Alpha Protocol - aneb kdo vystřídal Bonda
Preview Alpha Protocol Článek Alpha Protocol - aneb kdo vystřídal Bonda

Alpha Protocol - aneb kdo vystřídal Bonda

Roman Bičan

Roman Bičan

Přestože se u nás Alpha Protocol objeví již velmi brzy, pojďme ještě společně nahlédnout pod pokličku informací a udělat před konečným vydáním poslední shrnutí.

Reklama

O Alpha Protocolu (dále jen AP) jste už nepochybně slyšeli. Nikoliv však proto, že by jej doprovázel monstrózní marketing, který by oslovil i hráče nemající RPG žánr v malíku. Jestliže si vzpomínám dobře - paměť mi stále slouží -, toto špionážní RPGčko mělo na herní publikum zaútočit svými triumfy již na začátku roku 2009. Občas se sice stane, že původní termín nelze splnit kvůli nedodělanosti případně dalším nepříjemným vlivům, nyní je ovšem už téměř půlka 2010 a AP stále nikde.

Datum vydání bylo posunuto na podzim minulého roku, odkud jej však vydavatel opětovně hodně rychle přesunul. V tak drtivé konkurenci by zkrátka titul podobného ražení zapadnul až velmi snadno. Nyní je finálním termínem 28. května, což by mělo na 99% klapnout. Zbývající procento označuje buď konec světa a nebo krach SEGY. Přiznejme si to, druhá možnost je pravděpodobnější, přesto mizivá.

Výše padlo, že Alpha Protocol spadá pod roušku žánru RPG, což není tak úplně pravda. Pokud jste hráli druhý díl Mass Effectu, víte, že spíš než RPG se tento titul řadil k akcím. Stejně je na tom i AP, které má obsahovat celou řadu akčních pasaží s tím, že bude záležet i na dovednostech naší postavy. Řekněme, že se jedná o akci z pohledu třetí osoby s použitím RPG prvků v hojném měřítku. Na druhou stranu ale očekávejte, že se potkáte se spoustou NPC, s nimiž si pár chvil pokecáte. Čistě akčním nadšencům tedy AP moc dobře neposlouží.

Thorton, Michael Thorton

Abychom nabyli statusu gold, je třeba zmínit, že je AP špionážní akční RPG, v němž se chopíte role mladého agenta Michaela Thortona. James Bond to sice není, může se mu ovšem alespoň svým chování podobat. Příběhová kulisa započně poměrně tradičně - Michael se stává obětí velkého spiknutí, a proto se musí distancovat od svých kontraktů a celé záležitosti se podívat na zoubek sám, bez pomoci svých přátel. Celá armáda a vládní policie si na něj dělá zálusk, je tedy čistě na nás opětovat útok a přijít celému nedorozumění na kloub.

Hlavní devizou celé hry má být možnost řešení veškerých akčních situací dle vlastního uvážení. Vyhovuje vám raději všechny nepřátele odprásknout, přitom natropit zmatek a nedopočítat se vystřelených nábojů? I pro vás je zde místo, samozřejmě to není zrovna nejlepšení řešení. Daleko účinější je schovávat se ve stínech a znepřátelence škrtit či omráčit a vyřadit je tak ze hry po tichu a bez sebemenších potíží. Autoři se dušují, že příběh půjde proběhnout několika odlišnými styly, přičemž lze napodobit jak elegantního Jamesa Bonda, tak Jasona Bourna a Jacka Bauera.

Talenty nejsou nikterak těřkopádne, přesto však účiné. Na výběr dostaneme z celkem deseti odlišních kategorií, které nalajnují náš způsob řešení prekérních situácí. Do každého dovednostního stromu hodíme jen deset bodů a tím pro nás celá tato alchymie končí. Zkušenosti se přičítají, jak mrtvoly padají, takže se není čeho bát. Jakmile dosáhneme maxima, stane se z nás mistr svého oboru, pro nějž slovo "omyl" neexistuje (Johny English ví svoje).

130 hodin dialogů

Každé správné RPGčko obsahuje kvanta rozhovorů, které zaberou sposty času. Vzhledem k tomu, že AP není čistokrevné RPG, rozhodli se tvůrci tento aspekt překopat k obrazu svému. Namísto klikání a vybírání z několika možných odpovědí se nám vše promítne jako video. Před každým rozhovorem si nicméně vybereme styl, jímž Michael na otázky odvrátí. Působí to inovátorsky, avšak ne úplně každému to musí sednout. Celkově je nahráno 130 hodin dialogů, což je opravdu obrovité číslo. Je sice pravdou, že uslyšíme jen malou část, i tak mě to trochu děsí.

V moderním světě se podíváme do studené Moskvy, Říma, Taipeie a rovněž do smyšleného města někde v Saúdské Arábii. Každá lokace nám poskytne útočistě. Dům, v němž si půjde hru uložit, přečíst emaily (zadávání hlavních i vedlejších misí) a taktéž se vyzbrojit novými zbraněmi. Ty půjdou mimochodem vylepšovat různými modifikacemi, kterých AP nabídne požehnané množství.

Vyzbrojení proběhne před každou misí, abychom si nabrali potřebné serepetičky a vyrazili do akce plně připraveni. Z všemožných informací si uděláme obrázek, jaký vercajk bude pro daný kontrakt ideální. Důležitou roli totiž sehraje právě vybavení, kdy se nevyplácí brát s sebou naprosto nepotřebné věci, jež zaberou místo naopak životně důležitým. Nemá cenu tahat samopal s municí někam, kde je podle všeho minimum obránců. V takové situaci je nejlepší sbalit osobní pistoli, pár zásobníků a různé špionážní věcičky.

Coming soon

Obsidian Entertainment to s příběhovou linkou myslí opravdu vážně - čekají nás celkem tři odlišné konce, což bude určitě motivovat k znovudohrání celé hry. V současné době samozřejmě nemůžu AP nijak hodnotit a byl bych velice rád, kdyby uspěla a nabídla nám skvělou zábavu. Nicméně se musím přiznat, že mě osobně vůbec neoslnila a ani nenavnadila. Chcete-li si AP předobjednat, doporučuji vám nejdříve vyčkat na první recenze a zařídít se až dle jejich verdiktu. Či si počkat na demoverzi. Ať už se těch několik odkladů vyplatilo nebo ne, Alpha Protocol u nás v profesionální české verzi vydá CD Projekt 28. května.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama