Valve chce v budoucnosti ovládat hry pouze pomocí mozku
Novinka Valve chce v budoucnosti ovládat hry pouze pomocí mozku

Valve chce v budoucnosti ovládat hry pouze pomocí mozku

Smazaný uživatel

Smazaný uživatel

16
Platformy Windows PC

Mimo jiné společnost pracuje na nových titulech.

Reklama

V nedávném rozhovoru pro magazín 1 NEWS se rozpovídal vedoucí americké herní společnosti Valve Corporation, Gabe Newell, o budoucnosti společnosti. Newell tak v rozhovoru prozradil několik zajímavých informací, včetně toho, že Valve pracuje na nových projektech, ale také o budoucnosti rozhraní mozku-počítače, kdy tedy bude možné ovládat počítače pouze pomocí mozku.

Podle Newella studuje společnost Valve rozhraní mozku a počítače, tedy BCI (Brain-computer interface) už několik let a hovořil o tom, jak Valve pracuje na využití BCI v herním sektoru. Sám Newell ovšem připouští, že některé myšlenky v této oblasti se zdají skutečně neuvěřitelné a mnohdy připomínají spíše námět k nějakému sci-fi filmu. Zároveň avšak říká, že by vývojáři her udělali chybu, kdyby BCI v krátkodobé budoucnosti nezkoumali.

Valve chce v budoucnosti ovládat hry pouze pomocí mozku

Valve v současné době pracuje na open-source softwarovém projektu BCI, který umožňuje vývojářům začít interpretovat signály čtené z mozků lidí pomocí hardwaru, který se podobá upravené VR přilbě. „Pracujeme na projektu s otevřeným zdrojovým kódem, aby každý mohl mít v headsetech zabudovány technologie čtení s vysokým rozlišením, a to v mnoha různých modalitách,“ řekl Newell. Zárověň uvedl, že Valve pracuje s headsety společnosti OpenBCI.

OpenBCI minulý rok v listopadu představila design headsetů s názvem Galea. Ty jsou navržené pro práci s VR headsety, jako například právě s VR headsetem Valve Index. „Pokud jste v roce 2022 vývojářem softwaru, který nemá ve své testovací laboratoři žádný z VR headsetů, děláte hloupou chybu,“ řekl Newell. Podle vedoucího Valve povede BCI k mnohem lepším herním zážitků.

Využití BCI v herním sektoru je přece jenom stále vzdálenější budoucností. Gabe Newell se ovšem rozpovídal také o nových chystaných hrách, i když jen okrajově. Newell v rozhovoru z počátku odmítl vyjadřovat se k Half-Life 3 a Citadele, což je údajně krycí jméno pro nějaký neznámý projekt od Valve. Navzdory svému odmítnutí hovořit o obou z nich, potvrdil, že Valve má v pracuje na nových projektech, přičemž možná ještě důležitější je nové nadšení vývojářů pro vývoj her, díky úspěchu Half-Life: Alyx.

„Rozhodně máme ve vývoji hry, které budeme oznamovat. Je skutečně zábavné vydávat hry. Half-Life: Alyx bylo skvělé. Návrat k vývoji singleplayerových her bylo něco, co ve Valve vyvolalo velký impuls k tomu, aby toho bylo více,“ uvedl Newell.

Mimo jiné se Gabe Newell věnoval i tématu možného přesunu, alespoň určité části společnosti Valve, na Nový Zéland. Podle něj u některých zaměstnanců Valve existuje silný zájem o provedení tohoto kroku, ačkoliv dodal, že zatím neexistuje žádný přesný plán.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama