Vybíráme procesor do herního PC (1/2)
Blogy čtenářů Článek Vybíráme procesor do herního PC (1/2)

Vybíráme procesor do herního PC (1/2)

Radek :)

Radek :)

Téma procesoru na hry je neustále omílané a plné mýtů. Rád bych vám prostřednictvím dalších dvou článků dokázal, že na tom nic složitého není :) .

Reklama

Téma procesoru na hry je neustále omílané a plné mýtů. Rád bych vám prostřednictvím dalších dvou článků dokázal, že na tom nic složitého není :) .

 

Grafická karta je důležitější než procesor

To ano, s tím souhlasím. U herního PC vždy hraje prim grafika, nicméně je tu jeden zásadní problém. Zatímco u grafické karty v každé hře můžete zmenšit nastavení a rozlišení a snížit tak na ni nároky, u procesoru to tak snadné není. Většina her dokonce ani nenabízí nastavení, které by zmenšovalo nároky právě na procesor. Majitelé slabších procesorů se tedy musí smířit s tím, že si některé nové hry prostě nezahrají plynule, ani po snížení veškerého nastavení. Textury, které vypadají jako puzzle stejně zpracuje grafická karta, procesor je tu na jiné věci.

 

Řetěz je silný přesně tak, jak jeho neslabší kousek. Nefunguje to tak, že GPU za 10 tisíc nakopne procesor za pár šupů k rychlejší práci, ne. Je to jak v továrně na hračky, když nejsou součástky, tak LEGO nemáte z čeho skládat a když není z čeho skládat LEGO, balící oddělení čeká a nemá co prodat do obchodu.

 

 

Na hry AMD, na práci Intel

Mýtus, s dovolením, velký jako prase. Intel je momentálně v pozici, kdy AMD válcuje. Zatímco kdysi byly čtyřjádrové AMD jasnou volbou do herních počítačů, nyní tyhle čtyřjádra válcují dvoujádrové úsporné Intely. Netvrdím, že AMD nemůže v herním PC sloužit dobře, nicméně u dražšího počítače je daleko lepší volbou pohodlný Intel.

 

Frekvence a počet jader

Zatímco vysoká frekvence je ve hře stále velmi důležitá, potenciál velkého počtu jader je stále nevyužit. Už několik let se pohybujeme na hranici využití více než 4 jader a stále je to poměrně sporné, osmijádro na nízké frekvenci bude hravě překonáno čtyřjádrem na vysoké. Přitom hrubý výpočetní výkon hovoří samozřejmě ve prospěch osmijádra.

 

 

 

Proč má Intel větší výkon?

Jednoduchá otázka, na kterou není tak jednoduché odpovědět. Zatímco AMD se snaží myslet na nízkou cenu, velký počet jader a nízké frekvence, Intel má daleko lépe propracovaný celý proces výpočtu, obvody v CPU atp. jsou prostě na jiné úrovni, tudíž práce procesoru se stává značně efektivnější.

 

 

 

Kolik dát za herní procesor?

Záleží na zbytku PC, nicméně dá se říct, že po grafické kartě je procesor druhá nejdůležitější komponenta, tedy nešetřeme příliš. Ideální je dát do procesoru 4000-5000 ,- Kč , za to získáme procesor, který zvládne každou hru bez problémů, 3000-4000 ,- Kč je ještě celkem slušný rozpočet. Pod 3000 ,- Kč už se hodí procesor je do průměrných až slabších herních počítačů. Pokud je krize, dá se sáhnout i pod dva tisíce, to už je ale dle mého opravdu krajní řešení.

 

Radagabi.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama