Tropico 4 – El Presidente vrací úder
Preview Tropico Článek Tropico 4 – El Presidente vrací úder

Tropico 4 – El Presidente vrací úder

Libor Vacata

Libor Vacata

5

Neomezená moc. Pro někoho opojný nástroj k despotickému ovládnutí země, pro jiného pouze prostředek k zajištění spokojeného života obyvatel. El Presidente, vůdce a diktátor, se po odmlce vrací na svůj ostrov Tropico, aby tu vládl rukou železnou a zlatou. Jaká ale jeho vláda opravdu bude, záleží jenom na vás.

Reklama

Stejně jako v předchozích dílech oblíbené strategické série Tropico rozehrajete společně s prezidentem vysokou mocenskou hru, v níž se hazarduje s prosperitou malého karibského ostrova. Herní prostředí je zasazeno do období fiktivní studené války, kde na poli mezinárodní politiky hrají prim především USA se Sovětským svazem. V novém dílu však do hry vstoupí také další mocenské frakce, jako je Evropa, Čína a Střední východ. Ačkoliv tato politická uskupení zastávají menší vliv, než hlavní světoví vůdci, mohou vám často usnadnit, nebo znepříjemnit život; záleží to samozřejmě na vzájemných politických vztazích.

Vnitřní záležitosti

Na chod země a život jejích obyvatel mají však největší vliv vnitropolitické vztahy a pochopitelně chování samotného diktátora. Jen na vás bude záležet, zda El Presidente bude nakonec úspěšně vládnout prosperujícímu bohatému ostrovu, nebo upadne v zapomnění jako bezvýznamná epizodka jakési banánové republiky. Jako prostředek moci budete mít k dispozici vládu složenou z několika ministrů, kteří ovlivňují chod země. Do vlády se může dostat jak rezident ostrova, tak i pozvaný zahraniční expert. Volba loajálních ministrů je klíčová k prosazování vašich, někdy kontroverzních rozkazů, a proto si budete muset dávat pozor, aby vám třeba nějaký zkorumpovaný lump nedělal nepříjemné problémy.

Pro správné fungování země se budete muset dobře vypořádat s tzv. národní agendou. Ta představuje soubor důležitých vnitrostátních úkolů spojených s chodem země a spokojeností obyvatelstva. Například pokud budete potřebovat zvýšit důvěru věřících cizinců žijících na ostrově, nabídnou vám splnění nějakého úkolu. Jestliže jej přijmete, bude zařazen do národní agendy, kde také můžete snadno sledovat a plnit všechny ostatní úkoly. Splnění úkolu zvýší v jejích očích vaše postavení, ovšem pokud je zklamete, vzájemné vztahy to značně zkomplikuje. Pokud ovšem nesáhnete do kapsy a hlavnímu představiteli věřících nepodstrčíte tučný úplatek.

Budování ostrova

Celá herní kampaň bude na deseti mapách obsahovat dvacet někdy velmi náročných misí, které začínají jednoduchým budováním země a končí složitými politickými manévry. Ostrov by měl tentokrát zase o kousek narůst v rozloze, tudíž se budete moci pustit do výstavby i větších měst. Autoři pro vás chystají dvacítku nových budov včetně aqvaparku, chemičky, mausolea, horské dráhy, požární stanice nebo nákupního centra. Ve hře naleznete také modernizované budovy z předchozího dílu, zejména ty turistické, protože turismus se stane důležitým příjmem do státní kasy, takže v budování prosperující země vám nebude nic bránit. Snad jenom nedostatek peněz a přírodní katastrofy.

Autoři totiž plánují do hry přidat prvek tzv. interaktivních katastrof. Znamená to, že na všelijaké přírodní katastrofy nebudete jen nečinně koukat a čekat, kolik budov se nakonec zničí. Hra vám umožní včas zaskočit a následky katastrofy zmírnit nebo usměrnit. Tak například pokud ve městě vypukne požár, budete moci hasičům určit, jaké budovy mají při hašení požáru prioritu. Nebo pokud při sopečné erupci na ostrově experti doporučí zastavení letů kvůli popelu rozptýlenému v atmosféře, můžete je buď poslechnout a přijít o peníze, nebo ignorovat a riskovat pád letadla. Jako alternativa se jeví třeba zahájení speciální nabídky pro zahraniční turisty, kteří mohou vidět unikátní chrlící sopku.

Na sociální síť

Tropico 4 také nabídne novou možnost sociální interakce pomocí Facebooku a Twitteru. Na Twitter můžete posílat komentáře přímo ze hry po skončení mise, nebo když odemknete nový achievement. Kromě toho můžete kdykoliv během hry snímat screenshoty a posílat je na facebookovou stránku Tripico 4, kde také budete moci porovnávat svůj diktátorský ranking. Tyto možnosti se týkají pouze hry ve verzi pro PC. Tropico 4 vyjde rovněž na konzoli Xbox 360, a to někdy ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama