Worms W.M.D – poctivý červí masakr
Worms WMD Recenze Worms W.M.D – poctivý červí masakr

Worms W.M.D – poctivý červí masakr

Petr Smejkal

Petr Smejkal

11

Návrat do jednoduché 2D perspektivy se vyplatil. Červi jsou zase o něco hravější a chytlavější.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Slavné červí dovádění plné ztřeštěné zábavy Worms zná úplné každý. Inu ještě aby ne, vždyť mnohé z nás tato malá a tuze nezbedná drobotina provázela po celé naše dětství. Také letošní rok jsme se dočkali od pánů z Team17 dalšího pokračování této letité série, tentokrát s podtitulem W.M.D. Zatímco předchozí dva díly Worms Battlegrounds a Worms Revolution byly vsazeny do světa 3D modelů, nové pokračování se vrátilo do 2D perspektivy plné výtvarného umění v ručně kresleném stylu. Ačkoliv se tento krok jeví jako úkrok vzad, opak je pravdou.

Kvalitní a zábavný obsah

Nový díl červíků nabízí mimo atraktivního multiplayeru, ke kterému se za chvíli dostaneme, také singleplayer a trénink. Trošku potrénovat doporučuji všem začátečníkům, protože vás krátká rozcvička naučí základní principy ovládání a užití různých vychytávek, kterými je hra doslova protkaná. Nejprve si tak oprášíte skákání, jízdu tankem, pilotění helikoptéry a až poté si užijete například srandu s létajícím jetpackem nebo bláznovství v podání létající ovce. Pokud si tlačítka osvojíte, můžete využít časové výzvy, kterou každá tréninková mise obsahuje.

Co se týče singleplayeru, mise nabízí hlavní a vedlejší úkoly, za jejichž splnění jste odměňování různými předměty a doplňky. V úplně první misi Church and Destroy tak musíte eliminovat všechny nepřátelské červy, přičemž jako vedlejšák je třeba zabít 3 červy na jednu ránu, zachránit všechny vaše svěřence a před samotnou výhrou je sesumírovat do kostela. Ano, do kostela. Nový díl Wormsů totiž umožňuje využívat úkrytů v různých budovách, čímž se herní možnosti příjemně sunou na další pozitivní lajnu.

Návrat do jednoduché 2D perspektivy, který je obohacen o možnost vstoupit do budovy, využívat tanky a helikoptéry.

Díky misím se podíváte například do Severní Ameriky, Anglie nebo třeba Ruska. Některé vřavy se odehrávají na prosluněných pláních, jiné zase na zmrzlé a nehostinné krajině. Tak či onak nutno podotknout, že každá mapa je svým způsobem velmi osobitá. Autoři si s jejich výrobou skutečně pohráli a o zábavu tak nouze není. Na vrcholcích každé mapy budete skotačit s několika červíky, kterým lze přidělit mimo originálního jména třeba i vítěznou fanfáru, outfit nebo náhrobek. Ve hře se totiž klasicky dočkáte řady úsměvných scén, kdy kupříkladu uvidíte, jak červ sežere odjištěný granát, přičemž jakmile tento cirát skončí, tak se klasicky objeví pulzující náhrobek a váš svěřenec odchází na odpočinek.

Červ jako pilot válečného stroje

Hra nenabízí „pouze“ klasickou sortu desítek zbraní typu bazuka, brokovnice, baseballová pálka, kulomet, naváděná střela, ale své hrají také statické zbraně typu plamenomet nebo dělo. Kartami dokáže určitě zamíchat novinka v podobě tanku nebo helikoptéry. Tyto stroje jsou rozesety náhodně po mapách, přičemž k jejich osedlání není třeba žádných zvláštních dovedností. Stačí ke stroji přicupitat, zmáčknout klávesu a rázem je z malého červího camprlíka velitel válečného stroje. O jejich vyzkoušení má každý hráč velký zájem, tudíž doporučuji mít vaše válečníky vždy na blízku.

Zatímco se tank hodí spíše na ostřelování nepřátel z dálky, s helikoptérou je nutno vyletět nad hlavu oponenta a až poté spustit kanonádu. Naštěstí dokáže arkádové ovládání zajistit jednoduchou, ale skutečně poctivou porci zábavy a zajímavých zvratů. S helikoptérou totiž není problém doletět až na samý konec mapy, kde si to můžete se všemi vyřídit hezky ručně stručně. Každý stroj je navíc detailně zpracován, přičemž mu ani nechybí model poškození. Pokud tak dojde k zásahu některého ze zmíněných strojů, ostatní uvidí stoupající dým.

Velká porce online zábavy

Pokud vás offline část hraní nebaví, online zápolení vás určitě chytne za ruku a už nepustí. Hrát proti živým hráčům je zkrátka hlavní lákadlo Wormsů. Každá hra začíná standardním rozmístěním červí armády na libovolně zvolené místo a poté může akce nerušeně začít. Kamera automaticky a pohotově přejíždí a pozorně sleduje každé dění na mapě. Někde spadne padák se zásobami, jinde se převrátí nášlapná mina, nic jí zkrátka neunikne. Během hraní si můžete po sesbírání určitých součástek vyrobit mnohem účinnější zbraně, jako jsou například smrtící plyny, démonické nálety nebo účinnější výbušná ovce. Variací je však mnohem více, údajně přes 80.

Grafická stránka hry je dostačující, nicméně není kdovíjak detailní. Okolí působí tak nějak neživě a studeně. Doladit by potřebovala i optimalizace, která je při větších efektech místy neposedná a snímky letí strmě dolů. Nejedná se však o žádnou hrůzu, která by vám při hraní kdovíjak vadila.

Worms WMD

Verdikt

Worms W.M.D je velmi zábavnou hrou, která nabízí příjemný oddech neustále provázený zábavnými situacemi a hláškami. Ačkoliv nejde o žádnou revoltu, o zábavu nouze není.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

zábavný singleplayer
úžasný multiplayer
válečné stroje
pestré mapy
slabší grafická stránka
optimalizace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama