Akcie společnosti Sony se v úterý propadly o 13 procent
Novinka Akcie společnosti Sony se v úterý propadly o 13 procent

Akcie společnosti Sony se v úterý propadly o 13 procent

Smazaný uživatel

Smazaný uživatel

1
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Důvodem je zpráva o akvizici Activision Blizzard společností Microsoft.

Reklama

Téměř o 13% se v úterý propadly akcie společnosti Sony, což odpovídá poklesu okolo 20 miliard dolarů. To rozhodně není malá částka, která by se dala přehlédnout. Důvodem, jak už asi někteří tušíte, je úterní nečekaná zpráva o tom, že společnost Microsoft kupuje Activision Blizzard. Tento pohyb akcií představuje největší propad společnosti Sony od října roku 2008. Pro srovnání, takové ceny akcií vydavatelů třetích stran, včetně společností jako je například Capcom, Square Enix, Electric Arts a Ubisoft, po oznámení akvizice prudce vzrostly.

K dohodě Activision Blizzard a Microsoftu se vyjádřila ve své výzkumné zprávě také společnost DFC Intelligence. Podle ní se dlouhodobě ukazuje, že Microsoft funguje na zcela jiné úrovni než Sony a Nintendo. "Sony a Nintendo mají obrovské zastoupení ve stávajícím herním byznysu, ale tyto dvě menší japonské společnosti se snaží hrát ve vyšším strategickém prostoru, kam odvětví směřuje. Jde spíše o to, aby Microsoft konkuroval společnostem Google, Amazon, Apple, Facebook a dalším. Tato akvizice by Microsoftu okamžitě zajistila solidní strategickou pozici," uvádí se ve zprávě.

Microsoft za společnost Activision Blizzard hodlá zaplatit 68,7 miliardy dolarů, což je největší transakce v herním průmyslu vůbec. Technologický gigant údajně plánuje i po předpokládaném dokončení převzetí v roce 2023 nadále vyrábět některé hry od Activision Blizzard také pro konzole PlayStation, a šéf Xboxu Phil Spencer prohlásil, že není jejich záměrem odvádět komunity od této platformy. Nicméně zde se hodí dodat, že Spencer se minulý rok podobně vyjadřoval před dokončením akvizice společnosti Zenimax za 7,5 miliardy dolarů. Ačkoliv dřívější dohoda o časové exkluzivitě titulů Deathloop a Ghostwire Tokyo pro konzole PlayStation nebyla porušena, dnes už víme, že budoucí velké hry od Bethesdy, jako jsou Starfield, Redfall a The Elder Scrolls 6, budou exkluzivní pro Xbox a PC.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama