WRC: The Official Videogame 2010 – skutečné Rally se vším všudy
Preview WRC Článek WRC: The Official Videogame 2010 – skutečné Rally se vším všudy

WRC: The Official Videogame 2010 – skutečné Rally se vším všudy

Milan Votava

Milan Votava

6

Na opravdové rally závody už čekají hráči poměrně dlouhou dobu. Série Colin McRae zběhla k DiRTu a žádný nástupce skvostného Richard Burns Rally se prozatím neobjevil. Vše by ovšem měla změnit chystaná hra WRC: The Official Videogame 2010 (WRC: FIA World Rally Championship).

Reklama

WRC série se vším, co k tomu patří

Po dlouhém volání hráčské veřejnosti, která již doslova prahne po kvalitních a realistických závodech rally, se konečně začalo blýskat na lepší časy. Chystaná závodní hra WRC: The Official Videogame 2010 by totiž měla přinést přesně to, co každý opravdový hráč rally vyžaduje. Těšit se tak můžeme nejen na realistické jízdní vlastnosti či vytříbený model poškození, ale také na oficiální licenci, jež zahrnuje WRC závody společně s jejich podkategoriemi.

Celkem tak najdeme ve hře hned čtyři kategorie - P-WRC, S-WRC, J-WRC a WRC. Samozřejmě nemusím zdůrazňovat, že právě samotná WRC kategorie je tou nejprestižnější. Podle jednotlivých kategorií se liší i automobily, které jsou pro každou ze skupin odlišné. Celkem hra bude obsahovat 18 vozů, mezi kterými nebudou chybět skvosty jako Citroen C4, Ford Focus 09 WRC, Subaru WRC 07, Peugeot 207 S2000, Škoda Fabia S2000, Subaru Impreza N4, Mitsubishi Lancer X a IX a mnoho dalších. Kromě oficiálních vozů najdeme ve hře i oficiální WRC závody, jichž bude ve hře rovnou 13. Lépe řečeno navštívíme až 13 zemí, které obsahují na 78 jízdních etap. Chybět samozřejmě nebudou zasněžené kopce ve Finsku ani vyprahlé pouště v Jordánsku.

Cesta mezi nejlepší jezdce WRC

Určitě tou nejzajímavější náplní singleplayeru bude mód, ve kterém bude naším hlavním úkolem dostat se na úplnou špičku všech závodníků seriálu WRC. To samozřejmě není zas až tolik ohromující a celkem se to dalo čekat, avšak mnohem zajímavější bude právě ona cesta, jež na nás bude čekat. Na samotném zrodu totiž nebude nic jiného, než založení vlastního závodního týmu, se kterým se budeme moci nejdříve účastnit pouze regionálních šampionátů a čekat, dokud si nás nevšimne některý z WRC týmů a nepřispěchá s prestižní závodní smlouvou.

Samotné prokousávání se od nejnižší kategorie až po tu úplně nejlepší by mělo dát každému jezdci opravdu zabrat. Zvláště pak, pokud nesežene dobrého sponzora pro svůj závodní tým. Bez peněz si totiž nemůžeme dovolit lepší automobily, lepší součástky a lepší vybavení, které značnou měrou přispěje k získání některé z padesáti trofejí, jež budou ve hře k mání. Ve vaší stáji si budete také moci pohrát s nastavením vozu, avšak pokud se na nějakého to rejpání pod kapotou necítíte, můžete nechat vůz nastavit automaticky.

Vedle singleplayeru hra nabídne i mutliplayer, který pojme až 16 hráčů najednou. A kromě možnosti otevírat vlastní etapy pro vaše kamarády a ostatní hráče hra nabídne i možnost uložit nejlepší výsledky z jednotlivých etap v singleplayeru na internet. To umožní nahlédnout do tzv. online žebříčku, který se poslední dobou velmi osvědčil i u ostatních závodních her. Můžete tak porovnávat své výsledky se všemi ostatními hráči na světě.

Čas je náš úhlavní nepřítel, to vědí všichni mechanici

Během závodů je největším nepřítelem každého závodníka čas, jelikož právě s ním neustále svádí kruté boje o každou setinu sekundy. Nic se ovšem nesmí přehánět, jelikož pokud jedete nadoraz, nevyhnete se nějaké té kolizi, která nakonec každého závodníka připraví o mnohem více času, než kdyby v onen okamžik sundal nohu z plynu. Díky velmi realistickému modelu poškození, jenž hra obsahuje (každé auto má až 32 bodů poškození) se i ta nejmenší kolize okamžitě projeví v jízdních vlastnostech každého vozidla.

Poškozena tak nemusí být pouze karoserie, ale vaše havárie se může projevit i na poničených brzdách, motoru, převodovce apod. Pokud i přes poškození dokážete dojet do cíle, mají vaši mechanici čas váš vůz opravit, avšak opět záleží na druhu poškození, přičemž délka opravy se liší právě podle její náročnosti. Jestliže vaši mechanici nestačí včas vůz opravit, následuje penalizace, která vás v konečném zúčtování může připravit o několik bodů.

Zákony fyziky platí i na trati

Opravdu velmi záležet si dali autoři s fyzikálním modelem řízení, díky němuž se bude podstatně lišit chování vozu v závislosti na tom, na jakém povrchu se zrovna budeme pohybovat. Povrchů má být ve hře až kolem čtyřiceti, avšak těmi nejdůležitějšími jsou asfalt, sníh, štěrk a led. Autoři zašli až tak daleko, že i jednotlivá kola umožňují kopírovat typické chování rally auta, přesně podle skutečné předlohy.

Nemusím tak zdůrazňovat, že nejlépe si hru vychutnáme za pomoci volantu, jelikož ani autoři se nijak netají tím, že hru vyvíjejí především pro tato herní zařízení. Na oficiálních stránkách hry naleznete kompletní seznam všech podporovaných příslušenství, a že jejich vskutku požehnaně.

Ani Loeb nám nebude stačit

WRC: The Official Videogame 2010 vypadá jako opravdový nástupce kvalitních rally závodů. Pokud Milestone a Black Bean Games dodrží vše, co nám naslibovali, můžeme se těšit na podzimní večery strávené s volantem v ruce a očima přilepenými na silnici v serpentinách některé ze závodních etap. Nesmíme však zapomínat ani na chystané pokračování série DiRT, které se má konečně vrátit ke kořenům a nabídnout tedy důstojnout konkurenci. Datum vydání WRC je naplánováno na 8. října tohoto roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama