Thief-výlet ve stínech
Blogy čtenářů Recenze Thief-výlet ve stínech

Thief-výlet ve stínech

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Město a jeho příběhy

Reklama

 

Město a jeho příběhy

Metropole pomalu umírá zrádná nemoc a těžká noha tyrana jí pomalu bere dech. Ve vzduchu je cítit změna. Opuštěné blázince, nevěstince, překupníci v zapadlých uličkách i kostely a zatuchlé krypty, které zavál čas, to vše tvoří tvář velkoměsta. Stačí se zaposlouchat do zvuku noci a dolehnou k vám zajímavé příběhy. Občas se z rozhovorů obyvatel rozmlouvajíc mezi sebou dozvíte víc o městu či o nich samotných. Jejich individuální příběhy matně vyplouvají na povrch. Město se pomalu mění. Sud se střelným prachem jen čeká na jiskru. Tou jiskrou se stáváte vy. Čím dál v kapitolách jste, tím zajímavějšími změnami si procházíte. Hlavní linie této hry však trochu pokulhává, neříkám, že není zajímavý. Ale vyprávění nevyužívá vše a jednotlivé části často nevytváří úplnou mozaiku.

 

 

Vedlejší zakázky

Město nabízí celou řádku vedlejších úkolů. Tyto questy jsou zaměřeny na vylamovaní zámků luštění hádanek a kradení vzácných artefaktů jejich majitelům. Jako oddechová činnost slouží výborně. Každý si občas potřebuje vydělat nějaký ten zlaťák.

 

 

 

Světlo a jiné neřesti

Mezi největší problémy na vaší cestě patří zvířata, která vás zkrátka nemají rada, během chvíle jsou schopna přivolat pozornost straží. Menší problém muže vytvořit i nepořádek na podlaze. Při nášlapu začne vydávat nepříjemné zvuky a lákat nepřátele. Krásným aspektem jsou pasti čekající na jeden špatný krok, aby mohli začít rozsévat smrt. Hráč si s nimi občas užije skutečně zajímavé chvíle. Stráže zde tvoří zajímavou skupinu postav pracují na více stupňového pozornostním režimu. Při dosažení prvního stupně stráže zpozorní, ale nehledají výrazně. Při dosažení třetího už hledají důkladněji a při posledním úrovni vás již honí. Vyskytuje se u nich ale jeden malý nedostatek, hlídkují prakticky na stejných trasách a nehledají alternativní možnosti. Popřípadě stojí jen na místě, takže bez větších problémů můžete být vedle něj a dotyčný hlídač vás bude vesele ignorovat. Nejzajímavější jsou zde boss fighty. Většina her vás nutí protivníka zabít nebo se sním vypořádat jiným drastickým způsobem. Thief přináší novinku, můžete bosse prostě obejít, sice to vyžaduje trošku více stealthu a i štěstí, ale opouštíme tím staré klišé nuceného souboje, který většinou končil smrtí nepřítele.

 

Kudy po okapu nebo raději dveřmi?

Jestli vám už nějakou dobu scházela pořádná stealth akce Thief to hravě napraví. Atmosféra jednotlivých úrovní je dokonalá tak temná a procítěná. Při každém nádechu se vám do krve dostává víc a víc. Prostupuje vámi touha vzít si vše neviděn. Projít všude neslyšen. Po pár minutách hraní již nejdete jen jednou cestou, hledáte alternativy, a že jich zde nenajdete málo. Temné uličky či šachty vás mohou dovést k vašemu cíli snadněji než byste občas čekali. Stanete se duchem a s tím přichází i momenty plné napětí, kdy stražím procházíte takřka za zády, naplňují hru určitou dávkou adrenalinu. Naopak v některých lokacích na sobě ucítíte neklid, strach a beznaděj, které na vás budou útočit snad ze všech stran.

 

 

 

Občas nechápe

Ve hře nastávají momenty, kdy vaše postava neví, co se po ní přesně chce. Chcete se kouknout za roh v moment, kdy to hrdinovy prostě nesedí, vykoukne celý a přiláká pozornost nepřítele, na něhož jste chtěli jen nakouknout. Svízelný to moment. Občas seskočí a zabije se, protože si vybere jinou lávku, než kterou jste mu určili. Nejhorší je když par takových chybek postava udělá třeba při souboje s bossem to se pak krev žene do žil a hru je lepší asi vypnout. Pár patchů a bude snad jako rybička. Šplhaní zde dostává zajímavou podobu. Díváte se na sebe z pohledu třetí osoby, přičemž se pohybujete po jasných bodech. Neznalec by se v tu chvíli zeptal, není to Assassin’s Creed? Jistě že není, ale tyto herní sekvence hru značně připomínají.

 

 

Garret a jeho hračky

Nová hra sebou přináší vždy nové vylepšení, aby uspokojila touhu hráčů neustále dostávat víc. Jak to tak bývá, náš milý zloděj už se nespokojil jen s párem rukou. Dostalo se mu plné animace těla a díky tomu již vidíte svou postavu v celé své kráse. U postavy jde znát dokonalá synchronizace. Pohyby jsou proto tak krásně celistvé. Ale dost již bylo o Garretovy, pojďme se podívat na jeho výbavu. Tichošlápek si sebou přinesl jak možnost vylepšovat své schopnosti tak i nakup nástrojů, které vám vaše skutky ulehčí. Rozvinula se také jeho pohyblivost, takže se náš hrdina muže dočasně zrychlovat. Po zmáčknutí mezerníku se přenesete na místo v nevelké vzdálenosti před vámi. Tento aspekt ukazuje skutečný pohyb, takže neubírá na reálnosti. Při úskocích před zraky nepřítele nebo nepozorovaném průchodu se to jistě hodí. Samozřejmě sebou má i svou starou výstroj tvořenou lukem a obuškem ale i ta může projít vlnou vylepšení.

 

Není se čeho bát

Většinou nejsou předělávky her přináší spíš zklamaní pro oldschool hráče. U thiefa se nemusíte bát hratelnost zůstala stejně výborná a přináší znovu stealth nářez. U autorů je dostatečně znatelná zkušenost z jejich předchozích projektů. Desingově je Thief skutečný úžasně vypadající nextgen hrou. Vtáhne vás do děje a pustí až po pár hodinách hraní. Díky alternativním cestám, které se zde vyskytují si hru můžete vychutnat víckrát vždy s menší změnou. Jediné zápory byly občas přihlouplá AI a příběh slátaný z více her.Kvůli tomu hra chvílemi ztrácela svou jedinečnost. Jako celek je však hra Thief, výbornou stealth akcí. Můžeme se jen těšit na další možná pokračovaní.

Thief-výlet ve stínech

Verdikt

Eidos Montreal nám přináší výborné přepracovaní staré klasiky. Hra se posunula o pár kroků dál, ale dokonalý stealth zážitek zůstal neposkvrněn. Tento skvost by jistě neměl uniknout jak nadšencům celé série tak ani nováčků u každého si najde způsob jak ho zaujmout. Můžeme se jen těšit na případná pokračovaní.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Návrat slavného zloděje
Garret
Dokonalá grafická stránka
Atmosféra která vtáhne do hry
Stará dobrá výbava
Vylepšení HP
Slátaný příběh
Hloupé stráže
Občas přihlouplá hlavní postava
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama