Tipy pro hraní Last Train Home
Speciály Last Train Home Článek Tipy pro hraní Last Train Home

Tipy pro hraní Last Train Home

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

11
Platformy Windows PC

Rady pro vaši cestu do Vladivostoku.

Reklama

Cesta domů rozhodně není v Last Train Home ničím jednoduchým. Rozhodli jsme se pro proto zpracovat několik tipů zaměřených na to, jak si celou cestu usnadnit a vyhnout se chybám, které jsme během putování sami učinili.

Článek neobsahuje zásadní detaily zaměřené na příběh, orientuje se primárně na herní mechaniky.

Rusko musíte prozkoumat

Vlak tu jede po jasně definovaných kolejích. To však neznamená, že vám Last Train Home nenabízí řadu možností, jak si přilepšit, a především navýšit šance na to, že reálně dojdete do cíle. Muži, i váš železný oř totiž potřebují stabilní přísun zásobování a toho jste schopni dosáhnout jen v případě, že maximálně využijete potenciál okolní krajiny. Dobré je proto si z dlouhodobého hlediska vybírat, kam všude se vaši muži podívají. Nejlepší možná varianta je vytvořit vždy co nejvíce čet a vyloženě s nimi zavítat do každého domu, lesa či loviště.

Tipy pro hraní Last Train Home

Cestou, jak si značně navýšit šance na to, že tohle divoké dobrodružství pokoříte od začátku až do konce, je pak v Last Train Home průzkum vesnic a různých krámků. V těch je možné vygenerovat prodejem látek a kovů finance na potřebnější věci. Kromě nákupu a prodeje v nich občas také narazíte na vedlejší zakázku umožňující vám si na strategickém bojišti získat dodatečné suroviny, vojáky, peníze, a především zkušenostní body, bez kterých to tu též moc nejde.

Tipy pro hraní Last Train Home

Bez specialistů úspěch nečekejte

Last Train Home je hrou, která hodně pracuje se specializacemi a různými rysy, jimiž vojáci disponují. Každou postavu je proto předtím, než jí dáte do jakéhokoliv oddílu, dobré pořádně prozkoumat. V případě, že budete mít přehled o jednotlivcích, nebude pro vás problémem správné skládání týmů, které vyšlete na akci. Do zapadlých vesnic je kupříkladu dobré vysílat zloděje nebo hospodáře. Obě specializace totiž dovedou z nastalé situace vytěžit maximum v podobě dodatečných surovin, které ostatní pří průzkumu nemají šanci najít. Stejná situace nastává, když pošlete odborníka na přežívání na lov ryb.

Tipy pro hraní Last Train Home

Během hraní Last Train Home je však nutné počítat i s opačnou variantou, spojenou s tím, že někdo zkrátka nemá na práci talent. Vyslat nešikovného člena oddílu do lesa je stejně chytré, jako dát dítěti do rukou zbraň. V obou případech je zranění takřka nevyhnutelné. Zkuste proto před každým výsadkem maximálně optimalizovat skupinu. Jen touto cestou docílíte toho, že maximálně zvýšíte své šance na zisk dalších surovin a tím pádem také na přežití.

Tipy pro hraní Last Train Home

Nespěchejte do boje

Taktické mapy představují v Last Train Home prostor, kde je spěch jen na škodu. Každý jejich kout vám totiž skýtá možnosti, jak si splnění celé mise trošku usnadnit. Na startu však musíte mít správnou partu. Hodně se mi osvědčila možnost, v jejímž rámci jsem do bitvy vyslal dva průzkumníky, kulometčíka, pěšáka a granátníka. Tato kombinace se totiž byla schopna vypořádat prakticky s čímkoliv. Jakmile jste v poli, už řešíte pouze to, aby vás nikdo nespatřil. Nepřátele je dobré vždy odlákat za pomoci jednoho člena týmu, zatímco jiný cíl zneškodní. V případě, že máte po ruce dva muže s odstřelovací puškou, lze některé situace vyřešit rychle i dvojicí výstřelů.

Tipy pro hraní Last Train Home

Eliminace jednotlivců a pomalý průchod vám často pomohou lépe zvládat situace, které vyvstanou, když náhodou nejde vše podle plánu. Důkladný průchod lokalit pak v Last Train Home slouží také k získání zásob. Každá destinace totiž ukrývá neskutečný objem materiálů a munice, jejíž spotřeba je bez sázky na pomalý postup občas extrémní.

Na taktických mapách jsou vedle surovin skryty také různé dočasné výhody. Přesněji řečeno neobsazená vozidla, kulomety nebo děla. A právě v případě, že nespěcháte do boje, máte možnost využít jejich plný potenciál, protože v jejich okolí se nachází nemalý objem nepřátelské pěchoty a také posádka, která je má na starost. Když jí však eliminujete skrze tichou akci, či několika přesně mířenými výstřely z odstřelovačích pušek, můžete následně své muže nasoukat třeba do tanku a vydat se s ním na dost brutální jízdu. Musíte ale postupovat obezřetně a nikam nespěchat. Unáhlenými kroky si totiž uzavřete řadu potenciálních cest a nejednou povedou k vaší záhubě.

Tipy pro hraní Last Train Home

Zlepšujte svůj vlak

Na vaší cestě napříč rozvrácenou zemí je jedním z nástrojů, se kterými je vedle mužů nutné pracovat, také vlak. Právě on je totiž tím, kdo vás veze z jedné stanice do druhé, určuje kolik toho uvezete a především také to, jak velký počet mužů reálně zachráníte. Už od počátku je proto dobré pomýšlet na to, jakým způsobem ho vylepšíte. Zaměřit se můžete samozřejmě více směry. Nutné je však myslet minimálně ze startu primárně na to, kam vše dáte. Rychle totiž zjistíte, že i když nákladní a přepravní vagony na první pohled vypadají v Last Train Home dostatečně velké, opak je pravdou.

Tipy pro hraní Last Train Home

Suroviny i muži se na vás během cesty valí opravdu ve velkém. Ideální je proto dát se při stání na nádraží do zlepšování jednotlivých prostorů. V případě, že pospícháte, je pak lepší zakoupit rovnou další vagon. Osobně se mi během hraní na vyšší obtížnost osvědčila volba zaměřená na větší skladovací prostor, protože sesbírané suroviny následně šlo prodat a tím pádem si zajistit finance na pořízení dalších částí vlaku orientovaných třeba právě na větší počet míst k ubytování. Když totiž ve svém vlaku v Last Train Home nemáte dost míst, musíte nově nalezené buď vyměnit, nebo nechat tam, kde se vám je podařilo najít, což se děje i v případě materiálů.

Tipy pro hraní Last Train Home

Pokud jde o další vagony, určitě si co nejdříve to půjde zakupte zdravotnický vůz. I když se totiž během misí budete snažit vyhnout zranění, stejně se vám nejednou stane, že to váš člověk schytá. A zranění nepřichází pouze v bojových operacích. Je tím pádem dobré mít prostor, kam zraněného dát a rychle ho opět připravit na další akci. Následně pak dle libosti můžete zakoupit kuchyň nebo dílnu. Jednotlivé kusy vaší vlakové soupravy je dobré zateplit a posílit, aby je nebylo nutné tak často opravovat. V případě, že se vám povede vlak pomalu transformovat v pojízdnou pevnost, stane se váš úspěch takřka nevyhnutelným.

Tipy pro hraní Last Train Home

Maximálně pracujte s taktickým režimem a ukládejte

Závěrečný tip je do jisté míry obecný, avšak vzhledem k vlastním zkušenostem jsem ho nemohl vynechat rovnou z více důvodů. Jedním ze základních prvků hratelnosti Last Train Home je boj v reálném čase. Ten v případě, že máte menší skupinku, zvládnete relativně hravě. Jakmile ale máte po ruce větší počet mužů, nebo rovnou plný oddíl, už to taková legrace není a koordinace v reálném časem rozhodně není nic snadného. Je proto dobré začít stabilně pracovat s taktickou pauzou. S její pomocí můžete naplánovat akce tak, aby během jediného zásahu zemřelo klidně i několik nepřátel bez vyvolání poplachu.

Tipy pro hraní Last Train Home

Ne vždy ale jde vše tak, jak si naplánujete. Zmařit vaše plány je hra schopná špatnými reakcemi vašich mužů, nečekaným krokem nepřátel, nebo bugy. Alternativ je dostatek a nervy máte jenom jedny. Vždy tím pádem pracujte s tlačítkem F5, které slouží k vytváření úložek, na něž je možné následně navázat. Čím víckrát po této možnosti sáhnete, tím větší objem času si v Last Train Home ušetříte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama