Transformers: War for Cybertron – roboti ve zbrani
Transformers: War for Cybertron Recenze Transformers: War for Cybertron – roboti ve zbrani

Transformers: War for Cybertron – roboti ve zbrani

Jan Bičan

Jan Bičan

5

Hry zpíchnuté dle filmové předlohy většinou nedosahují potřebných kvalit. Transformers: War for Cybertron je však výjimka, která potvrzuje pravidlo.

Reklama

Recept na úspěšnou filmovou hru? Nedržet se striktně předlohy. To pochopilo již studio Rocksteady a minulý rok nám tak naservírovali áčkový titul se vším všudy. Batman: Arkham Asylum prostě příjemně překvapil a přirovnání k aktuálně recenzovanému počinu proto není vůbec mimo mísu. I Transformers: War for Cybertron se drží pouze základních reálií robotického univerza a nabízí tedy pro potencionálního kupce něco jedinečného.

Příběhové pozadí samozřejmě nepatří mezi kdovíjak originální, přesto jej považuji za vydařené. Autoři z týmu High Moon měli na rozdíl od ostatních tvořitelů her s licencí nesvázané ruce a mohli zapojit vlastní kreativitu. Dějová linka je zasazena hluboko do minulosti, ve které zuří válka mezi Autoboty a Decepticony. Nečekejte tedy jakékoliv narážky na filmovou sérii, což se pro její neznalce jeví kladně. Na druhou stranu mohou být někteří fanoušci zklamáni, neboť se ve hře z pochopitelných důvodů neobjevuje sličná Megan Fox, ozdoba obou snímků.

Transformers: War for Cybertron obsahuje dvě kampaně. Bystřejším nepochybně docvaklo, proč tomu tak je. Zatímco v prvních pěti kapitolách se zhostíte role Decepticonů, ve zbytku to bude opačná strana mince, tedy Autoboti. Potěšující okolností je fakt, že lze Decepticony ignorovat a vrhnout se rovnou na pomoc Autobotům. To byste se ovšem ochudili o více než pět hodin ryzí zábavy, jelikož jedna kapitola zabere průměrnému hráči něco málo přes hodinu. Což je věru slušná herní doba, vezme-li v potaz současné trendy.

Optimus, Bumblebee nebo Ratchet?

Před samotným hraním si musíte zvolit jednoho ze třech hratelných Transformerů, což je scénář, který se opakuje každou kapitolu. Žádné dilema v tom však nehledejte. Ačkoliv všichni Transformeři disponují odlišnými speciálními schopnostmi, razantní změny v obtížnosti jsem nezaznamenal. Co se týče nakousnutých abilit, nejde o nic extra originálního. Roboti oplývají dvěma. Najdete mezi nimi například roztočení, jež díky zbrani nablízko způsobuje oponentům značné zranění; vytvoření ochranného štítu, který pohltí určitou dávku střel nebo rychlé přemístění.

Jakmile volbu dokonáte, ocitnete se konečně v samotné hře. Transformers: War for Cybertron je klasická koridorová střílečka s pohledem z třetí osoby. Kvůli tomu hra náramně odsýpá a nemalé množství naskriptovaných sekvencí se stará o dechberoucí podívanou. Nemyslete si však, že před sebou máte ničím neokořeněnou a šedivou tuctovou střílečku. Akční pasáže, které titul prezentují jako frenetickou řežbu, jsou s rozmyslem střídány zdoláváním různorodých překážek (obrovské vrtule, energetické paprsky, vlaky, přeskakování propastí atp.). Neakční vložky vám dají možnost si odpočinout od neustálého střílení.

Dva v jednom

Tvůrci nicméně věděli, že k úspěchu potřebují větší míru osvěžení hratelnosti. Mnozí jistě tuší, že každý Transformer se může přeměnit na dopravní prostředek. Každý z nich má tudíž dvě podoby. Samozřejmě, ne všichni se mění na automobil, ale také na tank nebo stíhačku. A v tom shledávám jednoznačné pozitivum. Dvěma kapitolami se náramně proletíte a akce z této perspektivy dostává potřebnou šťávu. Občasná mírná nepřehlednosti sice zážitek strhává o nějaký stupínek dolů, přesto jsem si tuto část hry neskutečně užil.

Zpět na zem. I s automobilovým Transformerem se dají vyvádět psí kusy. Nevyčerpatelným nitrem stroj uvedete do velké rychlosti a to jsou pak excelentní úprky před protivníky… Sekundární podobu mnohokrát využijete i v klasických přestřelkách, neboť, věřte nevěřte, i zde vám sem tam dojdou náboje. Naštěstí ne příliš často. Zbraňový arzenál ostatně spíše potěšil, vzhledem k hojnému množství různých kousků.

Herní Transforméři se ovšem nevyhnuli ani chybám. Délka singleplayerové kampaně si vybírá svou krutou daň v podobě stereotypu a ani umělá inteligence nedosahuje dostatečné úrovně. Poměrně často se mi stávalo, že nepřátelé nevyhledávali prakticky žádné úkryty a jen zběsile běželi přímo za nosem. Spolubojovníci se nicméně též chovají poněkud zvláštně. Dokonce se nejednou zasekli a já musel pokračovat sám. Až na checkpointu došlo k jejich respawnu. Mnozí proto ocení kooperativní režim pro 2-3 hráče najednou. Jen trochu zamrzí absence split-screenu. Pokud nemáte kamaráda, s nímž byste si Transforméry mohli zahrát, určitě vám udělá radost multiplayerová stránka, která se nadmíru povedla.

*Hra byla recenzovaná na Xbox 360 verzi

Transformers: War for Cybertron

Verdikt

Transformers: War for Cybertron si zaslouží vaši pozornost. Na první pohled sice může působit jako ničím nezajímavá střílečka s roboty, nenechte se však zmást. I když finální dojem kazí špetka stereotypu a umělé inteligence, fanoušci Transformerů by měli po tomto titulu sáhnout všemi deseti.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

dvě podoby Transformerů
délka singleplayerové kampaně
multiplayer
pozdější stereotyp
nepřehlednost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama