Zemřel bývalý šéf Sony Nobujuki Idei
Novinka Zemřel bývalý šéf Sony Nobujuki Idei

Zemřel bývalý šéf Sony Nobujuki Idei

Filip Svoboda

Filip Svoboda

7

Pod jeho vedením Sony uvedla PS2 nebo PSP.

Reklama

Společnost Sony oznámila, že 2. června zemřel na selhání jater ve věku 84 let Nobujuki Idei. Od roku 1995 zastával pozici prezidenta firmy, v roce 1998 se stal jejím generálním ředitelem a vedl ji až do roku 2005. V Sony ale pracoval už od roku 1960. V roce 2000 ho japonská vláda jmenovala předsedou Rady pro IT strategii, v rámci níž pomáhal budovat širokopásmovou internetovou síť v Japonsku.

Jako ředitel Sony se Nobujuki Idei zasazoval mimo jiné o globalizaci společnosti. Zaměřil se také na podnikání v oblasti digitálních sítí pod sloganem Digital Dream Kids. V herním odvětví pod jeho vedením debutovala roku 2000 konzole PlayStation 2 a později v roce 2004 PlayStation Portable. Už v roce 1996 se představily počítače VAIO.

„Zejména prozíravost a předvídavost, s níž předpovídal dopad internetu a aktivně se zapojil do digitalizace napříč Sony, mě dodnes udivují. Zkušenosti, které jsem [pod vedením Nobujukiho Ideie] získal, byly zlomovým bodem v mé kariéře a životě a v mnoha ohledech přímo souvisí s mým dnešním vedením společnosti,“ vzpomíná současný ředitel Sony Keničiro Jošida.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama