Vyplatí se nový model PS Vita?
Blogy čtenářů Článek Vyplatí se nový model PS Vita?

Vyplatí se nový model PS Vita?

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

O tom, jestli by trápícímu se handheldu místo nového modelu neprospělo víc „konzumních“ her, se sice můžeme hádat pořád dokolečka, ale nic to nezmění…

Reklama

O tom, jestli by trápícímu se handheldu místo nového modelu neprospělo víc „konzumních“ her, se sice můžeme hádat pořád dokolečka, ale nic to nezmění na faktu, že Vita 2 je za humny. Má ale tahle reimaginace smysl?

Je to sice teprve něco málo přes týden, co se vedení japonského gigantu pochlubilo novou verzí kapesního přístroje, ovšem ve vybraných tamějších obchodech už je tahle lesklá černá kráska k ochmatání. Na západních trzích se objeví bůh ví kdy, ale to se dalo víceméně čekat. Není žádným tajemstvím, že stejně jako Vita TV, i PSV 2 cílí primárně na domácí fanoušky, kterým se Sony tímto způsobem snaží revanšovat za to, že si na čtvrtý Playstation budou muset počkat do února příštího kalendářního roku. Jenže, zatímco Vita TV by mohlo zabodovat (viz. tento článek a skutečnost, že Masayasu Ito ze Sony Japan přiznal, že nečekali tak obrovský zájem o krabičku v Evropě a USA), samotná Vita je na tom o poznání hůř.

Pravda, je to tak trochu paradox, PSP se obzvlášť v Japonsku těšilo, a stále těší, obrovské popularitě. Člověk by proto snad i trochu očekával, že když firma přijde na trh s přístrojem, který je ve své podstatě na chlup stejný, jen hardwarově mnohem, mnohem lepší, hráči se o něj poperou. Opak je ovšem pravdou a je tedy přinejmenším diskutabilní, jestli s tím vydání nové verze něco udělá. Obzvlášť, když na první pohled je prý PSV 2 víceméně stejné, jako jeho předchůdce. Jasně, tlačítka Select a Start jsou větší, design sází na oblejší tvary a celkově je handheld užší, jenže je tu reálná šance, že běžný zákazník si bez dávky soustředění změny dost možná ani nevšimne.

Jasně patrný rozdíl je vlastně jen ve váze. Od šťastnějších novinářů přichází z TGS zprávy o tom, že její snížení je citelné hned při prvním uchopení Vity. Řada z nich tuto proměnu přirovnává k přechodu z původního na DualShock 2. Zajímavé srovnání se navíc v tomto směru nabízí s Nintendem 2DS. To totiž není menší, a vlastně ani lehčí než 3DS, a chce to trochu vysvětlování než člověk pochopí jeho smysl. V případě PSV 2 je naopak filosofie jasná. Nabídnout hráčům menší, lehčí konzoli, jež dokáže dostát označení „přenosná“ a nebude vám dělat díry v kapsách u kalhot. A vlastně ani v peněžence, protože mimo jiné došlo ke zlevnění.

Díky němu ovšem Vita přišla o vynikající OLED displej, který nahradil obyčejný LCD. Ten má samozřejmě celou řadu nepopiratelných kvalit, avšak drtivá většina žurnalistů je zajedno v tom, že se Sony ani zdaleka nepodařilo naplnit sliby, že rozdíl mezi oběma displeji nebude téměř patrný. LCD totiž údajně není zdaleka tak kontrastní a navíc je prý i hodně temný. Při hraní by samozřejmě žádný problém nastat neměl, nejspíš ani nepostřehnete změnu, avšak při přímém srovnání je to nebe a dudy. Spoustu hráčů to mrzí i z toho důvodu, že Sony si vždy zakládalo na kvalitním displeji, jenž byl nezřídka marketingovou berličkou. Nu což, někde se holt šetřit muselo.

Vzato kolem a kolem se nicméně bojím, že nový model PSV nespasí. Sleva je sice fajn, ale původní model je již nyní možné pořídit za relativně příznivou cenu. A pokud bude jediným tahákem nové Vity to, že je o nějaké to procento lehčí, tenčí a levnější, avšak s jasně horším displejem, jen těžko lze čekat raketový nárůst prodejů. První týden po uvedení na japonský trh bude, myslím klíčový. Dojde-li znovu k vlažnému přijetí, nespasí už tenhle handheld asi ani propojení s Playstationem 4.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama