou oproti konkurenci je systém vývoje postavy. Z ostatních MMORPG určitě všichni znáte systém levelů a zkušenostních bodů. Hra se v tomto případě dříve nebo později zvrhává jen v tupé mlácení oblud a honění dalších a dalších bodíku. Přesně tento neduh by chtěli ve Funcomu z žánru odstranit. Secret World tak nemá žádné levely a postavy nikdy neukončí svůj vývoj. Atributy nejsou pevně dány a jejich aktuální stav je jen a jen na vás. V závislosti na frakci můžete libovolně kdykoliv body přerozdělit k té schopnosti, jež se momentálně nejvíce hodí.

Žádné levely a pevně dané atributy, můžeme být jací chceme a kdy chceme!

Narazíme-li tedy na tuhého a těžkopádného bosse, není nic lepšího, než si dát rychlost a hbitost na maximum, nebo pokud je například nutné obejít několikero zamčených dveří, inteligence je v tu ránu po ruce. Ty schopnosti, které budeme využívat budou mít stále vyšší základní hodnotu. A že je z čeho vybírat. K dispozici je přes 500 schopností, z nichž si musíme vybrat 7 aktivních a 7 pasivních. Něco nám napovídá, že výběr nebude nic lehkého.

Více hlav víc ví

Každý je unikát a každý má svůj vlastní styl hraní a schopnosti, které využívá. To dává velký prostor ke kombinování jednotlivých postav a tedy i k vzájemné socializaci mezi hráči. Už jasně vidíme ty epické bossfighty, kde jeden zběsile střílí, druhý odsekává končetiny katanou a třetí to celé koření kapkou černé magie.

Několikrát jsme skloňovali tajemno a jakési záhady a tajemství se vinou jako had celou hrou. Vývojáři implementovali přímo do herního prostředí kódy a značky ve stylu Assassin´s Creed, jež vás dovedou na tajná místa a skrýše. Pozorný hráč, který si umí dát dvě a dvě dohromady si tak v mžiku může přijít na slušná vylepšení. Nemusí se však do neznáma pouštět sám. Některé lokace budou vyžadovat komplikovanější řešení, u nichž se druhá mysl nejen bude hodit, ale rovnou může přidat ruku k dílu. Není nic horšího, než se zaseknout před posledními dveřmi, na jejichž otevření jsou potřeba dva. Ale nepůjde jen o okrajové věci. V rámci hlavní příběhové linky bychom se měli dočkat také „puzzlů“ točících se okolo Stonhenge, Shambhaly či El Dorada, jež značně ovlivní samotný děj.

Dalším tak trochu hledačským prvkem budou questy, vyžadující iniciativu vlastních hráčů. Dostaneme zadání a část indicií, jež nás sice popostrčí, ale k řešení se jen s jejich pomocí nedobereme. K němu si budeme muset něco najít na internetu nebo v knížce. Rozhodně zajímavý prvek, který může hru pozvednout na další úroveň a jenž skvěle koresponduje s celým vyzněním hry.

Invence hraje prim

Secret World se nesnaží tvářit nijak revolučně, ale pouze zdařile inovuje největší problémy žánru. Hra se nesnaží přebrat hráče World of Warcraft, ale podle slov Ragnara Tornquista, producenta hry, se autoři chystají pouze přinést novou alternativu k WoW. Vzájemně se tak jednotlivé hry nevylučují.

Velkou neznámou zatím představuje platební model, jenž úspěšnost hry bezesporu dosti ovlivní. Ve Funcomu údajně experimentují s několika možnostmi a dokonce se objevily náznaky, že půjde platit hned několika způsoby. Tak se tedy nechme překvapit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama