10 tipů ke God of War Ragnarök: Trpasličí vychytávky a nejlepší zbroje
Speciály God of War Článek 10 tipů ke God of War Ragnarök: Trpasličí vychytávky a nejlepší zbroje

10 tipů ke God of War Ragnarök: Trpasličí vychytávky a nejlepší zbroje

Pavlína Nouzová

Pavlína Nouzová

5
Platformy PlayStation PlayStation 4 PlayStation PlayStation 5

Usnadněte si záchranu světa.

Reklama

Kratos, Atreus a Mimir se letos na podzim vrátili s velkou slávou a už teď se chlubí nejvyšším počtem nominací na The Game Awards 2022. Akční adventura navazuje na svého čtyři roky starého předchůdce a v lecčem ho následuje, využívá nebo posouvá dál. Epická cesta s cílem zastavit konec světa a jeho znovuzrození je plná nových vedlejších úkolů, soubojových výzev, zbrojí nebo relikvií. Pokud si chcete hru udělat hned při spuštění trochu přehlednější, přinášíme pro vás souhrn tipů. Jestliže se ale chcete vyhnout jakýmkoliv spoilerům, neprohlížejte si moc detailně přiložené screenshoty ze hry. Recenzi si můžete přečíst zde.

1. Pusťte si shrnutí minulého dílu

Hned po spuštění vám hra nabídne krátké shrnutí dílu z roku 2018. Využijte ho, ať si připomenete ty nejdůležitější milníky v putování Krata a Atrea k nejvyššímu vrcholu všech světů. Video se věnuje i naprostému závěru a malbám, které dvojice spolu s Mimirovou hlavou našla. Právě ty jsou pro příběh Ragnaröku stěžejní. Pokud chcete detailnější shrnutí, naleznete ho ve videu v tomto článku.

2. Vyměňte křížek a kolečko

Hned na začátku je taky užitečné se trochu pohrabat v Nastavení. Jako první doporučuju prohodit křížek a kolečko. Tedy: nastavit kolečko na gamepadu pro uhýbání a křížek pro interakce nebo přelézání překážek. Z nějakého důvodu má God of War pocit, že by v tomhle měl jít proti většině ostatních her.

Nastavení přístupnosti ale nabízí ještě pár triků, které vám můžou velmi zpříjemnit hraní. Například automatické sbírání zdrojů v Kratově okolí. Některé aktivity zase připomínají naprosto triviální quick-time-eventy, kdy máte zběsile mačkat křížek (nebo kolečko, pokud nejste kacíři jako já a tlačítka si neprohodili). Nezní to úplně jako strhující zábava, že? Můžete si ale nastavit, aby místo mačkání stačilo tlačítko jen držet.

Další kolonky jsou pak pro ty, kdo mívají problém s navigací v prostoru. Lze třeba barevně zvýraznit interaktivní objekty jako řetězy nebo úchopy na šplhání. Nebo si zapnout, aby stisknutí pravé páčky na gamepadu Krata otočilo k jeho aktuálnímu cíli, což se hodí obzvlášť při řešení hádanek.

3. Zkoumejte, ale taky obcházejte

God of War není jenom o soubojích, ale i hádankách a agresivním, avšak uspokojujícím otevírání truhel se zdroji. Rozhlížejte se v nových lokacích, kterými právě procházíte. Pokud si všimnete odbočky, prozkoumejte ji a možná najdete užitečné topůrko na sekeru. Čím víc lootu, tím více možností vylepšovat Kratosovu výbavu.

Občas ale narazíte na místa, se kterými si nebudete vědět rady. Nebo Mimir dokonce zmíní: Bráško, tohle asi ještě neumíš. Týká se to především zlatých puklin a vzduchu tryskajícího ze stěn. U nich si počkejte, až Kratos získá určitý nástroj. To samé se týká některých truhel Norn. Vždycky má smysl vyřešit jejich hádanky, protože obsahují jablka a rohy medoviny zvyšující Kratovo zdraví a zuřivost. Pár z nich ale opět vyžaduje určitý nástroj. Nebojte se však, že byste o něco přišli - ke každé takové aktivitě a puzzlu se dá vrátit po dokončení hlavního příběhu.

Truhly skrývají lákavé odměny. Když vám ale Mimir naznačí, že tuhle ještě otevírat nemáte, zbytečně se s ní nezdržujte.
Truhly skrývají lákavé odměny. Když vám ale Mimir naznačí, že tuhle ještě otevírat nemáte, zbytečně se s ní nezdržujte.

4. Havrani vás odmění

Kdo by si nepamatoval ukřičené Ódinovy havrany z minulého dílu? Jedna z trofejí se dokonce pojila se sestřelením každého opeřence a pátrání po nich mohlo být pro leckoho frustrující. I v Ragnaröku se havrani vrací a pořád je více či méně zábavné hledat správný úhel na vrhnutí své zbraně. Tentokrát ale přinášejí malý bonus: za sestřelení dostatečného počtu havranů si můžete otevřít truhly ve světě Niflheim. Skrývají i velice užitečnou zbroj pro zhruba prostředek hlavního příběhu, a tak když zahlédnete třpytivého zeleného ptáka, nemilosrdně ho sejměte. Možná bude i rád.

5. Nejlepší zbroje

Když už jsem zmínila zbroje, pojďme rozpitvat ty nejlepší - i když to je samozřejmě velmi individuální. Základem je rozmyslet si, na jaké atributy cílíte. Pokud chcete rozdávat co největší rány, je to Síla. Pokud vás baví speciální, runové útoky, jsou to Obnovení a Runová síla. Taky nemusíte nosit celý set, protože výstroj na hruď, zápěstí a pas lze bez postihu kombinovat. A pokud se vám líbí statistiky, ale ne vzhled konkrétní sady, nevadí - můžete ho upravit.

Nidavellirská zbroj - nejlepší zbroj pro začátek hry. Je spojená s vedlejším úkolem Ve službách Ásgardu ve Svartalfheimu, kde po vás Mimir chce vypnout tři těžební zařízení. Zbroj umí například doplňovat zdraví.

Zbroj havraních slz - lze ji získat celkem jednoduše sestřelováním havranů (přímo pro ni ale není potřeba najít všechny). Její části například zvyšují efektivitu léčivých kamenů nebo vyvolávají léčivou mlhu, což se hlavně v první polovině hry hodí.

Lúndina ztracená zbroj - výborný set pro prostředek hry. Stačí najít kousky poschovávané ve Vanaheimu v questu pro trpaslici Lúndu a zbroj je vaše. Umí otrávit nepřátele a těží z boje beze zbraně.

Mániho zbroj moudrosti - zbroj, kterou jsem používala po většinu hry, ale Kratos je v ní poměrně křehký. Vypadá však skvěle, podobně jako jedna z niflheimských sad v předchozím God of War. Zbroj navíc zvyšuje Obnovení a Runovou sílu, takže vám umožňuje aktivovat jeden runový útok za druhým. Zvyšuje taky poškození čepelemi proti zmraženým nepřátelům a naopak. Střídání zbraní je tu základ.

Zbroj padlých hvězd - můj osobní favorit. Získáte ji ke konci hry sběrem žlutých krystalů, které následně vhodíte do kouzelné studny ve Vanaheimu. Trochu zdlouhavý postup, ale sada stojí za to, pokud rádi používáte runové útoky. Zbroj totiž redukuje poškození, které během nich Kratos (bohužel) dostává od nepřátel.

Zbroj Návodného světla - tuto zbroj lze získat celkem snadno v úkolu Návodné světlo, ale až v druhé polovině příběhu, když se vydáte hledat jisté sudičky. Set spojený s bohem války Týrem nabízí vysokou Sílu a Štěstí nebo občasné posílení ofenzivních statistik a šance na kritický zásah.

Steinbjörnova zbroj - výborný set pro plnění endgame obsahu. Kratovi zvýší Obranu na úplně absurdní úroveň a vytvoří z něj obrněný tank. Navíc si po ráně od nepřítele může doplnit zdraví. Získat ho je ale trochu komplikovanější a je vhodné najít si návod.

Zbroj berserků - sada, kterou získáte za zabití všech berserků, což je zřejmě nejtěžší endgame aktivita. V samotné hře si tenhle set zaměřený na Sílu proto moc neužijete, nicméně až Ragnarök dostane mód New Game+, rozhodně ho oceníte. Jeho schopnosti se týkají hlavně správně načasovaného používání relikvie.

6. Zastavte se u trpaslíků

Jakmile najdete zbroj, která sedí vašemu stylu hraní, vylepšujte ji. Levelování Krata funguje podobně jako v předchozím díle - každý upgrade zbroje zvyšuje i jeho vlastní úroveň a usnadňuje souboje. K těm nejvyšším upgradům jsou potřeba vzácné suroviny, které najdete třeba při výzvách v Muspelheimu. Vylepšujte také svoje runové útoky (k těm nicméně trpaslíky nepotřebujete), štít nebo zbraň parťáka.

A když už jste u toho, prodejte trpaslíkům zbroj, kterou nebudete potřebovat. Nebo nalezené artefakty - nijak z vaší sbírky nezmizí. Brok a Sindri pak nabízí ještě jednu vychytávku: truhlu, do které se “teleportují” přehlédnuté odměny. Nemusíte se tak bát, že přijdete o vzácnou surovinu, na kterou jste zapomněli, když jste opilí adrenalinem odkráčeli od zlobra se zlomeným vazem.

7. Neřešte tolik odemykání dovedností

Kratos a Atreus mají opět k dispozici záplavu schopností, které si kupují za zkušenosti. Postupně se jim pravděpodobně podaří odemknout všechny, a tak nad nimi nemusíte nijak dlouze rozjímat. Určitě se hodí všechny pasivní, které posilují určité útoky nebo přidávají Atreovy šípy. Nějaká schopnost se vám nelíbí? Sice už zkušenosti zpátky nedostanete, ale můžete ji v nabídce deaktivovat.

Navíc po splnění miniúkolů typu “zasáhni xkrát nepřítele zmraženou sekerou” si k některým chvatům můžete přidat booster, třeba v podobě ještě většího omráčení. Obecně: vše zaměřené na omráčení vám pomůže proti skupinám menších, zato otravnějších nepřátel.

Plnit miniúkoly u některých chvatů se vyplatí.
Plnit miniúkoly u některých chvatů se vyplatí.

8. Bojujte po svém

Najít si svůj styl boje musí každý sám. Jenže ne vše, co hra na první pohled doporučuje, je vhodné. Například lockování nepřátel se objeví mezi prvními tipy během tutorialu. Celkem rychle ale zjistíte, že v souboji s větší skupinou nepřátel je naprosto nepoužitelné, protože zaměřování přeskakuje z jednoho na druhého. Rozhodně se hodí naučit se bojovat bez mechaniky lock-on.

Zadruhé tu jsou runové útoky, které nejen že vypadají velmi efektně, ale rozdávají i solidní poškození. Během hry najdete několik skvělých speciálních útoků, které kolem vás třeba rozpoutají mrazivé tornádo. Jenže čím víc cool vypadají a jsou silnější, tím jsou jejich animace delší. A Kratos je během jejich provádění zranitelný. Předchozí díl nabízel skvělou Sindriho zbroj, která zvyšovala šanci na “nesmrtelnost” během runových útoků. Kratos ale zbroj evidentně prodal na díly a Ragnarök přináší jen podobnou, ale nikoliv všemocnou Zbroj padlých hvězd. Ve výsledku se tak vyplatí používat méně silné, zato svižné runové útoky.

Třetí “bitkařský” tip: vyzkoušejte občas boj beze zbraně. Jistě, vypadá nebezpečně. Ale pěsti umí omráčit nepřítele víc než sekera nebo čepele. Pokud jste navíc schopnosti ústřední dvojice zaměřili právě na omráčení, bude moci Kratos častěji provádět finishery pomocí stisknutí pravé páčky na gamepadu. A na rozdíl od runových útoků je během trhání hlav a lámání páteře nezranitelný.

Tenhle runový útok sice vypadá zatraceně dobře, ale během dlouhé animace je Kratos zranitelný jak kuřátko.
Tenhle runový útok sice vypadá zatraceně dobře, ale během dlouhé animace je Kratos zranitelný jak kuřátko.

9. Nezapomínejte na parťáka

Ať už jde o schopnosti nebo souboje, nezapomeňte na Atrea. Mnoho jeho dovedností je pasivních, a tak se vyplatí do nich investovat už jen proto, že na bojišti bude samostatnější. Dokáže pomocí speciálních útoků odlákat někdy i dva nepřátele najednou. Postupně během hry získá dva typy šípů - já se vydala cestou zelených, sonických, které jsou (ano, opět) zaměřené na omráčení.

Atreus také ovládá přivolání duchů zvířat jako třeba smečky vlků. Sice ve hře najdete účinnější věci, ale zapamatujte si jedno: až budete ke konci hlavního příběhu prozkoumávat Niflheim, určitě nepřehlédněte truhlu, ve které se skrývá přivolání jedné naštvané, vulgární veverky.

10. Vedlejší úkoly nejsou vedlejší

Při prozkoumávání světa ve snaze zabránit Ragnaröku narazíte i na mnoho vedlejších questů. Některé jsou klasické “najdi a přines”, ale mnoho z nich obsahuje zajímavé informace o vašich kumpánech nebo dokresluje variaci na severské legendy.

Určitě nevynechejte ty, které se týkají několika velkých uvězněných tvorů (Tíha řetězů, Tajemství písků, Píseň písků). Pak úkol spojený s rozzlobenou bohyní Freyou (Freyin chybějící klid), který vám pomůže pochopit víc její motivaci. S Mimirem a jeho milovanou valkýrou Sigrun (Sigrunina kletba) a dvojicí Atreových vlků (Zvířecí instinkty). Prosba dvojice álfů ve Svatyni álfů zase přinese zajímavé informace o jejich rase a zakázka na nalezení Tajemné koule, která patří trpaslici Lúndě, je prostě trochu… jiná.

Rozhodně nevynechejte vedlejší úkoly s podivnými medúzami.
Rozhodně nevynechejte vedlejší úkoly s podivnými medúzami.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama