To nejzajímavější za posledních sedm dnů #2
Blogy čtenářů Článek To nejzajímavější za posledních sedm dnů #2

To nejzajímavější za posledních sedm dnů #2

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

Možnost propojení Xbox One s PS4, prapodivná hříčka Knock-Knock, novinka autorů šíleného Bulletstormu a zákonitosti nového Xboxu…

Reklama

Možnost propojení Xbox One s PS4, prapodivná hříčka Knock-Knock, novinka autorů šíleného Bulletstormu a zákonitosti nového Xboxu…

Hry mají stále blíž k filmovému průmyslu, což mimo jiné znamená, že zvládají poutavým způsobem vyprávět i ty příběhy, které by si ještě před pár lety mohly nechat o realizaci jen zdát. Stačí se podívat na L.A. Noire, Heavy Rain, The Last of Us, Uncharted, Bulletstorm… Bulletstorm? Ten má jistě celou řadu nesporných kvalit, ale zrovna narativní ztvárnění mezi nimi asi nebude. Jeho nástupce – The Vanishing of Ethan Carter – už je ovšem jiné kafe. Vývoj sice nespadá přímo pod studio People Can Fly, alvšak klíčoví lidé na něj přesto dohlížejí.

Dokonce si kvůli tomu dali dohromady zbrusu nový tvůrčí celek The Astronauts, který v současné době zaměstnává nějakých osm lidí. To stojí za zmínku obzvlášť v porovnání s grafickým zpracováním titulu, slibujícím špičkovou úroveň. Screenshoty jsou toho ostatně důkazem. Co se hry samotné týče, ujmete se v ní role okultního detektiva Paula Prospera, kterému jednoho dne přijde dopis od titulní postavy naznačující, že se nachází ve velkém nebezpečí. Než se k němu ovšem Prospero dostane, Ethan Carter je fuč a po něm zůstává jen neobjasněná vražda. Dost možná ne poslední.

To, že si člověk říká okultní detektiv jde nicméně ruku v ruce s několika působivými pouťovými kousky, mezi něž patří i možnost zhlédnout poslední momenty před smrtí oběti. Prospero se proto vydává po stopě vraha, doufaje, že se mu podaří zachránit Cartera, stejně jako další potenciální nebožáky. To nejzajímavější na celém projektu je ovšem fakt, že se v něm nedočkáte žádných soubojů. Víc než akční adventura je Vanishing of Ethan Carter klasickou adventurou, stavějící na hororové atmosféře, která před přímočarými lekačkami dává přednost stabilnímu budování napětí. Těšing jako hrom!

Obdobně netrpělivě ostatně vyhlížím i oficiální prohlášení firem Sony a Microsoft, v němž by mělo dojít k potvrzení, nebo spíš vyvrácení, kolujících zvěstí, že jejich next-gen udělátka bude možné vzájemně propojit. Nepřímo to bylo potvrzeno z obou stran (zástupci Microsoftu prozradili, že Xone nabídne HDMI-in port, Sony zase, že Playstation 4 bude přeci jen schopný streamovat). To znamená, že by v krajním případě mělo být teoreticky možné streamovat obraz z PS4 do Xbox One. Pokud to samozřejmě výrobci softwarově nezakážou. Proč je to ale důležité?

Znamenalo by to, že i na Xbox One bude možné ve finále hrát Playstation exkluzivity. Na Tokyo Game Show to ostatně dost jasně naznačil Albert Panello, jenž se nejprve nechal slyšet, že si jejich nová herní konzole poradí s jakýmkoliv videosignálem přicházejícím přes HDMI-in port. Korunu tomu ovšem nasadil až ve chvíli, kdy konstatoval, že tak bude možné klidně hrát Ryse, stejně jako Killzone: Shadow Fall. Samozřejmě se nabízí otázka, k čemu je to dobré, když si stejně bude zájemce muset koupit obě konzole. Odpověď je ale veskrze prostá. Z Xbox One se díky tomu může stát skutečný středobod vašeho obýváku, přes který bude možné přistupovat ke všemu.

We announced today that PS4 users will be able to capture their gameplay through HDMI output in the future. We'll update you when ready.

— Shuhei Yoshida (@yosp) September 19, 2013

Do výšky se ovšem moc tyčit nebude. Panello totiž kromě výše zmíněného potvrdil, že jejich konzole navzdory přívětivému tvaru nepostojí. A nespraví to podle všeho ani ArginMax. Z průzkumu se totiž Microsoft dozvěděl, že 80 % majitelů X360 ho má naležato a při navrhování Xbox One se tomu zodpovědní lidé přizpůsobili. Jinými slovy, nikdo vám stavění next-gen mašinky do pozoru nezakazuje, ale rozhodně se to prý nedoporučuje. Disky, mechanika, nic z toho údajně nebylo vyvíjeno pro práci ve vertikálním stavu.

V jaké poloze budete hrát novinku ruských Ice-Pick Lodge je naštěstí jedno. Tak jako tak půjde o šílenost, na což už je ale většina hráčů touhle dobou zvyklá. Jejich prvotina Pathologic byla praštěná až na půdu (spousta zahraničních novinářů ji dokonce označuje za nejdepresivnější hru vůbec) a Knock-Knock je na tom stejně. Projekt se aktuálně nachází ve fázi betatestu, přičemž finance na jeho vznik poskytli lidé prostřednictvím stále populárnějšího portálu Kickstarter.

Příběh titulu se točí kolem prapodivné postavička, která ve svém lesním příbytku hraje s ještě prapodivnějšími existencemi smrtelně nebezpečnou hru na schovávanou. Cizáci totiž neustále ťukají na okna i dveře a snaží se najít skulinky, kudy by se dostali dovnitř. Pokud se jim to podaří, reálně hrozí, že náš hrdina přijde o duševní zdraví. Úkolem hráčů proto je navigovat ho po domě a snažit se ucpat všechny díry, kudy by nezvaní hosté mohli proklouznout. Zní to dostatečně šíleně? A to ještě nevíte všechno.

<iframe width="600" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/04lSE9ZTxX0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vedení zodpovědného tvůrčího studia se nechalo slyšet, že gamesa údajně vznikla na podnět jednoho z fanoušků. Ten jim na mail poslal krátkou zprávu, v níž stálo, že by mohli vytvořit hru na základě přiložených souborů. Mezi těmi ovšem nebyl scénář ani koncepty, nýbrž útržky zvukových záznamů, divné jednověté vzkazy a tak dále. To vše navíc bylo okořeněno varováním, že vše mohou využít jak je ctěná libost, avšak vystavují se tím riziku, že skončí stejně neslavně jako jedinec, jenž to dal dohromady. Jestli je tenhle příběh pravdivý se asi nikdy nedozvíme, ale pro navození atmosféry funguje perfektně.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama