Titanfall – tipy a triky pro začátečníky i pokročilé
Speciály Titanfall Článek Titanfall – tipy a triky pro začátečníky i pokročilé

Titanfall – tipy a triky pro začátečníky i pokročilé

Filip Němec

Filip Němec

20

Na první pohled není Titanfall žádnou revolucí ve svém žánru, přesto nabízí v určitých ohledech odlišnou hratelnost a hráči vychování na sériích Call of Duty či Battlefield hrají Titanfall stejně jako jiné FPS, a to je bohužel velká chyba.

Reklama

Titanfall hrají v zásadě jen dva typy hráčů. Jedni jsou odchovanci militantních akcí, jako je právě zmíněné Call of Duty nebo Battlefield, a i když mohou být ve svých domovských hrách skvělými hráči, v Titanfallu to může být klidně naopak. Tou druhou skupinou jsou pak logicky hráči, kteří naplno pochopili hratelností filozofii hry. Zní to možná až moc erudovaně, konec konců je Titanfall pořád jen online střílečka z pohledu první osoby, ale pokud chcete patřit mezi ty nejlepší a především z možností hry vyždímat maximum, musíte zapomenout na spoustu věcí, které jste doposud znali z jiných multiplayerových akcí. Rada č. 1: Pokud používáte schody, hrajete špatně.

Pilotem snadno a rychle

Než se pustíme do samotných rad, které by vám neměly uniknout, první řádky budou patřit hlavně těm, kteří s hraním Titanfallu začínají. Podobně jako u jiných her totiž platí, že ta hlavní zábava začíná až s dosažením maximálního levelu. S vyššími úrovněmi se totiž odemykají nové zbraně a také schopnosti nejen pilota, ale rovněž vašeho titána. Z počátku, jak už je to ostatně zvykem, budete umírat velmi často a to nejen kvůli tomu, že jste se ještě s hrou úplně nesžili. Vaši protivníci totiž budou mít výhodu v daleko širší paletě zbraní a speciálních schopností. Neúspěchem se ale nenechte odradit.

V prvních hodinách jsem končil na posledních příčkách s minimem bodů, po týdnu (dosti intenzivního) hraní se musí stát něco opravdu nemilého, abych nepatřil mezi dva nejlepší hráče týmu. Tím se nechci chvástat, právě naopak. Nikdy jsem v kompetitivním multiplayeru nevynikal. Sledovat ty nejlepší se mi ale vyplatilo. Základem je tedy co nejrychlejší postup na 50. level. Tím nemyslím, že byste si hru neměli do té doby užívat a jen se snažit co nejvíce expit. V následujících řádcích najdete mnoho rad a typů, jak přísun zkušeností co nejvíce urychlit. Stejně tak ale najdou mnoho zajímavých tipů i zkušenější hráči.

Vedle šestice pilotů má každý tým na své straně granty a spectery, jejichž umělá inteligence je na úrovní houpacího koně, takže se na nich můžete skvěle vytrénovat a především nasbírat potřebné zkušenosti. Za zabití jiného pilota máte sice 5x více zkušenostních bodů, ale počítačem řízených protivníků je také nepoměrně více a nekladou prakticky žádný odpor. Pokud se vydáte touto cestou, nepostradatelným pomocníkem je Minion Detector kit, který vám na mini-mapě bude zobrazovat pozice nepřátelských grantů a spectrů. Navíc je možné hackovat střílny, které jsou umístěny ve většině map a stejně tak zmíněné spectry. Už za samotné hacknutí dostanete zkušenosti, navíc se vám budou přičítat zkušenosti body za zabití či asistence. Ve spojitosti s naháněním zkušeností nesmíte zapomínat na výběr správných karet (podrobněji o výběru karet dále). Pokud se rozhodnete lovit granty a spectery, vybírejte karty, které vám dají bonusové zkušenosti právě za taková zabití. Stejně tak je klíčový i výběr herního režimu.

Pokud budete pást čistě po zkušenostech, abyste si například odemknuli zbraň, na kterou čekáte, odlišná bude i taktika hry s titánem. Jakmile bude k dispozici, doporučujeme ho poslat, ale nenasedat do něj. Stejně jako v případě hacknutého spectera nebo turrentu bude za vás sbírat body za asistence a zabití, takže budete expit na dvou frontách. V případě hraní režimu Hardpoint není také k zahození nastavit guard mode u některého z hlídaných bodů, kde bude zaručen přísun nepřátel. Pokud se do titána rozhodnete nasednout, v boji proti dalšímu titánovi nebudete mít velkou šanci, protože bude mít pokročilejší vybavení. Pokud ale uvidíte titána, který je v auto-pilot režimu (nápis se zobrazí přímo pod jménem hráče, kterému titán patří), nezdržujte se střelbou a vyskočte na něj. Titán bez pilota se nemá jak bránit, takže si od vás nechá s radostí vystřílet mozkovnu. Navíc takto získáte body nejen za zabití titána, ale také za samotné rodeo na něm.

Klíčovou součásti hry jsou při levelování postavy výzvy. Ty nejsou jen zpestřením hry, ale především tou nejrychlejší vstupenkou na 50. level. I když budete na prvním místě ve svém týmu, i tak budete mít pravděpodobně více zkušeností z dokončených výzev, než za zabíjení nepřátel. Výzev je opravdu neuvěřitelné množství, stačí se podívat do záložky Challenges, takže na vás informace o jejich splnění bude vyskakovat každou chvíli. Vyplatí se tak zkoušet různé taktiky nebo techniky boje. Snažit se o headshoty nebo tichá zabití a stejně tak střídat zbraně. Pro každou z nich je mnoho výzev a než si vybere právě ten kousek, který vám sedí, vyplatí se s každou nově odemknutou zbraní odehrát pár her. Opět se vracíme k zabíjení grantů a spectrů. Tady opět platí, že i jejich zabíjení můžete „podřídit“ výzvám. Díky tuposti počítačem řízených nepřátel vyžívejte melee útoku, miřte pouze na hlavu nebo zabijte celou skupinku grantů jedním granátem.

Poslední, přesto velmi důležitou zastávkou v úvodu pro začátečníky je poslední část každé mise, tzv. epilog. Pokud totiž prahnete po zkušenostních bodech, vždy se snažte splnit zadaný cíl. V případě prohry se za každou cenu snažte dostat do únikového raketoplánu, za úspěšné nalodění totiž získáte 200xp a pokud se vám tak podaří jako jedinému z týmu, hra vám přičte ještě dalších 100xp. V opačném případě se vždy snažte zničit nepřátelský raketoplán. Pokud bude v okolí více vašich spojenců, neměl by to být problém. Pokud ale předem víte, že jste na to sami, raději zvolte vhodnou pozici, ze které máte dobrý výhled na místo (většinou střecha budovy) ze které se budou nepřátelé naloďovat a pokuste se je zabít, než stihnou naskočit.

Přečtěte si recenzi na Titanfall - 8/10

Základní pravidla pro úspěšné hraní

Rozhodně se vám nesnažíme diktovat, jak hrát. Každý má svůj styl a taktiku. Pokud to ale chcete ostatním regulérně natřít (nebo se jim alespoň vyrovnat), následující pravidla byste neměly ponechat bez povšimnutí. Začněme možná tím nejdůležitějším, čím byste se při hraní měli řídit. Jak už jsme naznačili na začátku článku, jestli se přistihnete, jak běžíte po schodech, okamžitě se plácněte do čela a přehodnoťte herní styl. Jetpack vám umožňuje nejenom dvojité skoky, ale také wall-run. Právě tady se nejvíce projevuje naočkování akcemi jako je CoD, kde přemýšlíme především horizontálně. Level design jednotlivých map je velmi mazaný a s trochou štěstí se dostanete na druhý konec mapy, aniž byste se dotkli země. To je ostatně základ celé hry. Jakmile se ocitnete ve hře, co nejrychleji zmizte ze země, kde vás rozšlápne některý z titánů nebo odstřelí nepřátelsky sniper.

Titanfall je neuvěřitelně dynamický, takže je důležité být neustále v pohybu a snažit se být co možná nejméně vidět, tedy vyhnout se otevřeným prostorům. Kombinací wall-runu a dvojitých skoků se dá dostat na zdánlivě nepřístupná místa, perpetum mobile je vnímat herní prostředí a jeho možnosti. Mapy jsou poměrně velké a bojová epicentra se rychle přesunují z místa na místo, proto je také důležitá rychlost. Wall-run je nejen alternativní cesta napříč mapou, ale i nejrychlejší způsob pohybu. Jak budete skákat ze stěny na stěnu, budete také nabírat rychlost. Každým skokem na další stěnu se rychlost zvyšuje, proto využívejte běh po zdi kdykoli je to možné a snažte se přeskakovat na protější či kolmé zdi. Budete se pohybovat rychleji, žádný z titánů vás nezašlápne a pohyblivý cíl je samozřejmě složitější zasáhnout.

S wallrunem souvisí jedna poměrně zásadní možnost, kterou ale prakticky nikdo nevyužívá. Kdykoli během wall-runu totiž můžete po zmáčknutí levého triggeru (na PC tlačítko pro míření) zůstat na určitou chvíli „viset“ na místě. V ten okamžik můžete střílet, házet granáty nebo odpalovat nálože. Na první pohled se zdá tato možnost jako zbytečná, protože hráče „visícího“ na zdi si každý všimne, avšak při dobré znalosti map najdete spoustu míst, kde se díky tomuto triku stanete prakticky neviditelní. Jako pavoučí muž se tak můžete pověsit třeba nad svou vlajku, kde umístíte výbušninu a s rozbuškou v ruce čekat na nic netušícího nepřítele. Skvělé využití najdete také při čekání na záchranný letoun, stačí najít kryté místo a zavěsit se. Čas, po který můžete takto viset, se dá prodlužit pomocí Enchanced Parkour kitu.

Staňte se mistrem karetních triků

Na první pohled se to nemusí zdát, vždyť efekt tzv. Burn cards vydrží pouze v rámci jedno života, ale právě tyto karty mohou být vaší největší výhodou. Základem je samozřejmě mít vždy trojici karet připravenou před každým bojem, klíčový je však výběr karet. Ten musíte podřídit dvěma atributům: vašemu stylu boje a hernímu režimu, který budete právě hrát. Při hraní Capture the Flag se vyplatí karta na zvýšení rychlosti, při Hardpoint režimu je naopak vhodný třeba upravený samopal LMG, který je na krátké vzdálenosti okamžitě smrtící. Pokud prahnete po zkušenostních bodech, klíčové budou karty na zdvojnásobení odměny za zabití nepřátel atd. Vždy je ale třeba logicky uvažovat, jestli není pro kartu lepší využití. Například karta přidávající bonus za zničení titána se hodí nejvíce do Last Titan Standing režimu atd. Jak již ale bylo řečeno, vše se zároveň odvíjí od vašeho herního stylu, takže někdo využije pro Hardpoint režim kartu pro rychlejší běh, aby mohl rychleji obsadit jednotlivé body, jiný hráč ji využije při útěku s vlajkou.

Tipy a triky, které vám mohou zachránit život

Dobře se naučte jednotlivé mapy. Budete rychlejší a méně předvídatelní. Zjistěte si nejvyšší místa na mapě a jak se na ně nejrychleji dostat.

Tlumiče slouží nejen k minimalizaci hluku a záblesků, ale především snižuje šanci, že se po střelbě zobrazíte na radaru nepřátelských pilotů. Nepodceňujte sílu tlumičů i za cenu snížení poškození.

Wall-hang není jen skvělým způsobem, jak být neviditelnou hrozbou. Pokud máte v patách nepřátelského pilota, který vás nahání, stačí se při běhu zavěsit a zezadu ho dorazit.

Sledujte mini-mapu tak často, jak to jen jde. Pokud je nepřítel nějakým způsobem hlučný, zobrazí se vám na mini-mapě. Pak se stačí jen rychle zorientovat a nepřítele v mžiku najdete.

Pozorně sledujte tipy na nahrávací obrazovce. Oproti jiným hrám se s vámi TitanFall podělí o opravdu cenné rady, které jinde ve hře nezjistíte. Pamatujte, že tutoriál je pouze velmi stručným úvodem.

Pokud máte v rámci epilogu za úkol dostat se na záchranné plavidlo, pamatujte, že na určeném místě už jsou s největší pravděpodobnosti schovaní nepřátelé. Využívejte wall-run a wall-hang spolu s maskovacím zařízením a samozřejmě se vyhněte otevřeným prostorům. Skvělým dopravním prostředkem je také titán, pokud máte i Auto-eject kit, můžete se nechat katapultovat až do záchranného plavidla.

Sledujte pohyb gruntů. Zpravidla vždy míří tam, kde to nejvíce žije. Pokud se po zabití objevíte mimo válečnou vřavu, vždy se vyplatí spojit se s grunty, kteří vám také poskytnou trochu krytí.

Při hraní Capture the Flag nebo Hardpointu se vždy vyplatí mít u sebe satchel charges s dálkovým odpalem. Jsou poměrně špatně vidět a jejich nastražení u vlajky nebo hlídaného bodu je jistou smrtí pro nepřítele. V tu chvíli už můžete být ale kdekoli jinde, stačí sledovat ukazatele na obrazovce, a jakmile bude někdo zabírat dané území nebo vám hra zahlásí, že někdo vzal vaši vlajku, nálož dálkově odpálíte.

Podobnou zákeřností mohou být také arc mines, které umístíte ve dveřích a dalších vstupech. V režimu Hardpoint jsou tyto miny k nezaplacení, a při použití karty, která vám jich dá nekonečné množství, můžete pěkně namíchnout dost hráčů.

Někdy se titánovi, na kterého útočíte, červeně zvýrazní části brnění. Miřte na ně, způsobíte tak větší poškození.

Používejte sekundární zbraň, její vytažení je rychlejší než nabíjení té primární.

Nepodceňujte melee útok. Stačí jediný zásah a nepřítel je mrtev. Pokud jste blízko sebe, jde o nejrychlejší způsob jak zabít protivníka.

Buďte neustále v pohybu. Pokud se budete krčit v koutě a čekat na nepřítele, nejen že se možná nedočkáte, ale hru si vůbec neužijete a co je hlavní, bez zabíjení nepřátel se taky dlouho načekáte na příchod svého titána.

Vždy využívejte dvojité skoky a wall-run. Nechoďte po schodech, skákejte okny. Přesouvejte se přes úzké uličky a střechy, ne otevřené prostory. Nezapomínejte, že řetězení wall-runu narůstá vaše rychlost.

Pokud uvidíte nepřátelského titána v auto-pilot režimu, vždy na něj skočte. Bez pilota se titán nemá jak bránit a proti vašemu rodeu nemá šanci. V případě rodea ale nikdy nepoužívejte anti-titan zbraň. Byl by to váš poslední výstřel.

Pokud naopak provádíte rodeo na titánovi, který je ovládán nepřátelským pilotem, velmi jednoduše se dá poznat, kdy pilot vystupuje z titána, aby vás zabil. Jakmile se titán přestane hýbat a skloní se, je na čase zmizet.

Vyskočit lze i na titány svých spoluhráčů, ne pouze na titány z nepřátelského týmu.

Pečlivě si promyslete, kam přesně necháte padnout vašeho titána. Jeho přistání může lehce vzít život pilotům okolo a dokonce výrazně poničit i nepřátelské titány.

Nezapomínejte, že váš titán se může pohybovat po mapě úplně sám a zabíjet za vás. Především u režimů Capture the Flag nebo Hardpoint využijete jeho guard mode.

Nezabíjejte nepřátelské spectry. Stejně jako turrenty je můžete hacknout, načež se logicky změní jejich loajalita.

Pokud i vy hrajete Titanfall, budeme rádi, když se v komentářích podělíte o své rady a tipy s ostatními čtenáři.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama