Aktualizováno: EA uzavřela dohodu o akvizici Codemasters
Novinka Aktualizováno: EA uzavřela dohodu o akvizici Codemasters

Aktualizováno: EA uzavřela dohodu o akvizici Codemasters

Dominik Tománek

Dominik Tománek

31
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Jdou tím do finančního souboje s Take-Two Interactive.

Reklama

Aktualizace 14.12.

Spekulace údajném vstupu Electronic Arts do boje od Codemasters se dnes ráno potvrdily. EA oznámila, že společně s Codemasters se dobrali k dohodě o akvizici, jejíž dokončení by mělo proběhnout v prvním čtvrtletí příštího roku. Oproti původnímu návrhu od Take-Two se nabídka zvýšila o přibližně 250 milionů dolarů, částka je tedy nyní na 1.2 miliardách amerických dolarů.

Ředitel Codemasters Gerhard Florin řekl, že obě společnosti "spolu sdílejí ambici být lídrem v kategorii závodních her." Dále k tomu Florian uvedl:

"Cítíme, že tohle spojení by poskytlo prosperující budoucnost pro Codemasters a možnost našim týmům tvořit, vydávat a pečovat o lepší a větší hry s extrémně vášnivými fanoušky. "

CEO EA Andrew Wilson k tomu dodal:

"Náš průmysl roste, kategorie závodních her spolu s ním. Společně budeme směřovat k vedení nové éry závodní zábavy. Plná podpora technologie od EA, znalost platformy a globální dosah nám pomůže s růstem existujících franšíz a s vydáváním více závodních titulů, které budou definovat průmysl."

Jestli se opět něco v brzké době nezmění, tak pod EA se nově objeví značky jako F1, Dirt, Grid a Project Cars.

Vedení Codemasters se po akvizici měnit nebude. Generální ředitel Frank Sagnier a finanční ředitel Rashid Varachia tedy zůstanou, stejně tak celý zbytek managmentu. Podobně jako tomu mělo být u dohody s Take-Two.

 

Původní zpráva:

Minulý měsíc jsem vás informovali o možném prodeji britských Codemasters do područí Take-Two Interactive. Obě společnosti přibližně v polovině listopadu uzavřely formální dohodu o akvizici. Nabídka ze strany Take-Two se pohybovala (a nejspíš stále pohybuje) okolo jedné miliardy amerických dolarů (725 milionů liber). Dokončení by mělo proběhnout na začátku příštího roku, s tím že Codemasters by dále fungovali pod 2K a stávajícím vedením. Podle informací britské televizní stanice Sky News však do dohody možná vstoupila i třetí strana.

Podle nejnovějších zpráv totiž Electronic Arts přišli s nabídkou, která by Take-Two měla "vyřadit ze hry". Není zatím známo, jestli Take-Two chystají protinabídku, aby si nákup udrželi. Otazník se vznáší i nad nabízenou částkou ze strany EA.

Aktualizováno: EA uzavřela dohodu o akvizici Codemasters

Take-Two jakožto vydavatel momentálně nemá žádný závodní titul, proto se Codemasters zdají jako výborná "záplata na tuto díru". Na druhou stranu Electronic Arts mají se závodními značkami bohaté zkušenosti, ať už jde o Need for Speed či Burnout, které však cílí spíše na arkádový styl hraní. Že by se tedy EA chtěla přiblížit k "simulacím"?

Take-Two mají s EA zkušenosti už z minulosti, americký gigant s nimi totiž vedl debatu o jejich případné koupit. Po dlouhé sérii nabídek a schůzek se ale obě společnosti nedohodli a EA nabídku stáhla.

Je dost dobře možné, že jsem na začátku "přihazovací války". Tržní hodnota EA je skoro dvakrát větší než je tomu v případě Take-Two, už jen proto budeme situaci sledovat a o případných změnách a nových skutečnostech vás včas informovat.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama