Arma 3: Helicopters - válka z ptačího pohledu
Arma 3 Recenze Arma 3: Helicopters - válka z ptačího pohledu

Arma 3: Helicopters - válka z ptačího pohledu

Martin Cvrček

Martin Cvrček

21

První velké DLC pro Armu 3 je už několik dní venku a přináší množství bezplatného obsahu a o poznání méně placeného obsahu. Má za něco takového smysl platit?

Reklama

Je libo nové vrtulníky?

Jak jste se mohli dočíst už v dojmech z hraní prvního velkého DLC pro Armu 3, Helicopters je sice brané jako placený přídavek, ale zároveň přináší velké množství bezplatných novinek. Nejprve však pojďme zhodnotit to, co dostanete, pokud se rozhodnete platit. Alfou a omegou celého přídavku jsou samozřejmě dva nové vrtulníky, a to CH-67 Huron pro NATO a Mi-290 Taru pro CSAT. Můj názor na ně se od návštěvy Bohemia Interactive rozhodně nezměnil a stále je považuji za propracované a detailní stroje, s nimiž je zábava létat. Navíc jsou dostupné ve více variantách. V případě Huronu, inspirovaném klasickým Chinookem, se mění jen barva a ve hře lze létat s černou nebo se zelenou verzí, nicméně Taru je ve hře hned v osmi variantách zahrnujících nákladní, přepravní, muniční nebo zdravotnickou verzi. Nemluvě o tom, že lze s pomocí skriptu nahradit vzor frakce CSAT černou barvou.

Hlavní ale je, že jsou obě helikoptéry skutečně využitelné. Pokud byste o tom pochybovali, mohla by vás přesvědčit speciální showcase mise, v níž usednete do kokpitu Huronu a dostanete za úkol přepravit munici, poškozené vozidlo a jednotku vojáků. Tahle mise vás snadno a rychle seznámí s úlohou takové létající bestie v boji a navíc představí jednu z bezplatných novinek, a to funkci sling loading, ke které se vrátím později.

Další placenou novinkou jsou nové časové výzvy, které prověří vaše letecké schopnosti. Na první pohled se zdá, že prolétnout několik kruhů nemůže být nějak těžké, ale jakmile vás honí šibeniční časomíra a navíc zjistíte, že jsou kruhy umístěné v dost rafinovaných pozicích, rychle vystřízlivíte. Časové výzvy zkrátka nenesou takové jméno pro nic za nic a s největší pravděpodobností se u nich opravdu zapotíte, pokud se budete snažit o dosažení co nejlepších časů reprezentovaných bronzovou, stříbrnou nebo zlatou medailí. Útěchou v případě neúspěchu pro vás může být to, že jsou výzvy zpravidla zasazené do velmi pěkných částí ostrova Altis, takže vás čeká alespoň hezká podívaná.

To nejlepší je zdarma

Dvěma novými vrtulníky, showcase misí a časovými výzvami však výčet zpoplatněných prvků končí a naprostá většina obsahu tohoto DLC je tak zdarma jakožto součást patche 1.34. Dokonce i první z pěti časových výzev je přístupná všem hráčům, stejně jako civilní vrtulník M-900, který v časovkách používáte a který vám možná připomene Take On Helicopters. Nic vás nebude stát ani množství statických a solidně zpracovaných objektů, zpravidla spojených s tématikou vrtulníků a použitelných v editoru, a nová (a povedená) hudební stopa, která mimo jiné doprovází trailer celého přídavku.

Především vás ale nebudou nic stát tři nové a dost zásadní funkce. První z nich je výše zmíněný sling loading, tedy možnost zavěsit na podvozek vrtulníku náklad, ať už jde o drobnější vozidla nebo třeba kontejnery s municí. I díky přehlednému zpracování asistenta pro nakládání je používání této funkce v podstatě hračka a neshledal jsem v jejím případě žádné problémy. Zkrátka funguje a v boji nabízí široké využití. Totéž lze říct o druhé novince, střílení z vozidel. Věřím, že si asi všichni dokážete představit, co vás v tomto případě čeká, nicméně je třeba říct, že se střelba z vozidel neomezuje jen na několik vrtulníků, u nichž je taková možnost zcela logická. Střílet můžete i z člunu nebo z off-road auta.

Třetí nová funkce se skrývá pod názvem RotorLib a přináší do Army 3 vylepšený letový model založený na modelu Take On Helicopters. Příznivci autentičtějšího létání si tak konečně přijdou na své, v případě RotorLib je totiž slovo autenticita opravdu na místě. Což ale zároveň znamená, že je létání nyní mnohem komplexnější a náročnější. A to do takové míry, že bych si netroufnul používat tento model v kombinaci s myší a klávesnicí, RotorLib přímo vybízí k oprášení nějakého staršího joysticku nebo podobně zaměřené periferie. Nikdo vás naštěstí nenutí nový model používat, je zcela dobrovolný a nejprve je třeba ho aktivovat v nastavení hry, jinak lze bez omezení používat klasický, jednodušší model.

Díky Helicopters však dostanete zadarmo ještě rozšíření herních tutoriálů, samozřejmě zaměřené na vrtulníky. Ve čtyřech nových kurzech v prostředí virtuální reality se vás vývojáři pokusí naučit základní ovládání, používání zbraní, zvedání nákladu pomocí lan, nízký let, tankování nebo bezpečné přistání v případě vážného poškození helikoptéry. I tyto tutoriály musím pochválit, protože skutečně dokážou člověka něco naučit. Sice se považuji za veterána série Arma, přesto mi třeba zmíněná zkouška bezpečného přistání přišla vhod.

Na závěr je třeba zmínit nový multiplayrový mód nazvaný Podpora a prezentovaný třemi oficiálními misemi pro šest hráčů. I tento mód se zaměřuje na úlohu vrtulníků v boji a postaví vás do role pilota v bitvách fungujících na principu zabírání sektorů vojáky ovládanými umělou inteligencí. Během letu přitom dostáváte úkoly spočívající hlavně v převozu vojáků a dodávce zásob, nicméně se lze s trochou snahy pustit do boje nejen s jednotkami ovládanými umělou inteligencí, ale také s ostatními hráči. Po oživení se totiž ocitnete na letišti, na němž si lze vybrat mezi vrtulníky určenými jen pro náklad a mezi těmi umožňujícími trochu toho střílení.

Samozřejmě zde najdete také Huron a Taru, nicméně jejich řízení je vyhrazené jen vlastníkům DLC, ostatní hráči mohou nastoupit maximálně jako pasažéři. Toto pravidlo se vztahuje na celou hru, ne jen na mód Podpora. Kromě vrtulníků si lze každopádně vybírat také úkoly, které budete plnit, takže se i o tomto módu dá říct, že je dost svobodný a otevřený a snaživé piloty určitě jen tak neomrzí.

Jenom ta cena...

Dalo by se říci, že v rámci tohoto DLC všechno funguje a vypadá až překvapivě dobře, a proto je škoda, že celému přídavku sráží vaz dost kontroverzní cena stanovená na 13 euro. Od Bohemia Interactive je sice velmi šlechetné, kolik kvalitních novinek dali všem zdarma (a je to také důvod, proč níže nezáří nízké číselné hodnocení), ale bohužel nedali dost důvodů k tomu, proč by hráči měli za přídavek vlastně platit. Helicopters je jednoduše řečeno skvělá a bohatá bezplatná aktualizace, ale velmi chudé placené DLC.

Nutno říct, že oba vrtulníky a všechny jejich verze jsou opravdu propracované, showcase mise dokáže slušně zabavit a čtyři časové výzvy jsou ideální pro každého, kdo chce praktikovat pořádně náročné létání, ale za 13 euro je to zkrátka málo. Není to však málo ve srovnání s DLC pro mnoho jiných her často nabízejících za více peněz méně věcí. Je to málo ve srovnání s přídavky pro Armu 2, které v době vydání stály méně a přesto nabídly nesrovnatelně více obsahu včetně celých frakcí, drobných kampaní a map.

Více o DLC politice a budoucnosti Army 3 se dozvíte z předešlého zpravodajství.

Vedle dodatků Army 2 zkrátka působí Helicopters v pozici placeného DLC jako velmi chudý potomek. Koupě se tak vyplatí spíše těm, kterým nevadí vyšší cena a kteří chtějí podpořit vývojáře, ostatním bych možná doporučil, ať počkají na to, co se vyklube z dalšího DLC s názvem Marksmen. Jako součást balíčku DLC Bundle, který stojí jen o 7 euro víc a zahrnuje nejen Helicopters, ale také Marksmen a již vydané Karts, by mohla být placená složka přídavku ideálním rozšířením za rozumnou cenu. Samotné Helicopers však za příliš výhodnou koupi považovat nelze.

Arma 3

Verdikt

Helicopters je perfektní bezplatná aktualizace, ale velmi chudý placený přídavek. Mohl by přijít vhod jako součást cenově výhodnějšího DLC Bundlu, sám o sobě však nabízí příliš málo důvodů, proč za tak málo prémiového obsahu platit 13 euro.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

zpracování obou vrtulníků
časové výzvy
nové bezplatné funkce
rozšíření VR tréninku
multiplayerový mód Podpora
příliš vysoká cena s ohledem na placený obsah
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama