Vývojáři vysvětlili stažení The Sinking City z obchodů
The Sinking City Článek Vývojáři vysvětlili stažení The Sinking City z obchodů

Vývojáři vysvětlili stažení The Sinking City z obchodů

Dominik Tománek

Dominik Tománek

5
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Další právní spor v herním světě.

Reklama

Horrorová hra ze světa spisovatele H.P. Lovecrafta byla v předchozích měsících smazána z velké části herních obchodů jako jsou Steam, GOG nebo Playstation Store. Na Microsoft Store se sice The Sinking City stále nachází, ale pravděpodobně brzy zmizí i tam. Vývojáři z Frogwares v reakci na události vydali otevřený dopis, kde obviňují vydavatele Nacon, dříve Bigben Interactive, ze zadržování licenčních poplatků a několika porušení smlouvy.

[embed]https://twitter.com/Frogwares/status/1298245160921374721?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1298245160921374721%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Ftechraptor.net%2Fgaming%2Fnews%2Fsinking-city-delisted-from-storefronts-over-publisher-dispute[/embed]

Během vývoje The Sinking City v roce 2017 se všechny strany dohodly, že vydavatelé dostanou možnost prodávat hru na PS4, Xbox One a na PC přes Steam a Epic Games Store. Duševní vlastnictví mělo zůstat výhradně studiu Frogwares, kteří měli dostat zaplaceno za každý pokořený „produkční milník“ a samozřejmě část zisků z prodeje. Podle vývojářů ale skutečnost byla daleko od pravdy. „Platby měly často zpoždění stovky a stovky dní,“ píšou v dopise Frogwares. Další problém byl v momentě kdy si Nacon začali nárokovat právo na zdrojový kód hry. Když to Frogwares odmítli, tak platbu nedostali více jak čtyři měsíce.

Zde to bohužel nekončí. Studio v době vydání hry dostalo dopis, ve kterém vydavatelé z Nacon tvrdí, že „dohodnuté milníky se ruší a vývojáři tak nedostanou žádné peníze z prodejů hry.“ Problémy nastaly i v případě špatné práce s copyrightem, „která vytvořila pocit, že Frogwares nejsou duševními vlastníky.“ Příliš tomu nepomohlo ani odstranění loga Frogwares z některých krabiček.

V dubnu 2020 se po sérii sporů vývojáři rozhodli smlouvou přerušit, to se jim nakonec povedlo. V rozhovoru pro IGN generální ředitel Frogwares Wael Amr řekl: „Nacon nám dluží jeden milion eur z licenčních poplatků. My ale máme další otázky a chceme náhradu škody ve výši 4,5 milion eur.

Vývojáři vysvětlili stažení The Sinking City z obchodů

„Je škoda, že v tak kreativním průmyslu se ztrácí tolik energie na takových praktikách. I to je důvod, proč jsem se rozhodli napsat tento otevřený dopis. Doufáme, že transparentnost pomůže lidem si uvědomit, co se děje v pozadí. Máme jediný cíl, a to pomoct vymýtit špatné zacházení tím, že o tom budeme mluvit, místo abychom mlčeli. Víme, že v téhle situaci nejsme jediní. Tohle je cesta, jak udělat herní průmysl více etickým,“ vzkazují vývojáři v dopise.

Pokud máte chuť si The Sinking City zahrát, tak nezoufejte. Hra se dá stále koupit na Xzone.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama