Zajištění věrohodnosti ve hře Mafia: Definitive Edition
MAFIA: Definitive Edition Novinka Zajištění věrohodnosti ve hře Mafia: Definitive Edition

Zajištění věrohodnosti ve hře Mafia: Definitive Edition

Martin Pritula

Martin Pritula

25
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Do jakých detailů vývojáři při vývoji remaku zašli?

Reklama

Definitivní edice první Mafie vyšla již v pátek a pokud vás hra lákala, pak jste se velmi pravděpodobně do hraní už sami pustili, či hru dokonce dohráli. Tak či onak se můžete v novém vývojářském deníčku dozvědět detaily o tom, jak zajištění věrohodnosti probíhalo a třeba se dozvíte i něco, čeho jste si doposud vůbec nevšimli.

Mafia: DE si můžete ve verzích pro PC (digitální edice), PS4 a Xbox One zakoupit v obchodě Xzone.

Z oficiální zprávy:

Mafia: Definitivní edice již vyšla a my srdečně doufáme, že vás život v roli gangstera Tommyho Angela baví. Ovšem až příště zavítáte do Lost Heaven – ať už v rámci hlavního příběhu, pohodového průzkumu v režimu volné jízdy nebo třeba při novém průchodu hry na klasickou obtížnost – udělejte si chvilku a pokochejte se jemnými detaily, které dodávají atmosféře Ameriky 30. let 20. století na hodnověrnosti. Každou hrou v Trilogii Mafia se prolínají dobové události, které v příbězích jednotlivých kriminálek silně rezonují, a ani Mafia: Definitivní edice není výjimkou.

„Při tvorbě hry Mafia: Definitivní edice jsme jako hlavní vzor mohli využít původní hru, nicméně zároveň jsme strávili stovky hodin novým výzkumem všech podrobností, od architektury přes vozidla až po historické události,“ shrnuje Haden Blackman, prezident a CCO studia Hangar 13. „Využili jsme veškeré zdroje, ke kterým jsme se mohli dostat – fotky, knihy, filmy, internet. Způsob využití jednotlivých referenčních materiálů se lišil dle zpracovávaného tématu, ale každý kousek informace pro nás byl inspirací. Fotku dobového automobilu jsme tak například jen otrocky nezkopírovali, ale využili k inspiraci při návrhu nového vozu, který by dodržoval standardy dobového designu, ale zároveň byl naším jedinečným výtvorem.

Jedna věc je samotný vzhled, ovšem pak je tu rovněž spousta hodin práce strávených na na první pohled neviditelných prvků, které vozům dodávají své době odpovídající pocit z jízdy. „Ve všech třech hrách Trilogie Mafia je ovládání vozů – tedy jejich objem, těžiště, nejvyšší rychlost a další atributy – vysoce ovlivněno obdobím, ve kterém se daná hra odehrává,“ vysvětluje Blackman.

Zajištění věrohodnosti ve hře Mafia: Definitive Edition

Ve hře Mafia: Definitivní edice znějí dobově věrohodně dokonce i autorádia, která napodobují nastupující technologii 30. let 20. století. „V té době byla rádia osazena elektronkami, takže když jste pak rádio zapnuli, poměrně dlouho trvalo, než se elektronky zahřály; výsledná kvalita zvuku také nebyla zrovna vysoká,“ vysvětluje Matt Bauer, zvukový ředitel studia Hangar 13. „Prvních několik sekund po zapnutí rádia je tak ve hře Mafia: Definitivní edice zvuk poměrně přidušený a teprve časem plynule přechází do vyšší kvality. Je to takový drobný detail, ale objeví se při každém zapnutí rádia.“ Jakmile se rádio zahřeje, můžete si vychutnat širokou nabídku populárních písní z dané éry. „Výběr a zajištění všech licencovaných písní pro jednotlivé hry byl opravdu náročný úkol a současně nezbytný postup k zajištění co nejlepší dobové hodnověrnosti,“ říká Blackman.

Když už zmiňujeme rádio, tak nezapomeňte sledovat reklamní spoty řady komerčních subjektů operujících ve městě Lost Heaven, jako je například tato reklama Blue Heron Airlines, která posluchačům nabízí vyhlídkové lety do Empire Bay. Při průchodu či průjezdu kolem obyvatel města Lost Heaven pak rozhodně napínejte uši, protože se můžete dozvědět spoustu informací o „aktuálním“ dění ve 30. letech 20. století, například o Novém údělu prezidenta Franklin D. Roosevelta či zajímavých slovech, jako je například „kratochvíle“, která se z našeho moderního slovníku pomalu vytrácejí – podrobnější informace na toto téma naleznete v článku o obsazení vedlejších rolí ve hře Mafia: Definitivní edice. „Okořeněním dialogů těmito prvky přidáváme další vrstvy věrohodnosti,“ doplňuje Blackman. „Rovněž jsme využili řadu dialektových koučů, díky nimž jsme dokázali jednotlivým postavám zajistit přízvuk odpovídající daným érám i oblastem vyobrazeným v Trilogii Mafia. Pro herce to představovalo spoustu práce, ale rozhodně to stálo za to.“

Zajištění věrohodnosti ve hře Mafia: Definitive Edition

Pokud jste se již do příběhu Tommyho Angela vrhli, pak víte, že se jeho dobrodružství ve světě organizovaného zločinu rozprostírá napříč několika lety, během nichž došlo na zrušení 18. dodatku či zavedení prohibice v roce 1933. Toto období je ve městě Lost Heaven reflektováno řadou decentních způsobů, které vám však při jejich uvědomění přijdou zcela nepřehlédnutelné. Celá řada billboardů po celém městě Lost Heaven například vypadá značně odlišně před a po ukončení prohibice; hesla „Lost Heaven volí suchý dům“ se mění na smělé reklamy na pivo a cedule odkazující na Swift Colu musí udělat místo pro kanadskou whisky Keron's Mount McKinley. „Velmi důležitým prvkem je výběr fontů a barevných palet, a to obzvlášť v kontextu celého prostředí,“ dodává Blackman. Postupem času si můžete všimnout, že se ulice města Lost Heaven plní novými modely vozů, se kterými přicházejí jednotliví výrobci automobilů, z nichž ty nejnovější a nejlepší Ralph neopomene parkovat ve své garáži.

Ve hře Mafia: Definitivní edice najdete řadu dalších dobových detailů, které se můžete vydat hledat na vlastní pěst – například sběratelské předměty, mezi nimiž nechybí senzační obálky skutečných rodokapsů. Při vaší příští návštěvě Lost Heaven se proto nezapomeňte zastavit a nechte se vtáhnout okolním prostředím – nikdy nevíte, jaký dobový prvek zrovna tehdy s radostí objevíte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama