Urban Empire – moc především
Urban Empire Recenze Urban Empire – moc především

Urban Empire – moc především

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2

Podařilo se slibně vypadající prvotině zastínit strategické klenoty od Paradox Interactive?

Reklama

Strategie z dílen Paradox Interactive jsou věhlasné svou komplexností a nepopiratelnou kvalitou. Při jejich hraní nejednou plně ztratíte pojem o čase. Konkurenční žánrové tituly se za pomoci odlehčené hratelnosti a převzatých prvků snaží docílit podobných úspěchů. Většinou se jim to moc nedaří. Občas se ale najde dílko, které dokáže i přes jistou míru odlehčení oslovit. V naší dnešní recenzi se podíváme na budovatelskou strategii Urban Empire, jenž v sobě kombinuje stavění města s politickým bojem. Co myslíte, vyplatí se vývojářského týmu Reborn Games sázka na tento málo užívaný mix?

Časy se mění

Za své odvážné skutky byl váš rod odměněn právem zbudovat a spravovat nově založené říšské město Kaisershafen. Sám Imperátor dosadil vůdce vaší rodové větve do role starosty pomalu expandující osady. S vaší pomocí dokázalo mladé městečko velmi rychle získat prostředky potřebné k efektivnějšímu růstu. Po čase se z něj díky obdrženým financím stalo jedno z nejvýraznějších míst pomalu ustupující monarchie. Plíživá změna politického systému ovlivnila vaší pozici ve finále víc, než jste zpočátku čekali. Moc byla předána do rukou lidu. Jisté místo primátora se tím pádem stalo minulostí. Je na čase začít bojovat o hlasy voličů a radních. Dokážete to?

Primární kampaň Urban Empire se zaměřuje na budování a správu města po dobu dvou staletí. Primátorskou pozici obsadíte ve jménu jednoho z aristokratických rodů. O vaší přízeň se budou při výběru frakce ucházet tvrdí Von Pfilzenové, srdnatí Kilgannové, politicky ohební Shuyskysové a inteligentní Sant'Eliové. Každé uskupení vám nabídne mírně odlišnou historii, charakterové rysy, zástupce a startovní podmínky. Rod si můžete zvolit jen při hraní primární kampaně. Vedle ní tu máme také příběhově orientované kapitoly, ve kterých se ujmete vlády nad městem vždy jen na určité historické období.

„V úvodních fázích vaší kariéry si názorů politických stran musíte všímat jen v minimálním měřítku. Životně důležité jsou pro vás až od třetí etapy vlády vašeho rodu. Začnou totiž rozhodovat o tom, kdo bude u koryta. Když se jim nebudou líbit vaše kroky a volby velmi snadno vás zbaví funkce.“

Absence vlastní krevní linie mi v tomto titulu trošku schází. Rozhodně by nebylo špatné, kdyby byla hráči dána možnost vytvořit si svůj osobitý rodokmen, který by již na startu přesně vystihl jeho touhy, myšlenky a politický směr. Současná paleta vládnoucích rodin přeci jen nemusí svými předem nastavenými hodnotami sednout každému.

Sjednoť a panuj

Po navolení aristokratického rodu započnete svou vládu nad městem. Na startu budete mít k dispozici jen jednu pomalu rostoucí osadu, kterou máte možnost do jisté míry kontrolovat. Nadefinovat jí můžete za pomoci městských vyhlášek některá ustanovení, počet čtvrtí, míru daní, výši platů, technologický směr, hustotu zástavby, spektrum staveb a paletu speciálních budov, které v ní budou stát.

Navržené městské vyhlášky bude vždy schvalovat rada složená z různých politických stran a uskupení. V éře industriální revoluce se budete například potýkat s nacionalisty, svobodnými demokraty a aristokratickou smetánkou. Pozdější etapy kampaně proti vám postaví agresivní komunisty, sociální demokraty, svobodomyslné a centrální blok. Každá strana bude na vaše návrhy a kroky reagovat jiným způsobem. Lidem favorizovaní komunisté budou kupříkladu tvrdě bojovat proti svobodě slova, vlastnění většího majetku či mimostátnímu vedení firem. Pokud je v jejich omezujících snahách podpoříte, následně vám při vašich návrzích oplatí stejnou mincí.

V úvodních fázích vaší kariéry si názorů politických stran musíte všímat jen v minimálním měřítku. Životně důležité jsou pro vás až od třetí etapy vlády vašeho rodu. Začnou totiž rozhodovat o tom, kdo bude u koryta. Když se jim nebudou líbit vaše kroky a volby velmi snadno vás zbaví funkce a nahradí někým více přístupným jejich názorovým proudům a ideám. Pokud se tak stane, hra pro vás končí.

Trocha tlaku neuškodí

Své stranické partnery musíte kvůli tomuto faktu volit velmi obezřetně. Před pádem do propadliště politických dějin vás mohou zachránit jen správná rozhodnutí a podpora lidu, jenž zmíněné bloky volí. Obyvatelé města mají šest základních potřeb. K plné spokojenosti potřebují dostatek čerstvého vzduchu, zabezpečení, zábavy, zdravotní péče a prostoru pro rozvoj. Když se jim daří, volí smířlivé party, které jsou přístupné většině rozhovorů a debat. Pokud se jim naopak nevede zrovna nejlépe, dávají hlas agresivním populistům, kteří se s ničím nepářou. Štěstí občanů metropole budete ovlivňovat za pomoci specifických podpůrných budov, komunitních vyhlášek a rozhodnutí v náhodně vyvstalých kauzách.

Nečekané momenty budou vaší karieru formovat v nemalé míře. Nadefinovat můžete s jejich pomocí směr vaší rodiny, strukturu města a celkovou politickou oblibu, kterou následně využijete k ovlivňování stran při zásadních zasedáních a volbách. Nesouhlasící partaje máte možnost uprosit, přemluvit nebo zastrašit. Když ve vaší přesvědčovací taktice uspějete, většinou se velká část politiků přidá v dané problematice na vaší stranu. Na neúspěch můžete v nejhorším případě reagovat vetem, které nakloní misky vah vámi požadovaným směrem.

Absence možností

Vedle konkurenčních titulů na mě Urban Empire působí po stránce možností dosti chudě. Vždy tu jednáte jen s politickou stranou. Ovlivňování nespokojených jedinců se tím pádem nekoná. A aby toho nebylo málo, nemáte tu ani pomlouvačné kampaně, vydírání, únosy a politické vraždy, které jsou u jiných žánrových děl velmi časté. Nedostatečná škála přesvědčovacích metod značně degraduje celkovou úroveň jinak vcelku slušně zpracovaného díla. Pokud se vývojáři z Reborn Games rozhodnou vytvořit pokračování, měli by si vzít příklad z projektů Paradox Interactive, jenž má tuto problematiku doslova v malíčku.

„Sázka na kombinaci budování a politiky se autorům Urban Empire moc nevyplatila. Jejich dílo je ztvárněno dosti polovičatě, žádný z prvků tu není dostatečně silný na to, aby oslnil nebo nadchl.“

Po technické stránce je tento projekt víceméně bezproblémový. Hra jede ve všech etapách stabilně. Propady fps či pády jsem v průběhu hraní prakticky nezaznamenal. Daní za perfektní optimalizaci je zřejmě horší grafický kabátec, jenž je i na poměry žánru velmi nevýrazný. Zvukový aspekt je na tom podobně, herní soundtrack si do vašeho listu oblíbené hudby s vysokou pravděpodobností za žádných okolností neuložíte.

Úmorné zasedání

Sázka na kombinaci budování a politiky se autorům Urban Empire moc nevyplatila. Jejich dílo je ztvárněno dosti polovičatě, žádný z prvků tu není dostatečně silný na to, aby oslnil nebo nadchl. Komplet tlačí hlavně slušně fungující koncept voleb, osobitá paleta rodů a povedený systém náhodných událostí, který často zahání pomalu nastupující stereotyp. Dle mého názoru tomuto titulu sráží vaz primárně jeho cena, která vůbec neodpovídá nabízenému obsahu. Pokud by byla nižší, možná by se mu některé nedostatky daly prominout, se současnou cenovkou ale všudypřítomnou nedokonalost přehlížet nemůžeme. Prvotinu vývojářského týmu Reborn Games bychom doporučili jen žánrovým začátečníků, na které by byly strategické klenoty od Paradox Interactive příliš náročné.

Urban Empire koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk za 999 Kč/34,99€.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Urban Empire

Verdikt

Urban Empire je polovičatá strategie, která sází na mix oblíbených žánrových prvků. Na smůlu tvůrců není žádný z aspektů zpracován dostatečně výrazně, což celku vyloženě škodí. Za sebe ho mohu doporučit jen žánrovým nováčků, pro které by byly projekty od Paradox Interactive špatně poživatelné.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

fungující koncept voleb
osobitá paleta rodů
povedený systém náhodných událostí
absence pestřejší škály přesvědčovacích metod
celková polovičatost
nevýrazný audiovizuál
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama