Alien Swarm – vesmírná havěť potřebuje zkrotit
Recenze Alien Swarm – vesmírná havěť potřebuje zkrotit

Alien Swarm – vesmírná havěť potřebuje zkrotit

Martin Cvrček

Martin Cvrček

14

Když v nějaké hře září logo firmy Valve, je to prakticky záruka kvalitního a spolehlivého titulu. I když si na Portal 2 i pokračování Half-Life počkáme ještě nějaký ten pátek, přichystalo si na nás toto studio ještě něco. To něco se nazývá Alien Swarm, a co víc, za tuto hru nemusí nikdo zaplatit ani korunu. A o co v tomto free titulu vlastně jde?

Reklama

Parta vesmírných mariňáků v akci

Základem Alien Swarm je spolupráce čtyř vesmírných mariňáků, kteří se probíjejí skrz zástupy vesmírných vetřelců v sedmi rozličných lokacích. Vše probíhá v izometrickém pohledu, nečekejte tedy žádnou klasickou FPS. Hra ani nemá pořádný příběh. Tady by byl stejně k ničemu, protože při masakrování všudypřítomné havěti by nebyl čas ho sledovat. Snad jediná věc, která v člověku vzbuzuje dojem, že ví, co dělá, je hlas jakéhosi Jacoba, který hráčům zadává úkoly a sem tam jim i pomůže svojí lodí. Bohužel, něco takového k řádné motivaci prostě nestačí a pro mnoho hráčů může být právě fakt, že téměř nevíte, proč to děláte, poměrně nepříjemný.

Aby se hra nepropadla do stereotypu, mohou si hráči vybrat mezi čtyřmi třídami, konkrétně Důstojníkem, Odborníkem na speciální zbraně, Medikem a Technikem. Důstojník je klasický voják, který převážně chodí a střílí, ovšem díky tomu je dost přístupný nováčkům. Odborník na speciální zbraně se soustředí převážně na netradiční kousky zbrojního arsenálu, Medik dává pozor, aby jeho parťáci jen tak nezemřeli a Technik je sice nejslabší, ovšem zřejmě nejdůležitější člen této party, protože hackování terminálů nebo počítačů je při postupu hrou životně důležité. A samy se ty počítače nahacknou.

Nepřátelské prostředí, nepřátelští brouci

Jak jsme zmínili výše, hra se odehrává celkem v sedmi lokacích. Téměř všechny jsou působivé a řemeslně vyvedené, hráč si užije sníh, kanály, potrubí či laboratoře, ovšem je tu jeden menší problém. Téměř ve všech lokacích panuje příšeří nebo rovnou tma, a člověku leckdy nepomůže ani minimapa v rohu obrazovky. Tvůrci se nejspíš snažili o jakousi děsivou atmosféru. Inu, kdyby hra byla čistokrevná FPS, určitě by to nebylo od věci. Vzhledem k izometrickému pohledu kamery vás však ve hře téměř nic nepřekvapí, nemáte se čeho bát, a tak je panující tma skutečně trochu zbytečná a nežádoucí. A čemu že vůbec čelíme v této zbytečné tmě?

Těžko říct, zda se opravdu jedná o brouky, takže jim říkejme prostě vetřelci. Většinou čelíte havěti, která má béžovou až hnědou barvu a 4 krátká chapadla, kterými do vás neváhají mlátit. Dále můžete na svých cestách hrou potkat i tlusté potvory plivající výbušné žluté kuličky, obry používající své ohromné končetiny jako štíty, ovšem nejnebezpečnější jsou malé zelené potvory, které mají s filmovými Vetřelci (resp. s jejich larvami) společného docela dost. Jejich nebezpečnost spočívá právě ve velikosti, a tak je kdekdo snadno přehlédne. Když se tak stane, mrcha vám skočí na hlavu, infikuje vás a vám nezbývá nic jiného, než se léčit tak dlouho, dokud infekce nezmizí. V těchto chvílích děkujete bohu (nebo komukoliv jinému, záleží na vyznání), že je v týmu medik. A když v týmu žádný doktor není, máte prostě smůlu. Tohle je jeden z mnoha příkladů nutné spolupráce a vyváženého týmu.

Ačkoliv hra netrpí mnoha technickými chybami, najde se jedna docela závažná. Pokud se na vás sesype zhruba 5 a více nepřátel, obraz se neuvěřitelným způsobem rozklepe, hráč naprosto ztrácí jakoukoliv orientaci a kontrolu nad situací, a tak se obrazovka zklidní až ve chvíli, kdy vám hra ve zpomaleném režimu ukazuje, že jste právě zemřeli. A jen tak mimochodem, do zpomaleného režimu se v průběhu hraní dostanete i ve chvílích, kdy neumíráte. V tomto slow-motion režimu hráči lépe kontrolují situaci, avšak vemte jed na to, že jakmile se hra zpomalí, čeká vás tuhý boj. Tedy, abychom si rozuměli. Vzhledem k tomu, že hra obsahuje 4 stupně obtížnosti vás na ty vyšší stupně čeká tuhý boj každou chvíli, ovšem krátce po zpomalení čekají na hráče potíže i na snadnou obtížnost.

Málem bychom zapomněli na jednu z nejdůležitějších vlastností hry, a tou jsou zbraně a různé pomocné předměty. Těch není vůbec málo, odemykáte si je postupně získáváním zkušenostních bodů a nových úrovní po vzoru mnoha jiných her poslední doby. Dostanete do rukou různé typy útočných pušek, brokovnic, pistolí nebo takové speciální kousky jako Tesla Gun, Sentry a důlní laser. Z předmětů máte k dispozici např. světlice, osobní lékárničky, přídavnou munici a další serepetičky, které vám postup trochu usnadní.

Source engine je sice starý, nikoliv však vysloužilý

Dostáváme se ke grafické stránce hry. Jak už bylo řečeno v podnadpisu, hru pohání starý dobrý Source engine se všemi jeho přednostmi. Čeká nás tedy pokročilý fyzikální model, věrně zpracovaná voda či výbuchy a mnoho dalšího. Všemožné instrukce jsou navíc převzaté z Left 4 Dead a ačkoliv vypadají stejně, fungují bez problému, takže proč ne. I zvuková stránka je poměrně kvalitní. Téměř všechny zbraně znějí dobře a uvěřitelně, a kvičení nepřátelských vetřelců také není nejhorší.

It’s done, marines!

Recenze se blíží ke svému konci, takže si to trochu shrneme. Alien Swarm není vůbec špatnou hrou. Nabízí dostatek kooperativní zábavy a věříme, že mnoho hráčů dokáže zaujmout na dost dlouhou dobu. Navíc, pro hráče Team Fortress 2 nabízí malý bonus, a to speciální „klobouk“ pro jakoukoliv z hratelných tříd. Bohužel, hra má ale nemálo chyb a stinných stránek. V začátcích bylo největším problémem připojení k serverům. To se naštěstí vyřešilo brzkým patchem, ale i tak si nemyslíme, že se z Alien Swarm stane nezapnutelný titul. Spíše má ambice na návykovou oddechovku pro hráče, kteří mají všedních her plné zuby. Ať už je to ale jakkoliv, hra je přeci jen zdarma, co víc si tak můžeme přát? Takže pokud vás tento titul zaujal, upalujte na Steam, stahujte a vyzkoušejte. Nic za to nedáte.

Alien Swarm – vesmírná havěť potřebuje zkrotit

Verdikt

Mistři z VALVe opět ukazují, že špatné hry prostě neumí. Tentokrát to sice není takový zázrak, na který jsme zvyklí, ovšem i tak se jedná o kvalitní titul, který stojí za vyzkoušení. Už jen díky faktu, že je kompletně zdarma.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

velké množství zbraní
izometrický pohled
snadná přístupnost
netradiční nepřátelé
bonus do TF2
je to zdarma
poněkud zbytečně ponurá atmosféra
rozklepaný obraz při krizových situacích
nepřehlednost prostředí
nulová motivace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama