WipEout Omega Collection – směs nostalgie a perfektního vizuálu
Wipeout Omega Collection Recenze WipEout Omega Collection – směs nostalgie a perfektního vizuálu

WipEout Omega Collection – směs nostalgie a perfektního vizuálu

Filip Němec

Filip Němec

9

Roky čekání na nový WipEout stále nejsou u konce, dokáže Omega Collection dlouhé čekání vynahradit?

Reklama

Jsou skvělé hry a skvělé série, které chtě nechtě upadnou téměř do zapomnění. Futuristické závody WipEout si však pouhé vzpomínání nezaslouží a když ne rovnou nového dílu, dočkali jsme se vybroušené kolekce, která nabízí jedny z nejlepších titulů celé série a to vše samozřejmě v přeleštěném vizuálu.

Celá kolekce nabízí trojici titulů - WipEout 2048, WipeOut HD a WipEout HD Fury. Největším překvapením, minimálně co se vizuálního vylepšení týče, je samozřejmě WipEout 2048, který zažil svou premiéru na handheldu PS Vita v roce 2012. Ne, že by Vita vzhledem ke své cenovce a dalším specifikám nabídla špatný display, ale až poté, co si vyzkoušíte WipEout 2048 na své velké televizi, pochopíte, o jak velký kus herní zábavy jste tenkrát přišli. Vizuální zpracování je místy až neuvěřitelné, vzhledem ke stáří původní hry, přičemž celkovému hernímu zážitku dodává korunu 60 snímků za sekundu. Pamětníci ihned poznají jejich oblíbené tratě, a přitom zažijí kromě příjemného déjà vu i pocit nový - sjíždět ve vysoké rychlosti mrakodrap na trati Empire Climb je totiž ještě větší adrenalin, než na Vitě.

Pokud patříte mezi fanoušky série, nejspíše tušíte, že WipEout 2048 je pouze konec, to nejlepší přišlo o pár let dříve. WipeOut HD je považován za směsici PSP dílů Pulse a Pure a jakmile se do něj ponoříte, WipeOut 2048 už nejspíše odložíte na druhou kolej. Kromě ještě pestřejšího prostředí nových tratí a vznášedel, přinesl tento díl především novinku v podobě nového režimu. Zone mode je o neustále se stupňujícímu tempu, kdy vaše vznášedlo stále více a více zrychluje a je pouze na vás, jak dlouho budete jeho pomyslný volant ovládat a kdy skončíte mimo trať. Aby toho navíc nebylo málo, známé tratě se v tomto režimu přehoupnou do psychedelických barev. Jsem si jist, že kdybych vyzkoušel houbičky, svět by vypadal nějak takhle. Za povšimnutí stojí také nový HUD, či drobně pozměněný systém power-upů. Jde však spíše o kosmetické změny, WipEout byl totiž už od prvního dílu téměř dokonalým konceptem futuristického závodění vznášedel, kterému s každým dalším dílem stačilo dodat nové tratě, pár nových vznášedel a fanoušci vrněli blahem.

„WipEout byl už od prvního dílu téměř dokonalým konceptem futuristického závodění vznášedel.“

Podobným příkladem je i WipEout HD s přídomkem Fury, což je původně pouze přídavek k předchozímu WipEout HD, avšak podařilo se ho posunout na novou úroveň, která činí ze zběsilých závodů v prvé řadě brutální závodní řežbu. Fury přineslo do série WipEout svěží vítr především v podobě dvojice akčních herních režimů Detonator a Elimination. Zatímco první zmiňovaný dá zapomenout základní premise závodů, kterou je co jiného než projet cílem jako první a změní hru v nelítostný boj o život, kde závodění hraje druhé housle. Elimination naopak kombinuje oba směry a patřičně je okořeňuje. V každém kole totiž skončí ten, který jako poslední projede cílem, přičemž rozhodující slovo mohou mít právě použité zbraně nepřátel.

All in one!

Omega Collection je seskupením tří dílů, u kterých oceníte především jejich oddělenost, která ale paradoxně nebrání ve velmi rychlém sledu přeskakovat mezi jednotlivými tituly. Každá z her nabízí svou vlastní kampaň a postup v ní se nijak neodráží v ostatních kampaních, stejně tak konzistence obsahu zůstává zachována. 2048 tak obsahuje pouze autentická vznášedla a tratě. Mezi jednotlivými tituly vás ale nedělí zcela nic a tím nic je myšlena i absence jakýchkoli nahrávacích obrazovek, kolekce tak působí jako jeden velmi robustní HUB, z něhož můžete vybíhat a zase se vracet k jednotlivým dílům série. Samozřejmě se vznáší ve vzduchu možnost obsah všech tří dílů nějakým způsobem zaštítit, což nabízí tzv. Racebox. Ten umožní namíchat libovolný koktejl tratí, herních režimů a dalších možností, a to napříč všemi díly. Navíc je z čeho vybírat – k dispozici je celkem 26 tratí a 49 vznášedel.

Co je velmi příjemné, je to, že nechybí ani online multipalyer, který často u podobných kolekcí a remasterů absentuje. V tomto případě přítomen je a to navíc v nekompromisní kvalitě. Podobně jako v kampani i v multiplayeru jsem nebyl svědky žádných technických problémů. Co osobně kvituje možná ještě více je přítomnost režimu rozdělené obrazovky, který v posledních letech autoři nepochopitelně opomíjejí. Můžete si přitom vybrat, jestli bude rozdělení obrazovky horizontální či vertikální a taktéž jsem při hraní nezaznamenal žádné technické problémy.

Radost hrát, radost pohledět

Těžko se až dá věřit, že nejde o originální tituly ale o remastery. Série WipEout vždy vynikala precizním a ohromujícím vizuálem, ať už šlo o PS3, PSP nebo PS Vita verze. Omega Collection se v tomto směru rozhodně nenechala zahanbit a snad ještě posunula laťku o něco víše. Neznalý hráč by zcela jistě usuzoval, že jde o nový titul, protože úroveň vizuálního vylepšení je místy až nepochopitelná, uvážíte-li, že jde ve všech třech případech o remasterované tituly.

Vylepšení se dočkaly především textury, které jsou nyní ve vysokém rozlišení a zcela určitě si povšimnete významně vylepšených světel, stínů a s tím spojenými odlesky. Nezůstalo však jen u toho, autoři se vytasili i s několika novými efekty a značně vylepšeným vyhlazováním, a pokud si myslíte, že už těch superlativů bylo dost, ještě chvíli vydržte. Pokud jste totiž majitelem 4K televize s podporou HDR, vizuální orgie se rázem dostávají na zcela novou úroveň. Je s podivem, že je to právě remaster, který patrně nejlépe ze všech současných titulů využívá možnosti HDR. Vizuální styl a struktura tratí ke hrátkám s dynamickým kontrastem přímo vybízí a je chvályhodné, jak se autoři k možnostem vizuálního vylepšení těchto her postavili.

„Celá kolekce nenabízí co do obsahu žádnou novinku.“

WipEout Omega Collection možná nenabízí úplně to nejlepší z celé série (to je však diskuse především pro skalní fanoušky), ale nelze diskutovat nad tím, že to, co nabízí, nabízí v patrně nejvyšší možné kvalitě, uvážíme-li, že jde o remasterované tituly, z nichž některé už mají hodně za sebou. Snad jediným nedostatkem je to, že celá kolekce nenabízí co do obsahu žádnou novinku. Autoři sice vyšperkovali vizuální zpracování, ale v zásadě jde o ty samé hry, alespoň co se obsahu týče a pokud se podíváme na ty nejlepší remastery, vždy nabídli alespoň malou novinku, v tomto případě však čerstvý autorský obsah chybí.

WipEout Omega Collection koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Wipeout Omega Collection

Verdikt

WipEout Omega Collection je skvělým vstupním bodem pro nováčky série a zároveň gejzírem nostalgie pro otrlé piloty bleskurychlých vznášedel. Skvělé vylepšení vizuálu navíc potěší oba tábory, zejména pokud jsou majitelé 4K televizorů.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

rychlé přepínání mezi trojicí kampaní
Racebox spojující všechen obsah
skvělé vylepšen vizuálu
podpora splitscreen režimu
bez technických problémů
žádný nový obsah
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama