Anarchy Reigns – a pak, že doping je zakázaný
Preview Anarchy Reigns Článek Anarchy Reigns – a pak, že doping je zakázaný

Anarchy Reigns – a pak, že doping je zakázaný

Daniel Kremser

Daniel Kremser

5

Her, u kterých se dá jen vypnout mozek a nerušeně relaxovat není nikdy dost. Tím tuplem, když je dělají autoři Bayonetty!

Reklama

Jak je v poslední době zvykem, řítí se na nás další konzolová exkluzivita, a že to tentokráte bude pořádná jízda. Ostatně, co jiného od hochů z PlatinumGame čekat. Bayonetta byla prostě bláznivá záležitost, kterou se mnoho lidí nebálo označit za ujetou. Druhý projekt, Vanquish, na tom byl podobně. Ale taky to byly po čertech dobré hry, jež si odnesly skvělá hodnocení. Proto není divu, že jsme na nový počin těchto autorů jak se patří zvědavi. Zvláště pak, když vezmeme v potaz, že Anarchy Reigns bude sázet na multiplayer.

Tohle už tu bylo snad milionkrát

Anarchy Reigns nás vezme do daleké budoucnosti, kde jsou veškeré zdroje surovin téměř vyčerpány a světové mocnosti se topí až po uši ve svrabu nelítostné války. A jak už to tak bývá, samozřejmě si to až do dna vyžerou ti, co jsou v tom nevinně. Chudé země třetího světa pro změnu nelikvidují tanky nebo letecké pumy, ale jednu po druhé je kosí neznámý virus. Jeho děsivé řádění se lidstvu nakonec podaří zastavit jen díky nano-technickým úpravám vlastních těl. Zajímavá story, co říkáte? Ne, teď si děláme srandu. Sice je to dost klišovité, ale na příběh se tady prostě nehraje.

Kampaň nás vezme do města Altanbra. Ano, slyšíte dobře, skutečně mluvíme o singleplayerovém příběhu a to i navzdory tomu, že hra byla původně oznámena jako multiplayerová bojovka. Ale spět k Altanbře. Městu, jenž si bralo inspiraci doslova kde se dalo. Neunikneme tak jakési variaci na Golden Gate Bridge, nebo širokým, dolů se svažujícím bulvárům. Zažijeme krvavé fighty na Times Square, nebo budeme dlouhé hodiny bojovat o každou temnou uličku Bostonu. Nečekejte však žádné věrné repliky, ale spíše silně upravené scenérie k obrazu designérů.

Slíbena je dokonce i průmyslová čtvrť plná skladišť těsně přiléhající k přístavu. Zahraniční novináři, kteří již měli tu čest hru vidět v pohybu, hovoří o slušné rozloze bez nějakých otravných neviditelných bariér a pár slov bylo utroušeno i o překvapivě slušně zničitelném prostředí. Co třeba realitou inspirované praskání asfaltu nebo detailní demolice fasád? Prostě je toho hodně!

Všechno být best nemůže

Hra sází na japanofilní styl lehce ovlivněný moderními západními hrami. Grafický kabátek bude spíše průměrný, ale zato svůj. Hrdinové jsou lehce šmrncnutí komiksem a určitě v nich jen tak nepoznáte tolik provařené postavy od DC Comics nebo Marvela. Tam, kde postavy sázejí na stylizaci se snaží být prostředí co nejblíže realitě. Bohužel asi není grafika zrovna to, na co bychom se měli nějak extra těšit.

Tím největším lákadlem přece bude frenetická hratelnost plná neutuchající akce. Během hry jednoho hráče nám společnost bude dělat trochu výstřední silák Jack. Ten má netypicky místo ruky neúměrně velkou motorovku, s níž se to bude porcovat jedna báseň. S tímto hrdinou jste se mohli potkat v Madworld, z něhož si Anarchy Reigns bere mnohé.

Plnohodnotný singleplayer nebude

Hlavní náplní bude samozřejmě plnění úkolů, a jak jinak, než mlácením nekonečného počtu nepřátel. Pravděpodobně to zní dost stereotypně, ale slíben je inovativní systém boje, jenž údajně hravě předčí i skvělý soubojový systém z Bayonetty. Prim tak budou hrát masivní střety s několika protivníky, kde ale jen jednoduchou kombinací několika kláves hravě vytvoříte zkázonosná komba, která by vám leckdo záviděl. Vlastně lze použít pouze kombinaci lehkého a těžkého útoku v kombinaci s blokem, chycením a speciální vlastností. Rozhodně bude ještě zajímavé, jak se s tím vývojáři poperou a nastaví laťku tak, abychom se skvěle pobavili.

Celá singlová kampaň sice vůbec nezní špatně, ale něco nám říká, že bude plnit jen funkci jakéhosi tutoriálu a jádro pudla bude bezpochyby až v multiplayeru. Ostatně hra byla původně oznámena jako multiplayerový počin. Hned z kraje musím podotknout, že zážitek ze hry více hráčů by měl být naprosto odlišný od jiných bojovek, kde se jen mlátí dvě postavy v aréně.

Anarchy Reigns přichází snad s nekonečným výčtem jednotlivých herních módů a jasně tak vysílá ke hráčům vzkaz: "U mě se rozhodně nudit nebudete."

Lidi jsou prostě lidi

Za zmínku určitě stojí mód Battle Royal. Jak dává sám název tušit, zřejmě se bude jednat o vlajkovou loď multiplayeru. Princip je velice jednoduchý. Hra vhodí skupinku osmi hráčů na obrovskou mapu a řekne: jen se hezky mydlete. A jen si představte, jak musí být zábavné mlátit se na interaktivním plácku, který skýtá až nečekaně možností, jak soupeře roznést na kopytech.

Nebude to však pouze o takovýchto masivních bitkách. Pokud dáváte přednost komorní atmosféře, můžete se vrhnout klidně jen na souboj jeden proti jednomu v duchu nestárnoucích klasik. Pomyslnou třešničkou na již tak pořádně masivním dortu je pak mód kooperace.

Není přece nic lepšího, než si zařádit s partou dobrých kamarádů. Po boku svých věrných se postavíte proti hordám umělou inteligencí ovládaných nepřátel. Intuitivní režisér podobný tomu v Left 4 Dead by měl zajistit vyrovnanou hru bez zbytečné frustrace. Navíc, pokud budete sehraní a půjde vám to dobře, určitě vás neminou různé ztěžovací prvky. Například taková černá díra vedoucí do pekla rozhodně moc přívětivě nezní.

Je libo ženská či muž?

Už jsme tady celkem důkladně probrali snad všechno, ale na samotné postavy by se málem zapomnělo. Tak hurá na to! Bohužel zatím nebyli autoři tak sdílní, jak bychom si asi přáli, proto se musíme spolehnout především na trailer a gameplay záběry. Ty odhalují kromě hlavního hrdiny Jacka ještě pětici s největší pravděpodobností multiplayerových postav.

Pánskou část publika určitě zaujme sexy elementárka Sasha disponující doslova ledově ostrými zbraněmi nebo Matilda, ladně se měnící v ostnatý bič. Samozřejmě ale nebude chybět mužská síla, kterou hrdinně ponese například Zero, nebezpečně se ohánějící dvojicí pekelně ostrých katan.

Designér Hideki Kamiya dokonce lehce naznačil, že by se ve hře mohly objevit i starší postavy z univerza PlatinumGames. Tak co? Máte chuť si zase střihnout jeden level za Bayonettu a prostřílet podpatky nepřátelům hlavy?

Krystalická zábava?

Tak tahle hra si jednoznačně musela něčeho šlehnout. Tak nabušený mix jsme už neviděli dlouho a bude určitě zajímavé sledovat, jak hra nakonec dopadne. Inovativní přístup ke starým bojovkám zní více než skvěle a věříme, že minimálně v multiplayeru to bude dlouho nekončící zábava.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama