V Disco Elysium můžete být dobráky i vyvrhely.
Disco Elysium Novinka V Disco Elysium můžete být dobráky i vyvrhely.

V Disco Elysium můžete být dobráky i vyvrhely.

Michal Jonáš

Michal Jonáš

1
Platformy Windows PC

Unikátní detektivní RPG v kresleném otevřeném světě.

Reklama

Disco Elysium vás zaujme už jen tím, že někde uvidíte tento podivný název nebo zahlédnete artworky zobrazující pološílené stavy. Disco Elysium je velmi sebevědomým, propracovaným a rozsáhlým detektivním RPG na +50 hodin, které se odehrává v teskně půvabných exteriérech plně otevřeného světa, jenž je ručně kreslený.

Až se ani nechce věřit, že před sebou máme čerstvě vydanou prvotinu menšího nezávislého studia ZA/UM z estonského Tallinnu, které bylo založeno jako divize původní kulturní unie ZA/UM před pouhými třemi roky. Za tuto docela krátkou dobu dokázali autoři svoje dílo, pracovně nazvané No Truce With The Furies, dokončit a svépomocí i vydat na digitální distribuci Steam a GOG.com.

 

V Disco Elysium můžete být dobráky i vyvrhely.

 

Ve hře se chopíte role požitkářského policisty, kterého pomocí dovednostního systému můžete nasměrovat naprosto odlišnými směry. Můžete se stát kladným hrdinou typu „pomáhat a chránit”, nebo naopak naprostým vulgárním zlounem a vagabundem. Tvůrci sami své dílo titulují jako „to nejlepší stolní RPG, které bylo převedeno do videohry”.

Takže tu vyslýcháte, vyhrožujete, tancujete, slibujete, svádíte, oplzle nadáváte, zpíváte, chodíte, kecáte nebo skládáte poezii. Až absurdně podrobný, rozvětvený a rozsáhlý systém dialogů dovoluje profilovat takřka jakýkoli rozhovor do více směrů („chtěl bych se s vámi vyspat” vs „okamžitě tě vom****!). Věřte, nevěřte, tak to opravdu ve hře je.

Před jedním vás ale musím varovat. Tato hra je fakt šíleně ukecaná a nadto s velmi náročnou angličtinou, takže vám ji doporučuji, jen pokud vládnete anglicky na úrovni psychologických výrazů. A kdo nerad čte, protože dialogy nejsou všechny namluvené, ten se tu bude hodně nudit, pročež jen na úvod hraní, kdy si pomocí otázek ve vaší opilé hlavě skrytě navolíte schopnosti vašeho mozku, musíte přelouskat pěknou řádku textu.

 

V Disco Elysium můžete být dobráky i vyvrhely.

 

Disco Elysium je na dnešní poměry hodně unikátním temným RPG s náhodou v kostkách, odehrávajícím se v ručně kreslených statických pozadích zkorumpovaného města Revachol, do nichž jsou umístěné animované objekty. Což je grafická technika, jež se dříve často používala a dnes už ji skoro ani neuvidíte.

Na Steamu i na GOGu stojí shodně 39,99 EUR (cca 1030,-), což je na jednu stranu docela dost za první hru neznámého studia, nicméně na GOGu k tomu alespoň navrch dostanete další hru UnderRail v hodnotě 350,-. Hra sbírá až neuvěřitelně pozitivní devítkové i desítkové recenze (průměr Metacritic 91!), což jen dokazuje, že na něco podobně výtvarně i hratelně unikátního moc často nenarazíte. Ale toho textu...

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?4&v=hqVzFjna00Y[/embed]

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama