Arma 2: Army of the Czech Republic – pořádná česká stopa
Arma 2: Army of the Czech Republic Recenze Arma 2: Army of the Czech Republic – pořádná česká stopa

Arma 2: Army of the Czech Republic – pořádná česká stopa

Martin Cvrček

Martin Cvrček

31

Bohemia Interactive z ničeho nic vydalo nové a s největší pravděpodobností opravdu poslední DLC pro Armu 2. Válka ještě nekončí.

Reklama

Když bylo vydáno poslední DLC pro Armu 2, Private Military Company, všichni měli vzato, že jde o vůbec poslední přídavek. Dokonce se mluvilo o úplném konci značky Arma. Jak ale ví každý válečník, situace se mění každou chvíli. I proto se chystá Arma 3, a druhý díl se znovu dostal na výsluní díky módu DayZ. Možná až příliš populární zombie survival však není jediný důvod, proč se k Armě 2 ještě vrátit. S nedávno vydaným DLC totiž do hry napochodovala plnohodnotná česká armáda, která toho může nabídnout mnohem víc, než co nám ukazují média. Alespoň z herního hlediska.

Povstalci dokážou vždycky zatopit

Stejně jako předešlé přídavky, i Army of the Czech Republic se může pyšnit hutnou kampaní. Ta sice není svázána žádným příběhem (stačí vám, že většinou naháníte různé povstalce), může se ale pyšnit něčím jiným, a to nesmírnou variabilitou. V každé z devíti misí, které vám často zaberou i necelou hodinu, děláte pokaždé něco jiného. Z počátku pronásledujete povstaleckého velitele, jindy je třeba vyčistit pohoří plné nepřátelských ležení, jednou dojde i na pilotování ikonického vrtulníku Mi-24 Hind, zkrátka je pokaždé o zábavu postaráno, a nikdy vlastně nevíte, co vás čeká příště. Mě osobně utkvěly v paměti tři výjimečné mise. V jedné z nich máte k dispozici jednotku vojáků v Panduru, a máte za úkol vyčistit několik pozic plných povstalců. Ti jsou proti vám ve většině případů bezmocní, takže jste něco jako jezdec apokalypsy, a nepřátelé z řad ČDKZ před vámi jen bezmocně utíkají. Pandur dokonce celou misi plně funguje, ani mu najednou nedojde munice, což je vzhledem k jejich neblahé pověsti mírně zarážející.

O něco později čeká hráče scénář, jenž je sice krátký, ale o to více unikátní. V roli jedné z hlavních postav, seržanta Kouby, se totiž stanete psovodem s cílem chytit pár uniklých nepřátel. Pátrací pes je rozhodně jednou z nejpříjemnějších novinek přídavku, nepřátelé navíc z kontaktu s krvelačným vlčákem nikdy nemají radost, tím si můžete být jistí. Třetí mise, jíž jsem si opravdu užíval, uzavírá celou kampaň, a zároveň poskytuje něco ještě víc výjimečného než stopařského psa, a to zcela zatopené město, kdy máte za úkol řídit člun a zachraňovat ze střech domů nebohé civilisty.

Kampaň o devíti misích sice postrádá souvislý příběh, nabízí ale nesmírnou variabilitu, díky níž je každá další mise překvapení

I díky těmto misím je kampaň nového přídavku opravdu unikátní, i na poměry série Arma. Zvlášť když se odehrávají v novém prostředí. Občas sice navštívíte Takistán, hlavní roli však hrají dvě oblasti inspirované Českou Republikou, a to Bukovina, a o poznání větší Bystřice. Na rozdíl od Černarusi, která byla taktéž vytvořena na základě ČR, ale občas působila docela rusky, mají obě oblasti vyloženě českou atmosféru, především díky typickým stromům a celkově jasné a otevřenější krajině. Tedy, s jednou výjimkou. Všechny nápisy v obou mapách jsou totiž v azbuce, což dojem z typického českého prostředí nijak neposiluje. Nápisy na domech se pochopit dají, zvlášť když jsou všechny budovy vypůjčeny z Černarusi (což paradoxně nijak nevadí) a člověk si jich většinou nevšimne. Ale cedule a ukazatele v azbuce? To vážně moc česky nepůsobí. Jinak jsou ale obě mapy propracované, a je radost v nich válčit. O celé kampani se dá říct ještě jedna věc, byť nijak pozitivní. Ani nový přídavek se totiž nevyhnul řadě bugů. V první misi mi jeden voják pořád odmítal nastoupit do auta, sem tam hra spadla, při letu Hindem občas začala samovolně rotovat kamera, a fakt, že při misi v zatopené oblasti lze některými objekty projíždět jako by to byl vzduch, také není nijak úsměvný.

Uklidňující pohled na českou techniku

Samozřejmě nechybí ani pár samostatných scénářů, konkrétně čtyři. Jeden z nich je klasický, máte za úkol dělat doprovod dvojici civilistů, v další si můžete proběhnout překážkovou dráhu (podobný styl jako dráha v rámci úkolů Zbrojnice), s třetí misí se dostanete na střelnici s možností nahánět co nejvyšší skóre, a poslední scénář je ukázka veškeré techniky, kterou můžete i na vlastní kůži vyzkoušet. A že je co zkoušet. Pandur, pouštní transportér Dingo, náklaďák T810, stíhačka L-159 Alca, BVP, modernizovaná verze tanku T72, vrtulníky Mi-24 a Mi-17, dokonce nechybí ani doplnění civilní techniky, konkrétně Škoda Octavia. Všechno je klasicky dostupné pro hrátky v editoru, stejně jako obě mapy i nové pěší jednotky, disponující novými zbraněmi, mezi nimiž dominuje 805 BREN a Scorpion EVO. Zbraně i technika jsou vymodelovány do posledního detailu, stejně tak Bohemia Interactive znovu exceluje ohledně výjimečně přesvědčivého ozvučení. Díky detailnosti každého nového prvku české jednotky nijak nezaostávají za staršími kolegy. Zaostávat mohou jen z hlediska hlasů. Vojáci jsou sice nově nadabováni, ale pořád mluví jako stroje stylem „třetí, čtvrtý, přesun, půl kiláku, od nás“. I když, hlavně že vůbec mluví česky, kromě toho pokulhává jen dabing některých vojenských hlášení, samotné dialogy nejsou namluveny nijak zle.

Veškerá nová technika je zpracována do nejmenších detailů, včetně popracovaných interiérů a odpovídajících zvuků, takže si udržuje vysoký standard série Arma.

Army of the Czech Republic dokonce rozšiřuje i možnosti tvorby vlastních misí. Tentokrát však nemluvím o editoru jako takovém, byť i v něm si lze s novými jednotkami užít kopec srandy. Mluvím o možnostech nastavit si vlastní misi podle určitého předdefinovaného motivu, což spadá pod Samostatné mise. Nejen že si můžete vytvořit jakýkoliv scénář s využitím loveckého psa, ale po vzoru již zmíněné poslední mise v kampani lze zatopit jakoukoliv oblast na jakékoliv mapě. Takže nejen Bystřice a Bukovina, ale i Černarus, Takistán, Proving Grounds, prostě všechno, navíc lze nastavit i výšku hladiny. Na jednom screenu můžete vidět výřez z mapy, jemuž dominuje modrý čtverec. Ten stačí kamkoliv přesunout, a máte solidní záplavy. Jednoduché, ale účinné. Zatopený Černogorsk rozhodně patří mezi nesmírně atmosférická místa, i když je jasné, že přímí účastníci povodní v roce 2002 asi tuto možnost moc vyhledávat nebudou. Podobným způsobem jde každopádně vytvořit i vlastní scénář s pátracím psem.

Konečně můžeme být na naši armádu hrdí

Ve výsledku jsem si průchod novým přídavkem opravdu užil, a vám ho můžu jen doporučit. Za 249 Kč dostanete nesmírně variabilní, propracovanou a rozsáhlou kampaň, doplněnou o čtveřici samostatných scénářů, dvě rozsáhlé mapy z českého prostředí, množství autentické techniky a zbraní, to všechno korunují nové featury v podobě pátracích psů a možnosti zatopit jakoukoliv oblast a pak si hrát na všemocného záchranáře. Zážitek vám může narušit jen několik bugů, fakt, že kvůli textům v azbuce není české prostředí úplně české, stejně tak by neuškodil větší počet klasických samostatných misí, kde by dostal prostor zbytek nového arzenálu. Pokud však máte rádi Armu 2, určitě se přes tohle všechno přeneste, budete totiž skvěle odměněni. Navíc ukazuje, že naše armáda a především její technika není hodna jen posměšků, což nejnovějšímu přídavku také trochu nahrává do střelným prachem zaprášených karet. Army of The Czech Republic z vás zkrátka vytěží veškeré vlastenectví, a navíc každému jasně ukáže, že Arma 2 stojí za pozornost i kvůli něčemu jinému, než zombie. Pokud je tedy ACR opravdu poslední oficiální přídavek, vzdejme hold Bohemia Interactive za to, jak dlouho druhou Armu podporovali. Vřelé díky za tři roky jedinečného válečného řádění. Zvlášť když ho uzavřel tak skvělý přídavek, na nějž může být každý Čech hrdý.

PS: Pokud si chcete přídavek vyzkoušet, ale nechce se vám za něj ještě platit, sáhněte po nejnovějším patchi, jenž do hry přidá Lite verzi celého ACR, s tím rozdílem, že chybí všechny mise a textury i zvuky všech modelů jsou v nižší kvalitě. Stejně jako v případě předešlých DLC.

Arma 2: Army of the Czech Republic

Verdikt

Arma 3 se sice nezadržitelně blíží a všichni stále šílí okolo DayZ, ale Arma 2 si zaslouží pozornost i díky Army of the Czech Republic, jenž dělá čest celé Armě i naší armádě. Jestli máte v sobě alespoň trochu válečného nebo vlasteneckého ducha, budete určitě litovat, pokud nový přídavek minete.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

variabilní a rozsáhlá kampaň
propracované jednotky a zbraně
atmosféra map Bystřice a Bukovina
pátrací psi
možnosti záplavových scénářů
Pandury se konečně mohou řadit mezi spolehlivou techniku
několik bugů
nápisy v azbuce
klasických samostatných misí mohlo být více
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama