Alan Wake 2 – když se spojí Resident Evil a Sherlock Holmes
Alan Wake 2 Novinka Alan Wake 2 – když se spojí Resident Evil a Sherlock Holmes

Alan Wake 2 – když se spojí Resident Evil a Sherlock Holmes

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Nedílnou součástí hry má být vyšetřování či správa inventáře.

Reklama

Aktualizace:

Na YouTube se objevila dvě videa plná nových záběrů.

Původní článek:

Marketingová kampaň pro Alana Wakea 2 se naplno rozběhla. Po traileru (podrobnější rozbor zde) na PlayStation Showcase jsme se na akci Summer Game Fest dočkali také krátké ukázky z hraní. Přímo na místě v Los Angeles se ale konají Play Days a v rámci nich je pro vybrané novináře k dispozici přibližně 30minutové "hands-off" demo. A přestože záběry tedy vidět nemůžeme, pomalu se k nám dostávají alespoň dojmy plné nových informací, jeden takový článek přinesl například magazín GamesRadar.

Hra běžela na PlayStationu 5 a podle redaktorky Sam Loverdige vypadala opravdu krásně. Marketingový šéf Remedy Thomas Puha ostatně nedávno prohlásil, že Alan Wake 2 bude nejhezčí hra tohoto roku. Tak uvidíme, jestli skutečně obstojí, až vyjde.

Ukázka začala v lese, kterým procházejí FBI agenti Saga Anderson, jedna ze dvou hlavních postav, a Alex Casey, jehož Alan Wake zřejmě "propsal" do reality, neboť jde o hrdinu z jeho knižní série. Jak už to tak v hororech bývá, rozhodnou se rozdělit, ale ještě předtím nám dá hra možnost si s Alexem popovídat a dozvědět se víc.

Zároveň se v této fázi odhalila poměrně důležitá část hry, o které Remedy zatím tolik nemluvilo – vyšetřování. Jistě, Sam Lake už několikrát zmiňoval, že budeme sbírat důkazy, rukopisy a další předměty, ale Remedy zachází ještě dál. Ve hře je totiž obdoba myšlenkového paláce ze Sherlocka Holmese, jenž má však fyzickou podobu a Saga se v něm může pohybovat. Právě tady agentka jednotlivé důkazy ukládá a pokračuje ve vyšetřování. Zároveň je zde možnost připomenout si cutscény, znovu si přečíst již zmíněné rukopisy, případně se dokonce dostat do mysli jiných lidí a dělat dedukce. Detektivní složka této hry je zkrátka podstatnější, než jsme dosud tušili.

Samozřejmě ale není jediná, vývojáři z Remedy hru označují jako svůj první survival horor a tím bezpochyby je. Náboje jsou omezenější a nepřátel o něco méně, nejde o tolik akční hru jako jednička. Soubojový systém jako takový ale první díl silně připomíná, Saga používá podobný úhyb a samozřejmě také baterku, jejímž světlem musíme nejprve zničit temnou slupku zdejších monster. Na konci dema je pak bossfight s agentem Nightingalem (jedna z důležitých postav prvního dílu, která se měla ve dvojce stát obětí vraždy), jenž má představovat jednoho ze silnějších nepřátel, tzv. Overlap Guardians, ze kterých musíme temnotu vysát opakovaně.

Jestli detektivní část připomíná Sherlocka, zbytek hratelnosti zní hodně jako Resident Evil. Oproti jedničce je zde poměrně výrazný gore, ostatně už v ukázce z hraní jsme mohli vidět stříkat z nepřátel krev. Jak už bylo zmíněno, náboje jsou omezené, ale zároveň se také budeme muset starat o inventář, který je rovněž omezen svou kapacitou. Léčit už nás nebudou lampy jako v prvním díle, ale místo toho Saga potřebuje skutečné léčení, kterým jsou prášky proti bolesti, pro hry od Remedy velmi ikonické.

Zároveň se po cestě budou nacházet speciální Break Rooms, kde si může hráč udělat manuální save, upgradovat zbraně (po cestě máme nacházet nové) či inventář. Zároveň je to místo, kde můžeme přepnout postavu, v tomto případě si tedy zahrát za Alana, to už ale bohužel součástí dema nebylo. Na těchto vybraných místech můžeme postavu přepínat libovolně a do jisté míry si tak pořadí příběhových sekvencí hráč určí sám. Jak dobře to bude fungovat, na to už si budeme muset počkat do samotné hry.

Alan Wake 2 vychází 17. října na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama