The Wolf Among Us, Episode 1 - Faith
Blogy čtenářů Recenze The Wolf Among Us, Episode 1 - Faith

The Wolf Among Us, Episode 1 - Faith

Telltale Games to minulý rok vyhráli na plné čáře s interaktivní adventurou podle slavné komiksové série The Walking Dead, která inspirovala i úspěšný…

Reklama

Telltale Games to minulý rok vyhráli na plné čáře s interaktivní adventurou podle slavné komiksové série The Walking Dead, která inspirovala i úspěšný televizní seriál, a tento rok se vrací s dalším podobným dílem. The Wolf Among Us je opět interaktivní adventura, která si především zakládá na příběhu a grafické stylizaci. Hra vychází epizodicky, první epizoda Faith vyšla 11. 10. 2013 jak na PC, tak na Xbox 360, PS3 a Mac. Tato nová série je inspirována již déle trvající komiksovou sérií Fables, kterou vydává nakladatelský gigant DC Comics.

Tentokrát nás příběh zavede do Fabletownu, což je část New Yorku v našem světě, kterou vybudovali pohádkové postavy, když byly vytlačeny ze své vlastní říše, a zde si spokojeně žijí v přestrojení za lidi. Kdo si nemůžu lidský převlek opatřit, je nucen žít na Farmě, kde postavy žijí ve své opravdové podobě. Svět Fables je opravdu zajímavě nastíněn a zaujme svou nevšedností a originalitou. Tyto pohádkové postavy však nejsou takové, jak je známe z vyprávění od babiček. Mají své skryté temné stránky, ale i světlé, o kterých by jste nikdy ani nezauvažovali.

První epizoda je nabušená emocemi, které ve vás budou vřít i po té, co znáte postavy jen pár hodin.

Hra nás seznámí s hlavním hrdinou, který si říká Bigby, s vlkem z pohádek o Červené Karkulce a O třech prasátkách, ze kterého se ve Fabletownu stal šerif a dohlíží na ostatní postavy. Musí se stále vypořádávat se svou minulostí, kterou mu ostatní nějak nechtějí zapomenout. I když Bigby je teď hodný pejsek, stále se však umí načepířit a vytáhnout dlouhé a ostré drápy. A to doslova.

Ve hře potkáváte spousty dalších pohádkových postav, ať už známých, či neznámých, a často se budete pousmívat nad rolí, jakou hrají v našem světě. Sněhurka jako domovnice? Hrdiný zachránce dřevorubec jako věčně opilý tyran? Zde je opravdu možné vše. Jak už napovídá povolání hlavního hrdiny, hra se nese v detektivním duchu a často připomíná klasický noir styl. Budete vyšetřovat a nebude to nic menšího, než vraždy. Podezřelých je více než členů Kelly Family a stop nacházíte poskrovnu. Toto nebude snadné vyšetřování a často budete muset dát na svou vlastní intuici. Zda jste se rozhodli správně určitě nepoznáte hned, jak to tak u Telltale adventur bývá.

Quicktime akční eventy jsou opět o level výše.

The Wolf Among Us využívá naprosto stejných mechanik jako The Walking Dead, ale velice je vylepšuje, ať už jde o lepší volby interakcí s předměty, nebo rozhovory. Jde o klasické chození wsad a interaktování s okolím, předměty a lidmi myší. Vždy jste dovedeni do určité lokace, herní obrazovky, a zde musíte něčeho dosáhnout, aby jste se dostali dále. Nejčastěji to bývá prozkoumávání okolí, kdy musíte například najít nějaké stopy, nebo rozhovory s ostatními postavami, od kterých se musíte dozvědět něco, co vás posune v případu dále, ale také zjistíte velmi zajímavé informace ze světa Fables. V neposlední řadě se také jedná o akční quicktime eventy, rychlé akční scény, při kterých je třeba mačkat sled zobrazovaných tlačítek, které vám hra ukazuje. Provedete tak Bigbyho spoustou rvaček a rychlých akcí. Tedy vše jde kupředu a je zde vidět, že vývojáři v tomto ohledu bedlivě naslouchali fanouškům.

Grafický styl je opět celshadový jako v sérii The Walking Dead, krásně barevně vymalovaná grafika, kde vše má svůj černý obrys a naprosto to ke hře sedí. Dokonalé osvětlení a skromná, ale příjemná mimika obličejů je již u Telltale standardem. S postavami si grafici krásně pohráli, u vzdáleného pozadí je to občas už trochu horší, působí poněkud mrtve, ale celkový dojem je víceméně pozitivní.

Všemu napomáhá výborný soundtrack, který dokonale podchycuje atmosféru Fabletownu, který se může zdát jako příjemné místo, ale ve skutečnosti je prohnilý více než zuby Baby Jagy. Dá se říci, že místy je až temný a občas jsou slyšet témata připomínající atmosféry z hororovějších her, například ze Silent Hillu. Zde je jedna lehce temnější, která zní přímo jak od Akiri Yamaoka.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/g3oEWfwS9JI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Hra se nese v detektivním duchu a často připomíná klasický noir styl.

Je třeba také vyzdvihnout quicktime akční eventy, které jsou tady opět o level výše, než v The Walking Dead, a působí opravdu akčně a hbytě, velice intenzivní. Někdy jsou akce velmi kontrastní s pohádkovým světem, až trochu brutální. Pohádkové bytosti je trochu těžší udolat, takže v akčních scénách se vývojáři mohou pořádně vyřádit. Až to někdy připomíná souboje superhrdinů a to my máme rádi.

The Wolf Among Us má velmi hluboce vykreslené postavy, které si zamilujete. Působí opravdovým dojmem, že žijí a nejsou jen pouhými loutkami pro účel hry. První epizoda je nabušená emocemi, které ve vás budou vřít i po té, co znáte postavy jen pár hodin, tady se přesně ukazuje skvělé využití uvěřitelných charakterů. Čeho bych se obával, je opětovné dlouhé čekání mezi jednotlivými epizodami, jako to bylo u The Walking Dead a rozhodování, které nakonec tak moc neovlivňovalo celkový dopad hlavního příběhu.

Grafický styl ke hře opravdu sedí.

Další příjemnou novinkou je sbírání Fable knih, ve kterých se postupně dozvídáte o jednotlivých postavách, či místech a událostech. Svět je propracovaný do detailu a proto jsou tyto informace ne jen užitečné v rozhodování, ale především jsou zábavné a budete je chtít vědět. Chuť zahrát si epizodu znovu je zpátky na scéně. Po dohrání epizody jsem opět rozehrál novou hru a zkoušel jiné odpovědi a rozhodnutí, zvědavost vás požene dále.

Doufejme tedy, že další epizoda nás navští již brzy, protože opravdu budete chtít vědět, co se stane dále.

 

 

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/QIgx0vPPDtA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

The Wolf Among Us, Episode 1 - Faith

Verdikt

Prozatím hře není co vytknout, uvidí se však po dalších epizodách. Každopádně pokud jste měli rádi The Walking Dead, tak The Wolf Among Us je pro vás jasná volba, vše špatné je opravené, vše dobré je vylepšené.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Příběh
Stylizace
Hudba
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama