World of Goo
Blogy čtenářů Recenze World of Goo

World of Goo

World of Goo, to není jen tak leda jaká hra, ale zhmotněná originalita a zábava. Cíl všech misí je stejný a to dopravit živoucí kuličky nebo-li…

Reklama

World of Goo, to není jen tak leda jaká hra, ale zhmotněná originalita a zábava. Cíl všech misí je stejný a to dopravit živoucí kuličky nebo-li goomíky do vysávací roury v minimálním určeném počtu. Jenže ono se to takhle lehko řekne, ale fakt je úplně jiný. Cesta je hodně trnitá, protože pokaždé narazíte minimálně na jednu překážku. Postup, jak ji překonáte, víceméně nijak neovlivníte, musíte se držet lineární tvůrci předchystaného postupu. Úkoly v jednotlivých levelech jsou různorodé, ale jedno mají společné – „dostat kuličky do vysávací roury“. Goomíky spojujete do různých konstrukcí tak aby jste překonali překážky. Vše ztěžuje různé prostředí, podmínky a chování samotných goomíků. Chaotický pohyb goomíků po konstrukci vám ji může rozhoupat. Každý druh má jinou barvu a vlastnost a bez toho aby jste přišli na jejich vlastností nemáte šanci uspět. Někteří vybuchují, jiný se zase na všechno lepí a podobně. Kouzlo dodává i nepředvídatelnost, na první pohled snadná úloha se později může zdát nesplnitelná, protože se vždy nějaký drobný detail (vítr, rozkolísání konstrukce, nedostatečná délka a jiné) nevyvedl.

 

Každá úroveň je jedna samostatná logická hádanka. Pokuď neradi u her příliš přemýšlíte, raději ruce pryč, zbytečně byste si zkracovaly čas svého života. World of Goo je hra docela náročná na myšlení, neboť ne vždy je řešení určitého problému jasné. Sice trochu pomáhají tabule s neurčitou, vtipnou nápovědou, ale někdy ani ty nestačí a hlavně pokud vůbec nerozumíte angličtině. Ale zase obtížnost není nijak zvlášť těžká a pokud vám nějaký level nepůjde můžete ho jednoduše přeskočit. Fyzika ve hře je opravdu dost často neúprosná a občas se hodí aplikovat přísloví "2 krát měř a jednou řež".

 

 

Úrovně jsou rozděleny do pěti světů z toho každý tvoří jednu část příběhu. Možná se divíte, ale i taková hra má příběh. Goo se vydávají na různá dobrodružství v tomto světě. Tak cestují přes prostředí, které jsou charakteristické ročními obdobími a vším možným. Každé z prostředí je zpracované skvěle a liší se ještě v jednotlivých levelech.  Počet levelů v každé části je různý, všechno to dohromady dělá něco kolem 7 hodin herní doby.

 

Nádherné grafické zpracování. Úchvatná pestrobarevnost. Jen je škoda, že hra je na špatném rozlišení a nijak se nedá nastavit. Kolikrát jsem si říkal, že bych potřeboval aby se zabrala větší scéna pro lepší přehlednost v úrovni. Co člověka v této hře doslova uchvátí je užasné ozvučení! Skvělá hudba doplňuje atmosféru a stejně jako každá úroveň tak i každá hudba je unikátní.

Nejsilnější stránkou této hry je bezpochyby samotná originalita. Co úroveň to originál. No řekněte mi kdo tento užasný prvek jménem originalita využívá? Ve světě komerčních her se dá říct, že nikdo. Originality se můžeme dnes dočkat jen u nezávislých her. World of Goo je tím nejlepším příkladem.

World of Goo

Verdikt

Když jsem si hru pořizoval tak jsem šel do toho s vědomím, že si pořizuju jak se řiká "něco na oddych". Jenže sem se trochu mílil a narazil jsem na urovně kde jsem se pořádně zapotil. Takže je to hra pro lidi co rádi trochu zapřemýšlí....Doporučuju vyzkoušet alespoň demo.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Originalita
Návyková hratelnost
Pěkné grafické zpracování
Hudba!
Různorodost úrovní
Nemožnost nastavit rozlišení
Nutnost zapojit mozek :)
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama