Únorové herní menu 2014
Speciály Banished Článek Únorové herní menu 2014

Únorové herní menu 2014

Denis Rus

Denis Rus

23

Únor bílý, pole sílí. Letos to vypadá, že se vyplní obojí. Jednak české kopce konečně pokryla sněhová nadílka, jednak bude dostatečně štědrá i únorová herní nabídka. Pojďte dál, ty pecky se samy neodehrajou.

Reklama

Leden utekl vážně jako voda. Než jsem se po Novém roce rozkoukal, byla půlka měsíce fuč a já s hrůzou zjistil, že jsem ještě prakticky nezapnul jedinou z konzolí a pořádně nic nehrál. Inu bláhově jsem rozjel hned několik restů najednou, jejichž dohráváním strávím ještě minimálně únor (spíš i březen). Přitom tento měsíc vychází spousta potenciálních hitů, mezi nimiž si snad najdou to své mimo jiné příznivci stříleček, strategií, RPG, plošinovek, akčních adventur nebo stealth akcí. Ale nezdržujme zbytečně a pojďme na to.

Máte pro strach uděláno? Vlastníte PS4? Platíte si PS Plus? Pokud jste odpověděli na všechny tři otázky kladně, mohla by vás potěšit nabídka loňské hororovky Outlast, jež se na PS Storu uvelebí už 5. února. PCčkáři si už své infarkty prožili a teď přišla řada na majitele nejnovější konzole od Sony. V Outlast se vžijete do role mladého novináře Milese Upshura, který udělá osudovou chybu, když se vydá vyšetřit záhadu do coloradského ústavu Mount Massive Asylum. Co na něj čeká je v rámci hororového žánru nabíledni – mrtvý personál a řada, řada pacientů, kteří rozhodně nejsou rádi, že ho vidí. Milesovy dovednosti jsou přitom značně omezené a na souboje tělo na tělo můžete rovnou zapomenout; místo toho se vaším věrným společníkem stane kamera s nočním viděním.

Jsou mezi námi. A teď nemluvím o mimozemšťanech maskovaných za lidi, nýbrž o vlku a jiné, nejen pohádkové zvířeně. Stále nechápete? Nevěšte hlavu, na vašem místě bych na tom byl asi stejně. Ale dost bylo okecávaček, najeďte myší na kalendář a klikněte na 5. února. Co se chystá? Druhá epizoda ceněné, na rozhodnutích založené point and click adventury The Wolf Among Us nazvaná Smoke and Mirrors. Cliffhangerový závěr prvního dílu nechal hráče čekat na pokračování déle, než by bylo většině z nich příjemné. Telltale Games si to naštěstí uvědomují a slibují, že další zdržení už série nenabere. Jsem zvědavý, kam vyprávění zavede Bigbyho Wolfa tentokrát.

Datum 7. února sice nepůsobí nikterak magicky, ale pro milovníky akčních RPG magické dost možná bude. V ten den totiž vychází Fable Anniversary, což není nic jiného než HD verze původní, téměř deset let staré hry. Těšit se pochopitelně můžete na vylepšené grafické prvky, rozlišení 1080p, přepracované textury, ale také na rychlejší nahrávací časy, přehlednější interface, achievementy nebo využití funkce Smartglass (například pro mapu lokace). To vše čeká pouze a jen na majitele X360 – ovšem pokud bude ze strany fanoušků zájem, slibují tvůrci, že pouvažují i o PC verzi, Xbox One je však mimo hru.

Živě si vzpomínám, jak jsem hrál téměř před deseti lety na svém tehdy ještě špičkovém počítači první Far Cry a když jsem se poprvé nadechl čerstvého pacifického vzduchu a spatřil před sebou do dáli se táhnoucí zeleně tropického ostrova obklopeného blankytně modrým mořem, na malou chvíli jsem oněměl. Byl jsem tehdy přesvědčený, že jsme dosáhli vrcholu, že z grafického hlediska už prostě nikdo nic hezčího nevytvoří. A ejhle, značka příští měsíc započne druhou dekádu svého života a i když se technická stránka za tu dobu samozřejmě posunula o pořádný kus dál, Far Cry vypadá i dnes velmi dobře. A bude vypadat ještě líp, jelikož 13. února vychází na PS3 a X360 stahovatelná HD verze nazvaná Far Cry Classic. Není třeba to nějak dál rozpitvávat, písmenka HD mluví za vše. 14. února pak vylepšenou verzi prvního dílu doplní ještě kolekce Far Cry: The Wild Expedition, která obsáhne tři hlavní díly (první z nich bude ve zmiňované HD verzi) plus výborný stahovatelný přídavek Blood Dragon. Kromě dvou výše uvedených platforem se jí dočká i PC.

Série Final Fantasy stále ještě patří mezi žhavá želízka v ohni žánru JRPG (a už za starší části zcela po právu), ovšem díl s číslovkou XIII nebyl spoustě hráčů zrovna pochuti. Pokud vám nesedl nebo jste ho zvesela ignorovali a nic vám neříká ani název Final Fantasy XIII-2, můžete přeskočit i tento odstavec. Týká se totiž titulu s názvem Lightning Returns: Final Fantasy XIII, což je třetí a zároveň poslední dílek skládačky do série Fabula Nova Crystallis. Jak je patrné z názvu, v Lightning Returns se opět chopíte ovládání Lightning, na niž čeká opravdu nezáviděníhodný úkol – záchrana lidí před nevyhnutelným koncem světa. Jak se s ním popasuje, se budou moci přesvědčit všichni majitelé PS3 a X360 počínaje 14. únorem.

A na Valentýna ještě jedna romantická záležitost. Pro mnohé hra roku, pro další početnou skupinu strhující postapokalyptické dobrodružství. Řeč není o ničem jiném než o cenami ověnčeném hitu loňského léta The Last of Us. Příběh Joela a Ellie jste sice dávno úspěšně završili, ale oni vám všechny životní události ještě ani zdaleka neodkryli. Spekulace o tom, jestli Naughty Dog plánují pokračování, teď nechám stranou (já doufám, že ne), protože řeč bude „pouze“ o příběhovém rozšíření Left Behind, ve kterém se bude vyskytovat pouze Ellie. O parťáka do nepohody však nepřijde, protože jí bude dělat společnost její kamarádka Riley. Situováno před události v hlavní hře, DLC má být vzhledem k náctiletým protagonistkám hravější a ne tak bezútěšné. Nějakou sluníčkovou verzi bezstarostného života dvou mladých holek ovšem nečekejte, stále se nacházíte ve světě sužovaném nákazou. Nové příběhy z tohoto nepřátelského místa čekají na odkrytí od 14. února.

A teď konečně přichází na řadu stratégové, které jsem zmiňoval na začátku. 18. února totiž vychází středověká počítačová strategie Banished, v níž budujete osadu, staráte se o její chod a prosperitu. K tomu je třeba zajistit, aby byli její obyvatelé spokojeni. Musíte se věnovat činnostem jako zemědělství, lov, obchod apod. Však to dobře znáte z jiných zástupců žánru. Zajímavostí je, že za Banished stojí jediný člověk, Luke Hodorowicz. Důvody k obavám naštěstí zčásti zahání fakt, že Hodorowicz má více než desetileté zkušenosti v oboru grafických enginů. Tak snad mu to klapne.

Už jsme za polovinou měsíce, ale to (pochopitelně subjektivně) nejlepší přichází teprve teď, konkrétně 21. února. Není tím nic menšího než herní legenda, ostřílený veterán a herní kmet Donkey Kong v titulu Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Platforma: Wii U. Žánr: 2,5D plošinovka. O co půjde tentokrát? Ostrov, na němž si Donkey a jeho přátelé poklidně žijí, napadne banda Vikingů, zmrazí ho a o zápletku je postaráno. Na záchranu domova ovšem nebude Donkey sám, naopak se může spolehnout na pomoc Diddyho, Dixie a omšelého Crankyho, z nichž každý má nějakou tu speciální dovednost. Ovšem než se k úspěšnému konci prokoušete, musíte se prohopsat a probojovat šesti ostrovy a pokud můžeme brát jako bernou minci wiičkového Donkey Konga, rozhodně to nebude procházka růžovou zahradou a nervy tak zřejmě zase potečou. Ale prvotřídní hratelnost, kvalitní nápady a špičkový level design by měly být samozřejmostí a za to nám nějaký ten šedivý vlas určitě stojí.

V ten samý den jako nový Donkey Kong vychází ještě jedna těžká váha. Tedy možná ne z hlediska hratelnosti, jak jsem vyjádřil obavy už minulý měsíc, ale úplně jednoduše co se váhy týče. Ne, John Rambo rozhodně není žádné tintítko a hra Rambo: The Video Game pro PC, PS3 a X360 má konečně přesné datum vydání. V lednu to ještě neklaplo, ale únor už je posvěcený přímo ústy tvůrců z Reef Entertainment. O hře už jste si z našich dosavadních článků a přiložených videí jistě udělali vlastní obrázek a já vám nic dalšího raději nebudu podsouvat nebo John ještě přijde a dá mi do zubů.

Plants vs. Zombies se od svého vydání v roce 2009 těší obrovské popularitě na (nejen) všemožných mobilních zařízeních. Není totiž nic jednoduššího než si ukrátit cestu dopravním prostředkem jednou rychlou bitvou mezi kytičkami a zombíky. Tvůrci z PopCap Games by jistě rádi navázali na předchozí úspěch, o což se budou od 20. února pokoušet s Plants vs. Zombies: Garden Warfare. Tentokrát půjde o kooperativní TPS, ale základní mechanismy, na které jste zvyklí, naštěstí zůstávají plus minus stejné. Ostatně pořád se v názvu nachází ona dvě kouzelná slůvka zastupující obě strany konfliktu. Uchránit svůj kytičkový mozek před umrlci nebo se ho naopak pokusit v jejich rozkládajícím se těle získat budou moci zatím pouze vlastnící X360 a Xbox One. Na počítače (a snad i další platformy) dorazí Plants vs. Zombies: Garden Warfare o něco později.

Původně měl Rayman Legends vyjít exkluzivně na Wii U jako jeden z launchových titulů. Nakonec bylo vydání o devět měsíců pozdrženo a do dnešního dne tahle výtečná skákačka zavítala na PC, PS3, X360, Wii U a Vitu. 28. února už toto platit nebude, jelikož vyjdou i verze pro PS4 a Xbox One. Na rozum člověku nejdou dvě věci: jak je možné, že se po výtečném Rayman Origins Ubisoftu podařilo laťku kvality ještě o chlup zvednout a jak to, že se Legends navzdory vřelému přijetí tak špatně prodával (na kontě má necelý milion prodaných kusů)? Snad se bude našemu příteli bez končetin dařit na nových platformách lépe, protože si to bezpochyby zaslouží. Stále jde totiž o velmi nápaditou, hravou, veselou, barevnou, strhující a místy i dovednosti řádně testující hopsačku, která by neměla ujít žádnému, ale opravdu žádnému vyznavači tohoto žánru.

28. únor bude ve znamení velkých návratů. Kromě opětovného vydání Rayman Legends na nových platformách se stíny v tichosti připlíží Garrett v novém Thiefovi a tvůrci by byli jistě rádi, kdyby proti Garrettovým zásadám způsobil v obchodech velký humbuk. Ostatně jdou fanouškům několika ústupky hezky na ruku. Díky nim tak například ze hry zmizely quick time eventy a byl upraven systém zkušenostních bodů. Čeká na vás několik odlišných přístupů k hraní. Prim bude hrát pochopitelně (pokud možno) nepozorované plížení, tiché okrádání či využívání různorodých cest k dosažení cíle. Nový Thief nabídne například tzv. Focus mód, díky němuž je Garrett schopný zpomalit čas nebo může lépe vidět – v praxi to znamená, že se zvýrazní užitečné objekty. A pokud náhodou jako milovníci staré thiefovské školy už teď zhnuseně frfláte, nic vás nenutí Focus používat. Thief vyjde na PC, PS3, PS4, X360 a Xbox One.

Je jen málo platforem, na které nevyšel Resident Evil 4. A je jen málo her, které by si podobně široké pokrytí zasloužilo tak jako právě čtvrtý Resi. I PC bylo tenkrát mezi vyvolenými formáty, a i když se říká, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, tvůrci zkusí prostřednictvím Resident Evil 4 Ultimate Edition složit reparát. Možná si totiž vzpomínáte, že původní PC port byl, eufemisticky řečeno, velmi nepovedený. Přitom hra jako taková je na většině ostatních platforem hodnocena jako jedna z nejlepších hororových akcí a zároveň jako jeden z nejlepších dílů série. Samozřejmostí jsou v nové verzi textury přepracované do HD rozlišení, bystré oko hráčovo pak potěší i stabilních 60 snímků za vteřinu. Pokud jste dosud neměli s Resident Evil 4 tu čest, 28. února nastane ten správný čas to napravit. Nebo si jen nostalgicky zavzpomínat na tuto výtečnou záležitost.

Pokračování příště. A už je to tady, vážení. 28. února totiž vychází Castlevania: Lords of Shadow 2. Podle Wikipedie se jedná už o 35. (!) hru v sérii, což je na 28 let starou značku úctyhodný výkon. V Lords of Shadow 2 budete opět pobíhat jako Gabriel Belmont alias Dracula a hrdinu provedete otevřeným světem, takže budete mít značnou svobodu pohybu. A u volnosti se ještě zdržím, jelikož nyní budete mít plně pod kontrolou i ovládání kamery. Do třetice všeho dobrého zmíním „nešvar“ dnešní doby, quick time eventy – v Lords of Shadow 2 jich má být o poznání méně než v předchozím díle. Jednoduše samé dobré zprávy. Zahrajete si na PC, PS3 a X360.

Ještě nemáte dost? No dobrá, ale už jenom v rychlosti poslední třešnička na dortu, protože i když je únor nejkratší měsíc v roce, na hry je mimořádně štědrý a vyjmenovávat je úplně všechny, tak článek čtete ještě příští měsíc. 20. února nicméně vychází na PC real-time strategie Men of War: Assault Squad 2. A to je od nás z herní nabídky pro tento měsíc už vážně vše.

Zaujalo vás něco z únorového menu? Váš názor nás zajímá, takže se o něj určitě neváhejte podělit v diskuzi pod článkem. Tak zase za měsíc. Na stejném místě. Ve stejnou dobu (tedy spíš přibližně, prokrastinace je hrozná mrcha).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama