TOP 5 - Prvotiny herních studií
Speciály Článek TOP 5 - Prvotiny herních studií

TOP 5 - Prvotiny herních studií

Denis Růžička

Denis Růžička

5
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Začátky dnešních velikánů.

Reklama

Videoherní trh se stále rozrůstá a spolu s novými tituly se tu a tam objeví i nové studio, které chce přispět svojí troškou do mlýna. Mezi těmi stovkami vývojářů a vydavatelů najdeme letité matadory, kteří se v průběhu let změnily v opravdové giganty, a právě jejich počátky si dnes připomeneme.

Ubisoft

  • Založeno: 1986
  • První hra: Zombi (1986)

Vývojář série Assassin´s Creed, Tom Clancy´s titulů, Watch Dogs, pozdějších dílů Far Cry nebo například závodní hry The Crew 2 z minulého roku. Výčet vydaných titulů této společnosti by stačil na jeden samostatný článek, protože Ubisoft vydává hry již od roku 1986. Jejich úplně první hrou byla 2D akční adventura Zombi z roku 1986, koncipována jako 3D, díky prostorové kresbě. Hra je příběhově inspirována hororem Úsvit mrtvých z roku 1978.

Ve hře Zombi máte celkem čtyři postavy, které ovládáte výhradně myší. Pomocí klikání na šipky se přesouváte do jednotlivých místností, sbíráte klíče, předměty, zbraně a střílíte všechno, co se vám postaví do cesty – jak zombie, tak později i gang agresivních motorkářů. Hlavním úkolem je získat palivo pro vrtulník a zachránit si holý život. Většina hry se odehrává v rozsáhlém obchodím středisku, skrze které se postupně probíjíte, dokud nezískáte vše potřebné pro únik v helikoptéře. Na internetu si ji lze zahrát volně v prohlížeči nebo přes příkazový řádek MS-DOS.

Activision

  • Založeno: 1979
  • První hra: Dragster (1980)

Přiznávám, že Activision, který vznikl již v roce 1979, nám trochu kazí partu, protože se soustředí spíše na vydávání než vyvíjení, ale s menší nadsázkou jej můžeme považovat za krále stříleček, protože stál za vydáním série Call of duty, prvních dílů legendárního Dooma, Quakea, obou dílů Destiny, ale také série Guitar Hero a loni si pro nás přichystal remaster verzi Spyra.

Activision začínalo jako vývojářské studio pro Atari 2600. Svou první hru představil v roce 1980. Jednalo se o hru Dragster, která v té době nesklidila velký úspěch, kvůli nešikovnému ovládání a své obtížnosti. Ve hře soutěžíte proti soupeři anebo bojujete o nejlepší čas. Dragster byl přes všechny své zápory celkem populární a nejrychlejší čas 5,51 vteřin hráče Todda Rogerse je zapsán i v Guinessově knize rekordů.

TOP 5 - Prvotiny herních studií

Rockstar Games

  • Založeno: Prvně v roce 1984 jako Acme Software, v roce 1998 již pod názvem Rockstar Games
  • První hra: Grand Theft Auto (1997)

Tuto společnost asi není třeba blíže představovat. Aktuálně si přidala další velkolepý zářez, když příjemně potěšila hráče s Red Dead Redemption 2 na PC, v minulosti nám naservírovala celou sérii GTA, třetího Max Paynea nebo třeba L. A. Noire. Studio vzniklo v roce 1998 a jejím vlastníkem je Take-Two.

Studio svou prvotinou Grand Theft Auto z roku 1997 nastartovalo věhlasnou sérii, jejíž pátý díl se stal třetí nejprodávanější hrou všech dob.

První Grand Theft Auto bylo kompletně z ptačí perspektivy a jen málokdo si tenkrát dokázal představit, kam až se série posune. Jednička dostala hned dva datadisky, z nichž jeden vytvořila početná fanouškovská základna, což jenom podtrhuje fakt, jak byla oblíbená. Hra nebyla lineární, mohli jste dělat mise nebo se poflakovat po městě, krást auta a střílet po nevinných chodcích. Nabízela nové možnosti a zajímavé herní mechanismy.

Bohemia Interactive

  • Založeno: 1997
  • První hra: Operace Flashpoint (2001)

Nebylo by fér v našem TOP 5 listu opomenout české tvůrce. Studio Bohemia Interactive vzniklo v roce 1997 a od samého začátku se zaměřuje na vojenské simulátory, kdy svou famózní sérii Arma dotáhla v posledních letech téměř k dokonalosti, získala velmi kladné ohlasy a nabrala rozsáhlou základnu fanoušků, kteří pro Armu udělali i několik vlastních modifikací. V poslední době Bohemia Interactive pracuje na hře DayZ, jejíž alpha verze vyšla v roce 2013.

Prvotinou tohoto českého vývojáře byla hra z roku 2001 a sice Operace Flashpoint (ARMA: Cold War Assault), která simuluje válečné fiktivní operace během studené války. Zajímavostí je střídání celkem čtyř postav během hraní, čímž se jinak honosí zejména série Call of Duty. Hra se těšila velké oblibě a v té době se prodávala po celé Evropě. Slušná grafika, dobrá hratelnost a skvělá česká alternativa dobových stříleček.

TOP 5 - Prvotiny herních studií

Capcom

  • Založeno: 1979
  • První hra: Vulgus (1984)

Vývojářské studio založené v roce 1979 si vydobylo velkou popularitu díky sériím Street Fighter, Resident Evil nebo Monster Hunter, jejíž pokračování vyšlo loni s podtitulem Monster Hunter: World.

V Capcom se původně hrami vůbec nezabývali, místo toho pracovali na elektronice, přesněji na videoherních automatech, kterými chtěli udělat díru do světa a konkurovat tak běžným osobním počítačům.

První hrou byla adventura Vulgus z roku 1984. Hráč se převtělil do malé vesmírné lodi, která měla za úkol likvidovat blížící se nepřátele. K dispozici byly dvě zbraně: hlavní zbraň s nekonečný počtem nábojů a bomby, kterých jste měli vždy jen pár. Hra se stále opakovala, ale postupně rostla její obtížnost tak dlouho, dokud hráč nepříteli nepodlehl.

TOP 5 - Prvotiny herních studií

Bonus:

Zima Software

  • Založeno: 1995
  • První hra: Prokletí Eridenu (1997)

Na závěr jedna česká perlička, malé studio s velkým srdcem, jehož tituly vyčnívají zejména svou hravostí a skvostným českým dabingem. Studio Zima Software nám v roce 1998 představilo první díl série Polda, kde se dabingu zhostil Luděk Sobota, a hlavně díky němu byl Polda tak chytlavou záležitostí. Poslední díl vyšel v roce 2014 a opět se vrátil Luděk Sobota a spolu s ním například i Jiří Lábus.

Nicméně Polda nebyl první hrou tohoto studia. Úplně prvním počinem byla hra v prostředí dungeonu, která vyšla v roce 1997 a nesla název Prokletí Eridenu. Ta se sice moc nepovedla a odnesla si nízká hodnocení, ale studio to neodradilo a funguje dodnes s pěknou řádkou her na svém účtu. Studio sice v roce 2010 pozastavilo činnost, ale jak vidno, vzhledem k nečekanému vydání pátého Poldy před pěti lety, studio očividně pracuje na tajňačku, aby nás mohlo jednou za pár let překvapit s novým titulem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama