Úvaha: Současnost herního průmyslu
Blogy čtenářů Článek Úvaha: Současnost herního průmyslu

Úvaha: Současnost herního průmyslu

Disclaimer: článek obsahuje subjektivní názor autora, jež se nemusí shodovat s tím Vaším.

Reklama

Disclaimer: článek obsahuje subjektivní názor autora, jež se nemusí shodovat s tím Vaším.

 

 

Jsem obyčejný hráč. Naprosto a úplně obyčejný. Přesto mám poslední dobou pocit, že se od vás čtenářů a hráčů liším. V čem, ptáte se? V názoru a v pohledu na současnou herní sféru. Tak si říkám, co v poslední době vyšlo nebo má vyjít za dobrý titul.

 

Mafia 2? O ní je toho napsáno tolik, jako snad o žádné jiné hře. Mě se třeba nelíbila. Ale pozor, nepochopte mě špatně!!! Z hlediska zpracování (grafika, fyzika, propracovanost města a jeho život, ...) je to velmi povedený titul, ale pouze pokud bych to bral jako hezkou úpravu GTA z období poválečného USA. Jako pokračování Mafie bych to ovšem neoznačil. Není to to, na co jsme tak dlouho čekali. Chtěli jsme atmosféru, chtěli jsme příběh, děj, prostě něco jako Mafia 1 se svými zvraty, překvapeními i zklamáními (ve smyslu příběhu - smrt Paulieho, ...), ale toho jsme se nedočkali. Poprvé ve hře jsem zatajil dech a říkal si, že hra začíná mít spád bylo těsně před tím, než na mě vykoukly závěrečné titulky. 2K nemuselo stavět od začátku a mělo obrovský potenciál, který se jim nepovedlo využít, škoda.

 

 

Ale co jiiné hry? Medal of Honor? Akce ve slušivém kabátku s velkou mediální (anti)kampaní , ale zase to není titul, po jehož dohrání by člověk seděl s otevřenou pusou a slinou na bradě. Civilization V? Zarkádovělá "čtyřka", která překvapila pouze tím, že není tak arkádová jak se od ní očekávalo. AC: Brotherhood? Ne děkuji, AC 1 ani AC 2 mě nezaujalo. Asi jsem moc náročný, ale herní zážitek pro mě nebyl takový, jaký jsem čekal. Hezká grafika, povedené animace, velmi dobře vybraný a vymyšlený námět, ale kde je nějaký příběh s pořádnou atmosférou, která by se dala krájet? Alespoň já jí nezažil. Mohl bych pokračovat dále, ale nechci.

 

 

Abych jen nekritizoval, byly zde i dobré hry. Takový Starcraft 2 se povedl (podle očekávání). A hlasy vykřikující, že je to jen přemalovaná jednička nejsou na místě. Sněhová vločka (Blizzard Entertainment) vzala to nejlepší z původního dílu, oblékla to do skvěle padnoucího fraku, přidala pár vylepšení, ale hlavně STRHUJÍCÍ příběh. Schválně, kdo z vás si odnesl z nějakého RTS titulu podobný zážitek z děje jako právě ze SC 2? A ano, hra byla dražší, ale každá koruna stála za to, nic nepřišlo nazmar.

 

 

Nebo třeba PacIn od nezávislých (a hlavně českých) vývojařů z Fiolasoftu. Ta hra mě prostě překvapila. Je to sice jen Pacman s vylepšením, ale navíc s naprosto dokonalým dabingem (Killer a Bedikk u ohýnku, ...) a famózní zápletkou. Zavzpomínal jsem si na mé mládí s Game Boyem a Zeldou.

 

Dodnes nadšeně hraji Plants vs. Zombies na svém iPodu a mám pocit, že mě tůa hra nikdy neomrzí. A vidíte? Ani PacIn, ani PvZ nemají super-realistickou grafiku, nejsou to Ačkové tituly a jsou proklatě levné a přesto je herní zážitek na mnohonásobné vyšší než u většiny titulů od největších studií světa.

 

Mou úvahu zakončím malým dodatkem: Nechci, aby to celé vyznělo jako kritika vývojářů, jako házení vajec na herní studia. Berte to jako zamyšlení, napište svůj názor do komentářu pod článkem, třeba mi pomůžete si uvědomit, kde je chyba.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama