Vláda schválila vznik Státního fondu audiovize
Novinka Vláda schválila vznik Státního fondu audiovize

Vláda schválila vznik Státního fondu audiovize

Filip Svoboda

Filip Svoboda

8
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Kromě filmu půjdou peníze i na hry.

Reklama

Česká vláda schválila novelu zákona o audiovizi, která by měla mimo jiné proměnit současný Státní fond kinematografie na fond audiovize. Upozornil na to David Šemík ze studia Amanita Design. Po letech průtahů a diskuzí by měly státní dotace mířit přímo k herním vývojářům. Návrh teď zamíří do sněmovny.

Státní fond audiovize má být rozdělen do čtyř kategorií. Podporu budou moci čerpat nejen filmová a televizní produkce, ale také animovaná audiovizuální díla a právě videohry. „Každá kategorie bude mít svou vlastní radu, což zajistí skutečně dostatečný odborný dohled nad celým systémem,“ říká Ondřej Chrást (Piráti), náměstek ministra kultury Martina Baxy (ODS).

Do fondu by mělo také přitékat více peněz. Novela zahrnuje zavedení poplatků za VOD (video on demand) služby typu Netflix a Max. Při aktuálním znění zákona se na zahraniční firmy poplatek nevztahuje, nově by musely odevzdat 2 % z lokálních tržeb a další 1,5 % přímo investovat do lokálního obsahu.

Příspěvky do videoherního průmyslu dlouhodobě pomáhají třeba v sousedním Polsku a Německu. Tam mohou vývojáři získat až polovinu nákladů na vývoj a na růstu odvětví se to pozitivně odráží.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama