Alan Wake 2 Novinka Alan Wake 2 bude mít díky novému updatu nižší HW nároky

Alan Wake 2 bude mít díky novému updatu nižší HW nároky

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Rozbor Digital Foundry potvrdil výrazný nárůst výkonu u řady GTX 10.

Reklama

Jednou z předností loňského survival hororu Alan Wake 2 je bezpochyby grafická stránka. Po Cyberpunku 2077 šlo teprve o druhý velký moderní titul, který implementoval path tracing, a vůbec první hru, jež využila technologii mesh shaderů, přestože ta je v rámci DirectX 12 Ultimate k dispozici už několik let.

Právě ta druhá věc ale způsobila, že HW nároky musely být vyšší než obvykle, neboť podporu DirectX 12 Ultimate mají pouze grafické karty Nvidia GeForce RTX 20 a výš, AMD Radeon RX 6000 a výš, případně samozřejmě Arc A od Intelu. A přestože i na ve své době velmi populární GTX 1060 hra nakonec rozjet šla, frame rate byl extrémně nízký.

To se nicméně už brzy změní. Vývojáři se rozhodli na optimalizaci ještě zapracovat a už tento týden dorazí nový update, díky němuž budou sníženy minimální HW nároky. Remedy nově uvádí grafiky Nvidia GTX 1070 a Radeon RX 5600 XT, původně to byly karty RTX 2060, respektive RX 6600.

Patch si v předstihu mohl vyzkoušet Alex Battaglia z Digital Foundry a výsledky jsou velmi pozitivní. Nárůst výkonu se navíc stupňuje podle toho, jak silnou grafiku máte. V nejnáročnější lokaci je to u GTX 1060 45 %, u GTX 1070 57 %, GTX 1080 nabízí 85% nárůst a GTX 1080 Ti dokonce dvojnásobný frame rate oproti starší verzi hry. Některé lokace pak byly vyloženě rozbité, takže například Mind Place běží i na GTX 1060 až třikrát rychleji.

Nejde nicméně o univerzální nárůst výkonu. Na kartách Radeon RX 500 stále hratelný frame rate nečekejte a u RX 5000 k příliš velkému nárůstu výkonu nedošlo. Na druhou stranu na nich ale hra už dříve běžela lépe než na Pascalu (GTX 10). Nejásejte ani, pokud máte ještě starší grafiku. Když se Richard Leadbetter z DF pokoušel titul rozjet na GTX 970, byl obraz úplně rozbitý a všechno problikávalo.

Naopak je ale zajímavé, že z optimalizace těží i některé moderní grafické karty, konkrétně řada Lovelace (RTX 40). Například u RTX 4070 naměřil Battaglia 14% nárůst výkonu a 6% při zapnutém path tracingu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama