Videohry mohou podle Microsoftu odolat ekonomickému oslabení
Novinka Videohry mohou podle Microsoftu odolat ekonomickému oslabení

Videohry mohou podle Microsoftu odolat ekonomickému oslabení

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S Xbox Xbox One Nintendo Switch Switch

Společnost přesto počítá s pomalejším růstem.

Reklama

Vzhledem k aktuální světové situaci je recese prakticky něčím nevyhnutelným. Microsoft zná však směr, který mu může pomoci vyhnout se výraznému ekonomickému oslabení. Cestou k úspěchu jsou podle něj hry a herní průmysl jakožto celek, což je pravděpodobně jedním z hlavních důvodů, proč se rozhodl vsadit třeba i na aktuálně probíhající akvizici společnosti Activision Blizzard. Světový gigant sice počítá s tím, že jej čeká pomalejší růst spojený s menšími prodeji jeho softwaru, avšak v rámci her pracuje s myšlenkou, že se během následujících měsíců zaregistruje větší počet uživatelů Xbox Game Pass, čímž se automaticky zvedne celkový zisk z předplatného.

Videohry mohou podle Microsoftu odolat ekonomickému oslabení

Výrazný propad ze zisků neočekává ani v případě prodejů herních titulů. Pravděpodobné jsou podle finanční ředitelky Microsoftu Amy Hoodové ztráty v hodnotách nízkých až středních desítek procent. Optimistický je v tomto ohledu také Phil Spencer, který obavu z případného propadu zisků komentoval pro CNBC takto: V průběhu let se ukázalo, že v dobách ekonomické nejistoty pro rodiny jsou hry vůči těmto problémům poněkud odolné,“ Někteří s ním samozřejmě nesouhlasí, Spencer má však pro svá tvrzení důkaz v podobě let 2008 a 2020, kdy krize Microsoftu a hrám jako takovým hodně pomohla v růstu, zatímco zbytek světa silně postihla.

Podle Spencera společnost Microsoft dlouhodobě hráče podporuje v investování tím, že jim dává na výběr si určit, kolik chtějí za herní hardware, příslušenství a hry utrácet. Právě tato cesta je podle něj správná. Je ovšem nutné podotknout, že je firma nucena minimálně své konzole dotovat částkou mezi sto až dvě sta dolary. Svou investici následně získává zpět skrze své služby a různé příslušenství. Jak už jím však bylo řečeno dříve, nemyslí si, že by nízká cena Xbox komodit byla dlouhodobě udržitelná. Obrovská výhoda herního průmyslu jako takového, je dle něj v jeho možnostech a především obrovském množství času, které lze ve hrách strávit.

Videohry mohou podle Microsoftu odolat ekonomickému oslabení

V minulých dnech Phil Spencer nekomentoval pouze případný růst cen jejich služeb a optimistické vyhlídky z budoucnosti herního průmyslu jakožto celku. Došlo také na exkluzivity pro Xbox, jejichž menší přísun komentoval takto: „Jedna věc, kterou jsme rozhodně slyšeli nahlas a jasně, je, že už je to příliš dlouho, co jsme dodali něco, co by lidé označili za velkou first-party hru. Můžeme se vymlouvat na Covid a další věci, ale nakonec vím, že lidé investují do naší platformy a chtějí mít velké hry.“ Faktem je, že v minulých měsících Microsoft nepřišel s žádným opravdu velkým projektem, tento rok byl však dle prohlášení jeho představitelů slabším pro všechny zúčastněné.

Spencer proto přišel s tvrzením, že následující rok bude z pohledu Microsoftu daleko více zaplněn. Sám o něm mluví velmi pozitivně, o čemž svědčí i jeho prohlášení: „Když se podívám na rok 2023, čeká nás skvělá řada her, ze kterých jsem nadšený. Když dostaneme od Bethesdy první skutečné first-party hry pro Xbox a budeme je dodávat spolu s Redfall a Starfieldem, bude to velká zábava.“ Realita je taková, že herní průmysl se vzpamatovává z Covidu, který na něj měl negativní vliv a řadu projektů značně zpomalil. Je však otázkou, kdy se mu podaří dostat do zajetých kolejí, ze kterých kvůli různým faktorům vyjel.

Něčím co rozhodně nelze opomíjet, je taktéž vývoj války na Ukrajině, která stejně jako v minulosti Covid značně definuje podobu fungování některých částí světa. Pěknou ukázkou toho je kupříkladu S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, v jehož případě nelze vliv konfliktu na produkci ignorovat, protože došlo k odlivu řady schopných tvůrců na frontu. Právě tento titul mohl být teoreticky jedním ze silných kousků společnosti Microsoft, nakonec však vzhledem k odkladům podobně jako Starfield vyjde až za příští rok. Díky řadě přesunů by se z roku 2023 mohl stát pro Xbox a Microsoft jako takový velmi silným obdobím, během nějž by světu měl možnost ukázat, že je schopen konkurovat Sony. Jak budou následující měsíce vypadat však ukáže až čas.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama